spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Judetul Vaslui, gazda unui simpozion cu participare internationalã

- Advertisement -

AJUTOR… Rolul comunitãtii locale în prevenirea separãrii copilului de familie a constituit tema unui simpozion organizat sub egida Federatiei Nationale a Comunitãtilor Educative (FICE) România si a Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Vaslui. Evenimentul, organizat în comuna Pãdureni, se subscrie misiunii celor douã entitãti din spectrul public si privat, într-o abordare comunã a educatiei si asistentei sociale, fiind organizat în cadrul unui schimb de experientã între FICE România si FICE Israel.

În judetul Vaslui si nu numai, numerosi copii continuã sã fie separati de familiile lor naturale sau expusi diferitelor forme de violentã ori excluziune socialã, iar actiunile centrate pe protectie si prevenire încã necesitã atentie si implicare sporitã. Sistemul de asistentã socialã din judetul Vaslui a depus eforturi apreciabile pentru a face fatã situatiei dar a devenit tot mai clar cã cel mai eficient mod de a realiza o schimbare este promovarea actiunilor ce permit copiilor sã rãmânã în familiile lor, nu sã ajungã în sistemul de protectie. Toate institutiile statului si organizatiile ce activeazã în plan national si international sunt de acord cã prevenirea este net superioarã protectiei. Scopul fundamental al serviciilor de prevenire a separãrii este acela de mentinere a copiilor în propriile familii, iar acest obiectiv poate fi atins printr-o colaborare profesionalã a serviciilor de asistentã socialã cu familiile aflate în situatii de risc, precum si printr-o abordare integratã a acestei problematici. Constientizarea societãtii cu privire la rolul si responsabilitãtile pe care le are în domeniul prevenirii separãrii copilului de familie sa poate fi realizatã doar prin implicarea realã si efectivã a reprezentantilor autoritãtilor locale si centrale, sens în care la eveniment a participat conducerea Consiliului Judetean Vaslui si a Institutiei Prefectului judetul Vaslui. Simpozionul a vizat abordarea globalã în vederea stabilirii unui set de mãsuri reale si concrete în prevenirea separãrii copilului de familie, precum si delimitarea si coeziunea rolurilor institutionale în atingerea acestui deziderat. Evenimentul a cuprins o serie de prezentãri stiintifice si practice ale reprezentantilor institutiilor de educatie si asistentã socialã din spectrul public si privat din România si Israel, bune practici în domeniu, dar si oportunitatea generãrii unui cadru de discutii si dezbateri pe tematica întâlnirii, în scopul îmbunãtãtirii eficientei si eficacitãtii activitãtii de prevenire de la nivel local. „În egalã mãsurã, Simpozionul „Rolul comunitãtii locale în prevenirea separãrii copilului de familie”, alãturi de alte manifestãri stiintifice, contribuie la consolidarea parteneriatului initiat între cele douã state de cãtre presedintele FICE România, în persoana profesorului Toma Mares, în urmã cu 20 de ani”, a spus Ionel Armeanu Stefãnicã, directorul general al DGASPC Vaslui.

Istoricul lui FICE România si contributia acestui organism în problemele copiilor din România

Federatia Internationalã a Comunitãtilor Educative, Sectiunea România – FICE România este organizatie neguvernamentalã, nonprofit a profesionistilor în educatie si protectie socialã, care activeazã pentru drepturile copiilor, îndeosebi ale celor care cresc în afara familiei, la distantã de pãrinti, în conditii sociale dificile. Organizatia a fost înfiintatã în 1990, împlinind 25 de ani de activitate în 2015. Din organizatie fac parte cadre didactice, psihologi, sociologi, profesionisti în domeniul social, medici, ziaristi. De asemenea, activeazã ca voluntari studenti, elevi, pãrinti. FICE România este initiatoarea mai multor programe care s-au impus în mediul educational si în cel social, derulându-se consecvent de mai multi ani, definind personalitatea organizatiei: programul prelungit în scoalã – asigurarea conditiilor pentru activitãti de tip scoala dupã scoalã, atât prin amenajãri, dotãri, aprovizionare, cât si prin demersuri la nivel administrativ, concretizate în participare la elaborarea legislatiei în domeniu (partea aferentã din Legea Educatiei Nationale), precum si în colaborare cu autoritãtile locale; solidaritatea colegialã – gesturi de sustinere din partea copiilor cãtre copii, prin colectare si dãruire de obiecte, ajutor la lectii, în organizarea unor activitãti extracurriculare etc; bucuria lecturii – festival anual dedicat cãrtii pentru copii, întregit cu donatii pentru biblioteci scolare, contact cu autori, editori, promotori în domeniu; cunoaste si decide – programe complexe de formare si de informare asupra modului de viatã sãnãtos, a nocivitãtii consumului de substante interzise si abuzurilor de orice fel. FICE România activeazã în directia formãrii continue a membrilor sãi, prin stagii, schimburi de experientã, cursuri, dezbateri, proiecte la nivel local, regional si national, precum si prin colaborãri cu organizatii similare si cu institutii din alte tãri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.