spot_img
19.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Aproape 2900 de elevi vasluieni sustin prima probã scrisã a BAC-ului

- Advertisement -

Elevii care au terminat clasa a VIII-a vor avea o sãptãmânã de foc.

START…Emotii pentru absolventii de clasa a XII-a care sustin astãzi, 25 iunie, prima probã scrisã a Bacalaureatului, la limba si literatura românã. Chiar dacã la startul examenului maturitãtii, în luna februarie, când au avut loc probele orale si de competentã digitalã, au participat 3055 elevi, pentru cã multi au rãmas corigenti, la proba scrisã s-au înscris doar 2869 candidati. Acestia au fost repartizati în nouã centre de examen, la nivelul judetului fiind stabilite si trei centre de evaluare: Colegiul Economic ‘’Anghel Ruginã’’ Vaslui, Liceul ‘’Ion Mincu’’ Vaslui si Colegiul Tehnic ‘’Alexandru Ioan Cuza’’ Bârlad.

Accesul candidatilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactãrii unei lucrãri scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor candidatii vor folosi numai cernealã sau pastã de culoare albastrã, iar pentru executarea schemelor si a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematicã si Geografie, candidatii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folositã este doar cea distribuitã de asistenti. Toate sãlile de examen trebuie sã aibã în dotare camere functionale de supraveghere video si audio.

Ce nu au voie sã facã elevii

Ca în fiecare an, candidatii trebuie sã respecte regulile, în caz contrat acestia vor fi eliminati din examen. Nu este permis accesul în sãli cu manuale, dictionare, notite, însemnãri etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor si nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. În acelasi timp, candidatilor le este interzis sã comunice între ei sau cu exteriorul, sã transmitã ori sã schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinsi în aceste situatii vor fi eliminati din examen, indiferent dacã materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacã au fost introduse de acestia ori de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent dacã ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecintã, nu vor mai putea participa la probele urmãtoare si vor fi lipsiti de posibilitatea recunoasterii, în sesiunile urmãtoare, a notelor la probele promovate anterior eliminãrii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. De asemenea, acesti candidati nu mai au dreptul de a participa la urmãtoarele douã sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Calendarul Bac-ului

Marti, 26 iunie, se va desfãsura proba la Limba si literatura maternã, iar miercuri, 27 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului. Ultima probã scrisã din aceastã sesiune, proba la alegere a profilului si specializãrii, este programatã joi, 28 iunie. Afisarea primelor rezultate, în centrele de examen si pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevãzutã pentru data de 4 iulie (pânã la ora 12:00). În aceeasi zi, vor putea fi depuse contestatiile, în intervalul orar 12:00-16:00. Rezultatele finale vor fi fãcute publice în data de 9 iulie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.