HAI LA TREABÃ!… Somerii si asistatii social din judetul Vaslui îsi vor gãsi mai repede de muncã – cei care vor dori sã munceascã, bineînteles! – în cazul în care un proiect al Guvernului va deveni realitate. Sãptãmâna trecutã, ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat un proiect de Ordonantã, prin care statul vrea sã acorde subventii de 500 de euro lunar angajatorilor care încadreazã someri. O veste care i-a bucurat pe angajatorii vasluieni, în special cei din domeniul confectiilor si constructiilor. „Cei mai buni oameni din constructii au plecat afarã, nu avem oameni calificati cu care sã-i înlocuim, nici nu gãsim oameni care sã vinã la muncã. Dacã, sã spunem, Guvernul ne dã 500 de euro salariu pentru un somer sau asistat, mai punem încã 100 de euro noi si cu 600 de euro salariu lunar putem sã mai tinem muncitorii în tarã. Altfel, e jale”, spune patronul unei firme de constructii din judet, disperat de faptul cã nu gãseste personal, la câte lucrãri sunt în derulare. Sunt multe firme care lucreazã în municipiul Vaslui sau în comunele din jurul Vasluiului, de exemplu, care nu gãsesc angajati, oricât de multe anunturi dau la AJOFM, pentru cã tinerii sau cei în putere din aceastã zonã pur si simplu refuzã sã munceascã, asteptând ajutorul social sau ajutorul de somaj.
„Avem un proiect de Ordonantã de Urgentã al Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, transmis deja spre avizare ministerelor Finantelor, Fondurilor Europene si Justitiei. Viziunea Ministerului Muncii merge, de acum înainte, pe linia de a nu îi mai sustine pe cei care nu vor sã munceascã , desi au capacitatea de a o face si de a-i sprijini pe cei care doresc sã aibã un loc de muncã, dar si de a sprijini mediul de afaceri”, spune ministrul Muncii. Potrivit ministrului, statul va plãti câte 500 de euro, lunar, angajatorilor care încadreazã someri. „În acest sens, statul va plãti câte 2.250 de lei, echivalentul a 500 de euro, lunar, angajatorilor care încadreazã someri si beneficiari de ajutor social, pentru fiecare dintre aceste persoane, pentru perioade de pânã la cinci ani, în functie de categoria din care viitorii angajati fac parte. Sumele vor fi oferite si pentru angajarea de tineri absolventi, de orice formã de educatie, scoala profesionalã, liceu, facultate, tineri greu angajabili, marginalizati, ucenici, indiferent de vârstã si stagiari, persoane cu handicap si persoane aflate în apropierea vârstei de pensionare, care îsi gãsesc mai greu un loc de muncã, din aceastã cauzã”, a mai declarat Vasilescu.
În judetul Vaslui, sunt mii de dosare de ajutor social
Proiectul ar putea determina stoparea exodului fortei de muncã, desi afarã salariile sunt mai mari decât ceea ce poate oferi Guvernul, însã este un început. Sã nu uitãm cã, numai în judetul Vaslui, sunt mii de familii care beneficiazã de ajutoare sociale si alte câteva mii de persoane care iau ajutor de somaj de la AJOFM. „Bineînteles cã angajatorii vor putea oferi o sumã mai mare decât cea acordatã de stat pentru fiecare nou angajat, astfel încât salariile din România sã se apropie ca si valoare de cele oferite în alte tãri europene si sã determine stoparea exodului fortei de muncã. Fatã de anul trecut, statul dubleazã subventiile pe care le oferã angajatorilor si ne asteptãm ca somajul sã scadã în continuare, chiar dacã este la minimul istoric de dupã Revolutie si sã determine ocuparea persoanelor inactive, care în acest moment sunt asistate social”, mai spune Olguta Vasilescu. Ministrul a mai adugat cã dupã adoptarea OUG, Agentia Nationalã pentru Ocuparea Fortei de Muncã va acorda subventiile cãtre angajatori si va derula o campanie de promovare a majorãrii subventiilor si a primelor de activare.
Vasile Pavãl: „Ar fi bine, nu avem asa de multi asistati social, însã ar putea sã-si gãseascã un serviciu”
Sunt firme de confectii în judet, de exemplu, care ar avea nevoie de zeci de angajati, însã nu gãsesc personal. O astfel de ordonantã ar debloca, cu sigurantã, piata muncii din Vaslui, pentru cã la un salariu de 6-700 de euro, lunar, ar fi destui care ar abandona ajutorul social pentru a câstiga un salariu decent. „Ar fi un ajutor foarte bun pentru firme, ar fi foarte bine si pentru noi, pentru cã ar scãdea presiunea de pe primãrii, oamenii si-ar gãsi servicii si ar plãti impozite. La Vaslui nu avem multe dosare de ajutor social, în jur de 140, însã dacã dintre acestia se vor angaja mare parte vom reusi sã scãdem plãtile la ajutoare”, spune primarul Vasluiului, Vasile Pavãl.