spot_img
21.4 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

Puhoaiele au fãcut prãpãd în Bârlad, în comuna Grivita, pe DE 581 dar si pe drumurile judetene! | FOTO | VIDEO

- Advertisement -

PLOI SI PAGUBE…Vremea rea, cu ploi torentiale, anuntatã deja de meteorologi (codul galben de ploi si vijelie),  care s-a abãtut asupra sudului  judetului Vaslui, a  provocat  sâmbãtã, 7 iulie, inudatii  în 10 curti si  douã case din comuna Grivita –  una  în satul Grivita si  una în Trestiana, în Bârlad – în zona Gãrii si Gura Leului si pe fundãtura Alexandru Sahia din Piata Centralã, precum si pe DE 581, în zona localitãtilor Bogdãnesti si la iesirea din comuna Banca spre Bârlad. Institutia Prefectului Vaslui a solicitat evaluarea pagubelor, urmând a înainta un raport cãtre Guvernul României pentru obtinerea de fonduri financiare în sprijinul zonelor afectate.

Atât în comuna Grivita cât si pe DE 581, inudatiile  au fost  provocate de apa cursã de pe versanti, care n-a  putut  fi preluatã de rigolele subdimensionate. Între localitãtile Bãcani si Bogdanita, drumul judetean era impracticabil sâmbãtã seara, dar s-a intervenit cu un utilaj, fiind deblocat dupã câteva ore. „S-au semnalat  inudatii  în  sat Trestiana – comuna Grivita, afectate fiind  douã case  si 10 curti.  S-a intervenit cu o motopompã, cu o autospecialã, de la Grupa Operativã  ISU si Serviciul Voluntar  pentru Situatii de Urgentã al  comunei  Grivita.  Locuintele afectate  au fost  astfel:  un beci si o bucãtãrie de la o locuinta si la a douã casã o bucãtãrie. Se actioneazã  cu o autospecialã, cu o motopompã remorcabilã si una transportabilã de la Detasamentul Pompieri Bârlad, precum si cu o motopompã  transportabilã de la SVSU Grivita”, a precizat cpt. Petru Iftene, purtãtorul de cuvânt al ISJU Vaslui.  De asemenea, si în localitatea Rafaila au fost 10 locuinte inudate, s-a intervenit cu o autospecialã de la ISU Negresti.

La Bârlad, aceleasi case inundate a treia oarã!

Cantitatea foarte mare de precipitatii care a cãzut în zona Municipiului Bârlad, sâmbãtã, 7 iulie, a.c., în intervalul orar 17.40 – 19.00, desi a creat un disconfort evident în rândul localnicilor, nu a pus probleme deosebite la nivel administrativ. Astfel, la nivelul localitatii, primarul Dumitru Boros, a dispus, încã de la orele amiezii, când au fost emise primele avertizãri meteo, ca toate structurile din subordine, precum si cele cu care se colaboreazã pentru combaterea efectelor inundatiilor si situatiilor de urgentã, sã fie pregãtite sã intervinã în caz de necesitate. O atentie aparte s-a acordat zonelor care sunt predispuse la inundatii frecvente, fie din cauza instalatiilor de colectare a apelor pluviale foarte vechi sau subdimensionate, fie a amplasãrii unor locuinte si gospodãrii mai jos decât nivelul obisnuit al reliefului. În consecintã, echipaje de la Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgentã (SVSU), din cadrul Aparatului de Specialitate al Primarului Municipiului Bârlad, dar si mai multe echipe de la Aquavas Vaslui, Sucursala Bârlad, s-au deplasat si au intervenit, imediat ce situatia a permis, pe strãzile G-ral Vasile Milea, Hotin – intersectie cu Florilor si Hotin-intersectie cu Vãrãriei, Carpati – intersectie cu G-ral Vasile Milea, Bulevardul Primãverii, Tecuciului si Fdt. Alexandru Sahia. În aceste zone, personalul de interventie a actionat pentru punerea în functiune a statiilor de pompare existente, eliberarea de capace a gurilor de canalizare si interventia cu vidanje pentru grãbirea procesului de evacuare a apelor pluviale. Singura situatie în care s-a intervenit cu o vidanjã a fost înregistratã pe strada Carpati – intersectie cu G-ral Vasile Milea.

„Cu toate cã, în trecut, au mai fost semnalate probleme, în special pe Fundãtura Sahia, de aceastã datã, în ciuda cantitãtilor mari de precipitatii, nu au fost semnalate probleme aici. Totusi, pe strãzile Carpati – intersectie cu G-ral Vasile Milea si Primãverii apa acumulatã a intrat în câteva scãri de bloc si a afectat douã autoturisme stationate în zonã, motiv pentru care s-a solicitat o vidanjã pentru a veni în sprijinul pompelor care functionau la capacitate maximã. Alte situatii deosebite nu au fost semnalate, cu exceptia câtorva gospodãrii unde, de asemenea, s-a acumulat apã din cauza amplasamentului acestora mai jos decât linia obisnuitã a reliefului. În continuare, la nivelul Primãriei echipajele SVSU Bârlad efectueazã serviciu de permanentã, fiind pregãtite sã intervinã în orice moment cu o autospecialã si trei pompe de mare putere”, a declarat primarul Dumitru Boros.

„În urma precipitatiilor de sâmbãtã, 7 iulie, 10 locuinte si 10 gospodãrii din satul Rafaila au fost cuprinse de ape. De asemenea, 5 fântâni au fost colmatate. La Trestiana, douã locuinte si 10 gospodãrii au fost inundate. Mai multe drumuri sãtesti si comunale au fost afectate. La aceastã orã nu exista nici un drum blocat. Comisii coordonate de Institutia Prefectului urmeazã sã evalueze pagubele si sã întocmeascã un raport cãtre Guvern.”, a precizat prefectul judetului, Eduard Popica.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.