RUGÃMINTE…Un vasluian are nevoie urgentã de sânge, grupa AII, RH pozitiv. Se numeste Marcel Boariu, are 63 ani si a fost diagnosticat de curând cu leucemie. Urmeazã un tratament cu chimioterapie la Insitutul Regional de Oncologie din Iasi, însã pentru a-i face fatã trebuie sã i se facã mai multe transfuzii de trombocite. Practic, viata lui nu depinde doar de modul în care organismul reactioneazã la tratament, ci si de trombocite, cruciale în procesul normal de coagulare al sângelui. Acestea pot fi recoltate din sângele bãrbatilor de pânã în 45 ani, peste 60 kg, clinic sãnãtosi.
Fiica bãrbatului, Loredana Leon, lanseazã un apel cãtre toti care pot dona sânge: „Pentru prima lunã de trament, avem nevoie de opt donatori. Noi nu avem decât doi. Au fost mai multi, însã nu au fost compatibili, ba nu aveau numãrul necesar de kg, ba avea trombocite doar pentru organismul sãu, ba nu stiu ce alte motive… Multi se si sperie când aud de trombocite, nu stiu cã nu-i afecteazã cu nimic, pentru cã organismul se reface. Din pãcate, se poate dona doar la Iasi, pentru cã trombocitele sunt bune doar vreo patru-cinci zile, e dificil sã le transporti. Dar eu zic cã nu conteazã drumul, noi asigurãm transportul oricui doreste sã ne ajute, plãtim si o recompesã de o sutã de lei, numai sã se doneze si sã putem sã-l salvãm. El este foarte puternic, luptã foarte mult. De când i se face transfuzie de trombocite, se simte mai bine. Tratamentul cu citostatice e foarte puternic, pe parcursul lui trombocitele scad foarte mult, iar sângele nu mai coaguleazã”. Oricine doreste sã doneze, trebuie sã precizeze persoana pentru care o face – Boariu Marcel – si sã contacteze familia pentru a-i înmâna bonul de donatie. „Avem nevoie de acesta, pentru a face dovada cã s-a donat pentru tatãl meu, Boariu Marcel”, a explicat fiica bãrbatului. Numãrul de telefon la care familia poate fi contactatã este 0747207009 – Alin Leon.
Cine poate dona sânge?
Atentie: nu oricine poate dona sânge. Recoltarea se face în conditii stricte, iar donatorul trebuie sã respecte câteva reguli: sã aibã vârsta cuprinsã între 18-60 ani, greutate peste 50 kg (la bãrbati; la femei – peste 60 kg), puls regulat, 60 -100 bãtãi/ minut, tensiune arterialã sistolicã între 100 si 180 mmHg, sã nu fi suferit în ultimele sase luni interventii chirurgicale, femeile sã nu fie: însãrcinate, în perioada de lãuzie, în perioada menstrualã, sã nu fi consumat grãsimi sau bãuturi alcoolice cu cel putin 48 de ore înaintea donãrii, sã nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni (hipertensiune, boli de inimã, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine). De asemenea, donatorul trebuie sã fie odihnit si bine hidratat, sã nu fi fumat cu o orã înainte si sã nu fi consumat alcool sau medicamente. Este importantã sãnãtatea fizicã si mentalã, precum si igiena personalã. Totodatã, actul de identitate nu trebuie sã lipseascã.