spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

TRANZACTIA ANULUI: Vasluiul are un nou milionar în euro!

- Advertisement -

TRANZACTIE…Personaj destul de discret, atunci când vine vorba de viata sa personalã si de afacerile pe care le deruleazã în tarã, bârlãdeanul Constantin Dulute pare sã fi pus mâna pe un sac de aur. Firma sa de suflet, Agricost SRL, a vândut, cu peste 200 de milioane de euro, pachetul majoritar de actiuni cãtre firma Al Dahra, din Emiratele Arabe Unite, detinutã de seicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Constantin Dulute a preluat în totalitate afacerile din Insula Mare a Brãilei, dupã decesul lui Culitã Tãrâtã, fiind considerat unul dintre cei mai bogati oameni din zona Moldovei. Ce va face Dulute cu aceste sute de milioane de euro, care îl propulseazã în topul celor mai bogati români? Se pare cã, într-o primã fazã, doreste sã-si construiascã un nou imperiu agricol, cumpãrând terenuri în tarã, dar si sã-si dezvolte afacerea vinicolã, de la Bunesti Averesti.

În 2017, firma Agricost a încasat de la APIA peste 9,4 milioane de euro subventii, la care s-au adãugat alte 6 milioane de euro aferent mãsurii legate de zonele defavorizate. Asta i-a fãcut pe arabi sã cumpere un teren extrem de fertil si compact. Principalul activ al firmei Agricost îl reprezintã o suprafatã de 56.000 de hectare, în Insula Mare a Brãilei, cel mai bun teren agricol din România. Dulute a fãcut acolo investitii uriase în echipamente, având un parc de sute de tractoare, care costã în jur de 300.000 euro fiecare, zeci de combine, în valoare de 200.000 euro fiecare, precum si alte utilaje agricole extrem de scumpe. Dulute a instalat si un echipament de irigatii unicat în Europa, în valoare de peste 30 milioane de euro. Cum de a ajuns Dulute cel mai mare agricultor din Insula Mare a Brãilei? La sfârsitul anului 2001, abia plecat de la Strungariu, fostul patron de la Cerealcom Vaslui, acesta înfiinteazã societatea Agricost SRL, cu sediul social în Iasi, firmã care se ocupa cu comercializarea de nutreturi si seminte. În vara anului 2002, fostul director al Directiei Agricole apare, din senin, ca proprietar peste Ulvas Vaslui, cu 82,4% din totalul actiunilor, pentru care spunea cã a plãtit peste 20 miliarde lei vechi. În februarie 2004, reuseste sã cumpere cea mai mare parte a activelor Insulei Mari a Brãilei (IMB), avându-l în spate pe Culitã Tãrâtã. Pentru 40 de ferme, terenurile de sub ele, numeroasele utilaje si masini din dotare, sediul central si singura trecere cu bacul peste Dunãre spre si dinspre IMB, afaceristul bârlãdean avea de achitat 75 miliarde lei vechi în 12 rate lunare, în mai putin de trei ani. De atunci si pânã acum, Dulute a dezvoltat afacerea din Insula Mare a Brãilei, atrãgând atentia asupra unor firme interesate sã cumpere active – terenul de la IMB apartine statului român – în acea zonã.

Povestea „mãtusii Anica” a fãcut înconjurul României

În tot acest carusel al afacerilor cu terenurile statului român, la un moment dat, Constantin Dulute a fost acuzat de anchetatorii DNA pentru faptul cã a dobândit fraudulos un teren de 16,3 hectare teren la intrarea în Bârlad, la preturi subevaluate. Atunci, cu mai bine de zece ani în urmã în vizorul DNA a intrat si o rudã apropiatã a lui Dulute, Anica Nacu, o bãtrânã de 85 de ani, decedatã între timp. Femeia avea sã detinã, ani de-a rândul, o avere evaluatã la câteva zeci de milioane de euro, prin societatea lui Dulute. Conform rechizitoriului de la acea vreme, cu doar 37 milioane lei vechi, Dulute a cumpãrat 16,3 ha de teren în coasta Bârladului, de la fosti proprietari, care nu au stiut nici mãcar ce vând. Terenul a fost vândut de familia Dulute cãtre un apropiat, Iorgu Dascãlu, pentru ca, în 2004, terenurile sã ajungã la Anica Nacu. Conform rechizitoriului, Nacu a refuzat sã colaboreze cu DNA, motivând cã suferã de o boalã incurabilã. Cercetate initial alãturi de Dulute, o serie de personaje cunoscute din administratia localã au scãpat de urmãrirea penalã, în urma verificãrilor anchetatorilor DNA. Printre acestea, fostii prefecti Todericã si Tolontan, primarul Perieniului, Vasile Rosca, secretarul CL Perieni, un apropiat al lui Dulute, Iorgu Dascãlu, fostul subprefect Sergiu Marian, si multi altii. Din cercetãrile procurorilor DNA, s-a retinut cã în perioada 9 iunie – 10 octombrie 2000, sotii Dulute ar fi cumpãrat 161.300 mp teren de la patru actionari ai Agrocomplex. Asta, în timp ce Dulute era director la aceastã societate. Cu contractele de vânzare-cumpãrare autentificate, sotii Dulute au cerut Comisiei locale Perieni de fond funciar eliberarea titlurilor de proprietate pe numele lor, desi vânzãtorii terenurilor formulaserã cereri în numele propriu, pentru titluri. În 2004, pentru a se pierde urma terenurilor, sotii Dulute au vândut terenurile unui anume Iorgu Dascãlu. Dosarul s-a închis, fãrã nicio problemã pentru afaceristul bârlãdean.

Cumpãrãtorul arab sustine cã va face mari investitii pe terenul controlat de Dulute, pânã acum

Prin aceastã tranzactie, Constantin Dulute rãmâne actionar minoritar si se apucã de cumpãrãturi masive de teren agricol în tarã. Companie din Emiratele Arabe Unite îsi va extinde afacerile din Insula Mare cu zootehnie, cresterea, sacrificarea si procesarea oilor. Cât a fost tranzactia? „Între 200 si 250 de milioane de euro. Nu pot sã spun exact si nici procentul înstrãinat, pentru cã încã n-am semnat contractul. Este strict vorba despre o tranzactie între entitãti private, nu se vinde pãmântul din Insulã, pentru cã este al statului, se vinde afacerea. Palma am bãtut-o, dupã cum am agreat si clauzele generale”, recunoaste afaceristul bârlãdean. Cumpãrãtorul afacerii lui Dulute, o companie arabã detinutã de seicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, cumpãrãtor masiv de lucernã din Romania, este cunoscut în România, pentru o serie de tranzactii. „Din ce mi-au prezentat, vor investi circa 500 de milioane de euro, în cinci ani, în utilaje, amenajãri pentru irigatii si extindere în zootehnie. Pe partea cu animalele, este vorba de o dezvoltare integratã, de la cresterea animalelor – oi, la sacrificare si procesare. Înteleg cã vor sã creascã 150.000 de oi în insulã, soiuri aclimatizate. Este si normal, la ce piatã au ei”, spune Dulute. Consiliul Concurentei a avizat pozitiv tranzactia care a deschis usa arabilor cãtre cea cea mai mare fermã din România, cu terenuri care apartin statului român. Consiliul Concurentei a anuntat cã tranzactia „nu ridicã obstacole semnificative în calea concurentei”, dar aratã cã a notificat „si alte autoritãti cu atributii în domeniu, care vor lua decizii din perspectiva legislatiei specifice”. Viitorul proprietar al Agricost este emirul emiratului Abu Dhabi. Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan, este presedinte de onoare al clubului de fotbal Al Jazeera si de-a lungul timpului a fost de mai multe ori ministru si chiar prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.