spot_img
19.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Genii la clasã, „repetenti” la Evaluarea Nationalã

- Advertisement -

DEZAMÃGIRE…Ca în fiecare an, rezultatele înregistrate la Evaluarea Nationalã – editia 2018 scot în evidentã anomaliile din învãtãmântul vasluian, de care sunt responsabili, fãrã urmã de îndoialã, profesorii. Foarte multi elevi, mai ales cei din mediul rural, dar nu este o regulã, înregistrându-se situatii similare si în unitãtile de învãtãmânt din mediul urban, reusesc sã fie în top cu mediile în cei patru ani de gimnaziu, dar la Evaluarea Nationalã, acolo unde se vede adevãrata valoare, obtin note foarte mici. La polul opus sunt absolventii care au confirmat, doi dintre ei cu media de admitere la liceu maximã, dupã ce au încheiat cei patru ani de gimnaziu cu 10, iar la examenul national au luat tot medie maximã.

Este rusinos pentru profesori cã aceastã situatie se repetã an de an. Criteriile pe care le folosesc pentru a evalua copiii sunt cunoscute doar de acestia, însã este clar cã trebuie schimbate, având în vedere cã elevii pe care i-au notat cu 8 si 9, au obtinut la probele de limba românã si matematicã, la Evaluarea Nationalã, note sub 5. Este imposibil ca un elev slab, care nu a fost capabil sã promoveze un examen national cu un grad de dificultate mediu, sã reuseascã timp de patru ani sã se prezinte la clasã atât de bine, cu note care îl recomandã ca fiind silitor, foarte bine pregãtit. Exemplele care vor urma au fost selectate aleatoriu, cazuri similare fiind întâlnite la foarte multe unitãti de învãtãmânt din judet, mai ales în scolile din satele vasluiene: un elev de la Scoala Gimnazialã din satul Obârsenii Lingurari a absolvit cu 8,17, iar la Evaluarea Nationalã a avut media 3,47; un elev de la Scoala Gimnazialã din satul Doagele are media de absolvire a gimanziului 9,39, iar media de la Evaluare 4,91; un elev de la Scoala Gimnazialã „Gheorghe Cioatã” Todiresti a terminat cu media 8,63, iar la Evaluarea Nationalã a obtinut 4,46; un alt copil de la Scoala Gimnazialã „Mihai Eminescu” Osesti a absolvit cu 8,88, iar media de la Evaluarea Nationalã este 3,97; alt caz este la Scoala Gimnazialã nr. 1 Iana – media V-VIII fiind 8,60, iar media de la Evaluare este 4,09; un elev de la Scoala Gimnazialã nr.1 sat Cepesti a terminat cei patru ani de gimnaziu cu 8,70, iar la Evaluare are 4,62; altul, de la Scoala Gimnazialã din satul Rânzesti, a terminat cei patru ani cu 8,45, iar media de la Evaluare este 4,33 etc.

Situatii similare în mediul urban

Astfel de situatii sunt mai des întâlnite în scolile din mediul urban, dar sunt exemple trase la indigo si în unitãtile de învãtãmânt din mediul urban. Am întâlnit cazuri la Scoala Gimnazialã „Victor Ion Popa” Bârlad, unde un elev, care are media din clasele V-VIII 8,37, a obtinut la Evaluare media 4,25; la Scoala Gimnazialã „Alexandru Ioan Cuza” Vaslui, un absolvent are media generalã a celor patru ani de gimnaziu 8,00, iar media de la examenul national este 4,29. La Scoala Gimnazialã „Anastasie Panu” Husi, unul dintre elevi a obtinut la evaluare 4,78, iar în anii V-VIII are media generalã 7,91 etc.

La polul opus sunt elevii care au confirmat

Sunt si elevi care s-au descurcat foarte bine la examenul national, confirmând astfel performantele din timpul anilor de scoalã. În topul celor mai bune medii de admitere s-au clasat pe primul loc, cu media 10 (10 la evaluare, 10 media V-VIII), umãtorii elevi: Anghelutã Iasmina Andreea, de la Scoala Gimnazialã „Mihai Eminescu” Vaslui; Petrea Adelina Paula, de la Scoala Gimnazialã „Anastasie Panu” Husi. Pe locul II, cu media 9,99, sunt clasati: Rosu Parascheva, de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, Dobândã Paula Bianca, de la Scoala Gimnazialã „Vasile Alecsandri” Vaslui. A treia medie de admitere, 9,98, a fost obtinutã de: Stoleriu Ana, de la Colegiul National „Gh. Rosca Codreanu” Bârlad, Aeloaiei Denisa Valentina, de la Scoala Gimnazialã nr.1 Stãnilesti, Grecu Rãzvan Andrei, de la Colegiul National „Cuza Vodã” Husi. Urmãtoarele douã pozitii sunt ocupate de Alexandru Norina Stefania, de la Scoala Gimnazialã „Alexandra Nechita” Vaslui, care a avut media 9,93, si Cotoranu Anamaria, de la Scoala Gimnazialã „Episcop Iacov Antonovici Bârlad, cu media 9,92.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.