Interviu cu profesorul Milutã Moga
Demersul autoritãtilor vasluiane de a înfiinta un Club Sportiv Municipal, în interiorul cãruia sã-si desfãsoare activitatea mai multe ramuri, este privit cu optimism de lumea sportului local. Profesorul Milutã Moga, unul dintre cei cinci membri fondatori ai C.S. „Viitorul” Vaslui si fostul presedinte al sectiei de atletism din cadrul clubului, declarã, într-un interviu acordat ziarului nostru, cã pentru a avea succes, CSM Vaslui trebuie tinut cât mai departe de influentele politice. „Nu mi-a plãcut faptul cã în fruntea clubului au fost desemnati doi consilieri locali care nu au nicio treabã cu activitatea sportivã. Sportul vasluian are nevoie de ascensiune în patrimoniul national, nu de ascensiune politicã”, a afirmat prof. Milutã Moga.
Reporter: Domnule profesor, cum vedeti initiativa autoritãtilor locale de a înfiinta Clubul Sportiv Municipal?
Milutã Moga: Este de salutat aceastã initiativã si consider cã cei care au început acest demers s-au gândit bine. Din pãcate, lucrurile treneazã, iar asta este în detrimentul calitãtii actului sportiv. As fi dorit ca în acest demers sã fie angrenate toate fortele care pot ajuta sportul din municipiul Vaslui, forte care de-a lungul anilor au dat numeroase exemple pozitive, ceea ce a dus faima Vasluiului chiar si dincolo de hotarele patriei.
R: Concret, ce ar trebui fãcut?
M.M: De urgentã ar trebui sã se constituie un colectiv de initiativã, condus de unul din viceprimari, dacã nu chiar de primarul municipiului. În fruntea clubului sã fie aleasã, neapãrat, o personalitate marcantã a Vasluiului, iar în colectivul de conducere a clubului sã fie angajati oameni care au ceva de spus pentru sportul vasluian. Atâta timp cât se umblã cu cârpeli, nu se poate face nimic bun.
R: Ce înseamnã cârpeli si cât de mult au afectat ele acest domeniu?
M.M.: Din pãcate, uneori, pe seamna sportivilor si a sectiilor de sport, au fost unii profitori care si-au mãrit averea personalã în detrimentul sportului. Gazeta la care lucrati a dat unele exemple de fapte care pun sub lupã modul în care s-a lucrat. Oameni care nu doar cã n-au adus nimic pentru sportul vasluian, dar au profitat din plin de pe urma lui. S-a întrebat cineva unde au plecat valorile de la Liceul cu Program Sportiv, cu ce pret au plecat si cine au fost beneficiarii acestor plecãri? Dacã se vor face verificãri, concluziile vor zdruncina sportul vasluian. Noi nu avem nevoie de un astfel de zdruncin, ci de initiative si actiuni urgente pentru ca sportul vasluian sã revinã acolo unde îi este locul. Repet, calea prin care se poate obtine acest lucru: o personalitate marcantã a municipiului numitã în fruntea clubului, care sã aducã valori lângã el si sprijiniti de antrenori locali sau din tarã, sã dea drumul la treabã.
R: Puterea si opozitia din Consiliul Local Vaslui au pãreri diferite despre pregãtirea pe care viitorul director al CSM Vaslui ar trebui sã o aibã. În timp ce puterea vrea pe cineva cu studii juridice sau economice,opozitia militeazã pentru o persoanã din lumea sportului. Cum vedeti aceastã disputã?
M.M.: Am vãzut desemnati doi consilieri locali (n.r. Alin Negrutiu si Ion Mancas de la PSD) care sã facã parte din conducerea clubului. Iertatã-mi fie pãrerea, dar ei nu au nicio treabã cu viata si activitatea sportivã. Nu poti numi în fruntea unui asemenea club oameni care la minge încã mai spun besicã, iar la corner, pãlitura de ungher. În municipiul Vaslui sunt foarte multe persoane cu abilitãti organizatorice în domeniul sportului, fie dintre fostii sportivi, fie din rândul managerilor echipelor sportive care au dovedit de-a lungul anilor cã se poate face performantã la Vaslui. Sportul vasluian nu are nevoie de ascensiune politicã, are nevoie de ascensiune în patrimoniul national. Sperãm ca cei care lucreazã acum la înfiintarea acestui club sã ia cele mai bune decizii iar sportul vasluian sã revinã acolo unde a mai fost si unde îi este locul.