spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Rosiile din pietele vasluiene, la preturi duble fatã de cele din Bârlad | VIDEO

- Advertisement -

DISCREPANTE ÎNTRE PRETURI…Vasluienii mãnâncã rosii mai scumpe decât bârlãdenii, gãlãtenii sau cei din Tecuci. În pietele din municipiul resedintã de judet un kilogram de rosii costã între 3 si 4,50 lei. Exceptia o face un comerciant care aduce rosii din Galati si le vinde vasluienilor la preturi între 1 leu (cele lovite, pe alocuri stricate) si 3 lei (cele bune). Bârlãdenii, în schimb, plãtesc pentru un kilogram de rosii bune între 1 leu si 2 lei. Costurile ce tin de transport, închirierea tarabei si a cântarului sunt aproximativ aceleasi. În Vaslui, un comerciant care îsi vinde în piatã produsele plãteste 17 lei/zi, iar în Bârlad, 16 lei/zi. Si atunci, care este explicatia acestei discrepante uriase?

Am mers ieri si am stat de vorbã cu comerciantii din pietele celor douã orase, iar opiniile sunt împãrtite. Cei mai multi au fixat pretul în functie de cel la care au cumpãrat rosiile: „le-am luat destul de scump din Tecuci, nu am cum sã le vând mai ieftin de 3,5 lei/kg pentru cã as iesi în pierdere, oricum în câstig nu prea am cum sã ies, pentru cã vânzãrile merg foarte prost. Marfa se stricã, o aruncãm la gunoi… Dar ce sã facem? Asta e! Fatã de anii trecuti, acum e foarte greu! Vânzãrile merg din ce în ce mai prost”, ne-a spus un comerciant.

Rosii la preturi în functie de buzunarul clientului

Altul, în schimb, a gãsit solutia idealã de a iesi din acest impas: a împãrtit rosiile în trei categorii, astfel încât sã-si reducã pe cât se poate pierderile. Cele mai frumoase rosii le vinde la pretul de 3 lei/kg, pe cele putin mai moi, la 2 lei/kg, iar pe cele lovite, pe alocuri stricate, la 1 lei/kg. „Omul cumpãrã în functie de cât îl tine buzunarul. În loc sã le arunc pe cele lovite sau sã încerc sã le strecor omului printre rosiile bune, adicã sã-l pãcãlesc, am preferat sã le pun un pret modic. Asa, oamenii le vãd, dacã vor sã le cumpere, bine, dacã nu, la fel de bine. Le aruncãm! Dar mãcar nu ne batem joc. Eu nu pot sã mã plâng, din punctul meu de vedere vânzãrile merg bine. Si stiti de ce? Pentru cã, fatã de anii trecuti, conditiile din piatã sunt foarte bune, e rãcoare, nu ni se mai stricã marfa asa repede. Înainte, eram afarã, bãtea soarele si într-o orã-douã, începeau sã se ofileascã. Cel putin la verdeturi, la pãtrunjel, leustean, imediat se ofileau. E mult mai bine acum, chiar dacã plãtim în jur de 17 lei zi, 12 lei – taraba si 5 lei – cântarul”, ne-a declarat un alt comerciant care aduce rosiile din Galati.

Cele mai scumpe rosii sunt produse în Muntenii de Jos, Poienesti si Ivãnesti

Paradoxal, însã, desi rosiile aduse din Tecuci si Galati se vând la preturi între 1 leu si 3,5 lei, producãtorii locali din Muntenii de Jos, Poienesti si Ivãnesti le vând cel mai scump – 4,50 lei. Care este explicatia? „E normal ca rosiile noastre sã fie mai scumpe pentru cã spre deosebire de Vaslui, în judetul Galati e o adevãratã industrie a legumelor si fructelor. Un agricultor din Matca nu stã si stropeste rosiile din fir în fir, ca mine, el are totul sistematizat, volumul lui de muncã e mai mic. În plus, el are cantitãti uriase de marfã, de mii de kilograme, pe care le vinde en-gros, la un pret mult mai mic decât cel al pietei. Eu nu-mi permit sã fac reduceri pentru cã n-as mai rãmâne cu nimic dupã un an de muncã”, ne-a declarat un producãtor de rosii din Muntenii de Jos.

Cele mai ieftine rosii sunt la Bârlad: 1,20 lei/kg

Aceleasi produse se vând în Bârlad mult mai ieftin. Un kg de rosii bune, frumoase, costã 1,20 lei. De ce le vând bârlãdenii mai ieftin decât vasluienii? „A fost decizia noastrã sã le vindem la pretul acesta. Avem subventie de la stat. Deci, încasãm si de la stat, si de la clienti. Ni s-a pãrut un pret corect si pentru noi, dar si pentru cei care cumpãrã”, a fost explicatia unui producãtor din Bârlad. Alegerea acestuia i-a determinat, însã, si pe ceilalti producãtori sã îsi vândã produsele la acelasi pret. „Stiu cã în Vaslui, în Galati si în Tecuci sunt mai scumpe. Dar dacã aici se dã cu 2 lei/kg, eu ce sã fac? Sã le dau cu 100 lei? Nu mai cumpãrã nimeni si nu-mi convine”, a explicat un comerciant.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.