spot_img
21.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

RESPONSABILITÃTI NOI: Educatia parentalã a stârnit revolta profesorilor

- Advertisement -

SUPÃRARE…Educatia parentalã, pe care Ministerul Educatiei vrea sã o introducã în fisele de post ale cadrelor didactice, asistentilor medicali si sociali, a stârnit revoltã în rândul profesorilor, care s-au „dezlãntuit” în mediul online. Dascãlii sustin cã, dincolo de faptul cã pãrintii nu vor fi niciodatã receptivi la o asemenea idee, profesorii nu sunt pregãtiti pentru astfel de activitãti, iar o solutie ar fi angajarea în sistem a psihologilor specializati în Educatie parentalã. Cuvintele folosite de oamenii scolii pentru a descrie aceastã propunere sunt dure: „aberatie”, „tâmpenie” si „o rusine”.

Ministerul Educatiei a lansat în dezbatere pentru perioada 11 iunie-10 iulie, un proiect publicat pe website-ul edu.ro, prin care doreste sã ofere pãrintilor cursuri de parenting. Strategia nationalã de educatie parentalã, proiectul menit sã educe pãrintii, tinteste printre altele si probleme precum mortalitatea infantilã, ce are statistici crescute în România, malnutritia, riscul de sãrãcie, precum si copiii ce au pãrintii plecati în strãinãtate. „Sustinerea formãrii si dezvoltãrii competentelor parentale devine una dintre misiunile pe care statul trebuie sã si le asume, dacã dorim ca educatia copiilor si tinerilor sã devinã o actiune coerentã, eficientã si care sã ofere sanse egale tuturor.”, anuntã Ministerul Educatiei. Printre obiective se numãrã „includerea în Clasificarea Ocupatiilor din România a profesiei de educator parental”, precum si „desemnarea unei autoritãti centrale cu rol determinant în monitorizarea si evaluarea procesului de implementare a sistemului de educatie parentalã’’. Proiectul de strategie mentioneazã ca obiectiv si modificarea fisei de post a educatorilor, profesorilor, asistentilor medicali, psihologilor, „pentru includerea unor responsabilitãti privind dezvoltarea abilitãtilor si competentelor parentale ale pãrintilor si tinerilor ca viitori pãrinti”. Concret, Ministerul spune cã noile fise de post ale profesorilor, asistentilor medicali si ale asistentilor sociali care sunt implicati în educatie parentalã trebuie sã continã 2 ore pe sãptãmânã, alocate educatiei parentale, care sã fie incluse în normã.

Profesorii sunt furiosi

Profesorii nu vãd cu ochi buni acest proiect, iar în mediul on-line, pe site-urile dedicate învãtãmântului, comentariile au început sã curgã. „Specialitatea mea nu este Educatia parentalã. Norma noastrã are deja 40 de ore (oficial, cã neoficial are mult mai multe). Vom fi plãtiti dublu pentru cele douã ore? De ani de zile se tot introduc în normã diverse responsabilitãti. Dacã o mai umflã ministerul mult, o sã pocneascã!”, a scris un cadru didactic. Un alt profesor a adãugat: „Este o mare tâmpenie, cum adicã sã educ eu pãrintii? Fiecare când a vrut sã fie pãrinte si-a asumat acest statut! Risti sã te mai ia la bãtaie si vreunul recalcitrant care sã spunã <<ce vrei cucoanã, îmi zici tu mie cum sã educ eu copilul?>> O aberatie!’’. Dascãlii sunt convinsi cã pãrintii nu vor fi receptivi. ‘’Pe noi cine ne-a învãtat sã fim pãrinti? Ai fãcut un copil îti asumi si cresterea si educarea lui. Eu nu cred cã pãrintii se vor învoi de la serviciu pentru asta. Ei nu vin nici la sedintele cu pãrintii.’’, a comentat un internaut. Un altul a adãugat: ‘’O nouã aiurealã! Nu e treaba unui profesor de limbã strãinã sã educe pãrinti. Pregãtiti cadre didactice, prin studii universitare specifice, care sã educe pãrinti’’.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.