MAI ESTE UN PAS… Votul la proiectul de lege privind Codul administrativ, care prevede, printre altele, pensii speciale pentru alesii locali, precum si eliminirea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minoritãtilor nationale în administratia localã, s-a amânat, dupã dezbateri aprinse în cursul zilei de ieri. Una dintre prevederile Codului Administrativ, care este apreciatã de zeci de fosti sau actuali alesi locali din judetul Vaslui, este cã primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene alesi dupã anul 1992 vor primi o pensie specialã în limita a trei mandate. „Sã vã dau un exemplu. Un sef de post care iese la pensie la 50 de ani are o pensie de 4.000 de lei, în timp ce un fost vicepresedinte de Consiliu Judetean iesit la pensie la 65 de ani, cazul dlui Vasile Mihalachi, care a lucrat o viatã în administratie, ia doar 1.700 de lei”, explicã primarul comunei Stefan cel Mare, Mihai Moraru.
Legea, care urmeazã sã fie votatã pe amendamente în cursul zilei de luni, prevede cã „Persoanele alese începând cu anul 1992 de cãtre cetãteni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect si liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, care îndeplinesc conditiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusã asa cum sunt prevãzute în Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificãrile si completãrile ulterioare, sau cele prevãzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizatie pentru limitã de vârstã de la data la care li se acorã drepturile de pensie pentru limitã de vârstã, dar nu mai devreme de data încetãrii mandatului aflat în derulare”. Sunt si situatii speciale în Parlament, pentru cã multi dintre cei care sunt acum deputati si senatori au fost primari, viceprimari sau sefi de Consilii Judetene, deci au tot interesul sã treacã acest Cod Administrativ, în varianta ajunsã la Camera Deputatilor. Mai este un lucru interesant. Vom avea si primari cu afaceri private, pentru cã legea le permite, de acum încolo, sã aibã calitatea de persoanã fizicã autorizatã sau de persoanã care exploateazã o întreprindere individualã sau o întreprindere familialã. Totodatã, pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limitã de vârstã se calculeazã proportional cu perioada de mandat efectiv exercitatã, dar nu mai putin de un mandat complet de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consilii judetene. Indemnizatia pentru limitã de vârstã se cumuleazã cu orice tip de pensie stabilitã în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public.
Scandal pe situatia minoritãtilor nationale
Ieri, în Camera Deputatilor s-a discutat si despre eliminirea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minoritãtilor nationale în administratia localã: „Folosirea limbii minoritãtilor nationale (1) În unitãtile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, în care cetãtenii apartinând minoritãtilor nationale au o pondere de peste 20% din numãrul locuitorilor, autoritãtile administratiei publice locale, institutiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice si de utilitate publicã de interes local sau judetean, precum si prefecturile, serviciile publice deconcentrate, au obligatia sã asigure în raporturile cu acestia, folosirea limbii minoritãtii nationale respective, în conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentului Cod si ale tratatelor internationale la care România este parte”. Acest punct a condus la multe discutii între parlamentari. „Ati cedat în anul Centenarului lucruri de nepermis pentru statul român. Nu sunt supãrat pe cei de la UDMR, cã-si promoveazã interesele – minoritatea are agenda proprie si o sustine. Astãzi aici, în Parlament, vreti sã dati un vot prin care toate institutiile publice deconcentrate ale statului român, toate institutiile unde existã minoritãti peste 20% de fapt se transformã în niste institutii controlate în totalitate de aceste minoritãti, pentru cã nu sunt suficienti români care sã stie limba maghiarã. Iar cei care vor da aici un vot sunteti complici la o mare trãdare nationalã”, a acuzat deputatul Eugen Tomac, presedintele PMP. Am putea avea situatii în care, în anumite comune din judetul Vaslui, cu minoritate romã, primarii sã ia toate mãsurile pentru ca în institutie sã se vorbeascã în limba romani sau plãcutele de la intrarea în localitate sã fie bilingve.
Pozitia unui primar vasluian: „Este foarte bine cã apare acest Cod Administrativ, pentru cã ne dã dreptul la muncã”
Presedintele Asociatiei Comunelor din România, Neculai Moraru, spune cã sunt discutii pro si contra la aceste pensii speciale, însã este nevoie ca primarii sã fie protejati, dupã mai multe mandate în care nu au trãit decât din indemnizatia de edil. „Este bine sã fie o protectie, pentru cã un primar nu-si permite sã greseascã si trãieste dintr-un salariu, care nu este extraordinar de mare, în raport cu multe domenii de activitate”, explicã primarul Moraru. Un alt primar din judet sustine cã legile erau destul de strâmbe, pânã acum. „Deci, un sef de post care iese la pensie la 50 de ani, acum, are 4.000 de lei pensie, iar un om care a lucrat toatã viata în administratie si a avut responsabilitãti, cazul fostului vicepresedinte de CJ, Vasile Mihalachi, are doar 1.700 de lei pensie, la 65 de ani. Este normal? Este corect? Acel politist poate cã mai trãieste 20-30 de ani, timp în care va primi pensie în jur de 10 miliarde de lei vechi, iar cel care a lucrat în administratie abia dacã o mai duce câtiva ani, dupã ce iese la pensie, la 65 de ani”, ne spune primarul de comunã. La Stefan cel Mare, primarul Mihai Moraru crede cã este foarte bine cã primarilor li se permite sã aibã PFA. „De multe ori, familiile primarilor trãiesc dintr-un singur salariu, nu ai voie sã faci un proiect, nimic. Ori, acum, multi vor putea sã acceseze proiecte europene, sã-si gãseascã propriile surse de venit pentru familiile lor. Vor munci si vor avea de toate, pentru cã legea te îndeamnã sã muncesti, asta este pãrerea mea. Poti fi si primar si poti sã lucrezi si pentru afacerea familiei”, spune Mihai Moraru.