CULOARE…Scoala din Blãgesti, una dintre comunele cele mai îndepãrtate de municipiul Vaslui, aflatã la granita cu judetul Galati, a demonstrat ieri, când a avut loc festivitatea de premiere, cât de frumoasã este simplitatea: fãrã fite, fãrã buchete de flori pretentioase, cu preturi exorbitante si nume complicate, fãrã cadouri si fãrã parada modei. Elevii, unii îmbrãcati traditional, altii cu cãmãsi albe sau în tinute pe care pãrintii le-au considerat potrivite pentru un astfel de moment, cu buchete mari de trandafiri multicolori în mâini, flori tãiate din propriile grãdini, si-au primit rãsplata pentru munca depusã de-a lungul anului scolar care tocmai s-a încheiat. Copiii au fost premiati, le-au fost înmânate diplome, iar celor mai mici, elevii din clasele I-IV, li s-au dãruit si coronite din flori, pe care si le-au pus pe cap. Chiar dacã scolile din mediul urban le-au scos din „meniu”, aceste coronite, realizate din cele mai diverse plante, altele din flori artificiale, au adus pe chipurile copiilor un plus de culoare si luminã. Premierea, care a avut loc la Cãminul Cultural din localitate, a fost urmatã de un frumos spectacol pe care micii artisti ai unitãtii de învãtãmânt l-au oferit pãrintilor si cadrelor didactice.
Amfitrionul acestei serbãri a fost directorul unitãtii de învãtãmânt, prof. Aurelian Chiosa. „Elevii scolii noastre, în fiecare an, participã la concursuri scolare, la olimpiade, obtinând de fiecare datã premii si performante deosebite. Cu toate cã noi avem o scoalã micã, cu un efectiv redus de copii, 96 de toti, încercãm sã obtinem performante cu ei. Îi sprijinim în deplasãrile pe care le au de fãcut la concursuri, îi spijinim cu pregãtirea pe care o facem cu ei fãrã niciun cost niciodatã. Sperãm sã obtinem de la an la an rezultate la fel de bune. Noi considerãm cã, desi suntem o scoalã micã si suntem la capãtul judetului pe hartã, suntem una dintre scolile bune ale judetului”, a declarat Aurelian Chiosa, directorul unitãtii de învãtãmânt. Prezent la festivitatea de premiere a fost si primarul comunei, care a felicitat copiii. „Vreau sã vã spun cã parcã ieri deschideam anul scolar 2017-2018, iar astãzi îl închidem. Bucuria noastrã este cã majoritatea elevilor au rezultate bune la învãtãturã, au obtinut premii. Felicitãm elevii pentru faptul cã au dat dovadã de seriozitate, au fãcut eforturi pentru a obtine aceste medii. De asemenea, felicitãm cadrele didactice pentru cã au pregãtit copiii, dar si pe pãrinti pentru cã si dumnealor au partea lor de merit pentru aceste rezultate. Având în vedere cã în acest an sãrbãtorim Centenarul Marii Uniri, as vrea sã ne amintim de cei care au înfãptuit unirea la anii respectivi, sã ne amintim cu drag de ei, sã îi aduce în discutii cu anumite ocazii. Nu ne rãmâne decât sã urãm multã sãnãtate si la multi ani tuturor românilor si la multi ani României!”, a declarat primarul comunei Blãgesti.
Paula Oana Chiriac este sefa de promotie
Copiii din mediul rural sunt inteligenti si au un mare potential. Un exemplu în acest sens este o fostã elevã a Scolii Blãgesti, în prezent una dintre absolventele de top de la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad. „Balan Loredana este olimpicã, a participat la faza nationalã a olimpiadei de limba românã în urmã cu 4 ani, iar în decursul liceului a ajuns la faza nationalã la limba latinã. Este una dintre sefele de promotie de la Colegiul <<Codreanu>>. Toti elevii care pleacã de la scoala noastrã sã stiti cã îsi mentin rezultatele, cel putin elevii premianti de la noi rãmân în continuare premianti la liceele de elitã din judet”, a mai declarat Aurelian Chiosa. Pe urmele Loredanei calcã Paula Oana Chiriac, cea mai bunã absolventã a anului 2018, care a reusit sã obtinã media generalã 9,90. A învãtat mult, iar visul sãu este sã fie admisã la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad, specializarea filologie. „De-a lungul claselor V-VIII am participat la numeroase concursuri si olimpiade. Am obtinut rezultate, din punctul meu de vedere, destul de bune. De asemenea, timp de patru ani am fost în trupa de dansuri populare coordonatã de doamna Modiga Ana.”, a declarat sefa de promotie. Are încredere cã va obtine note bune la examenul national. „Subiectele la Evaluarea Nationalã au fost acceptabile. La Limba românã m-am descurcat foarte bine, iar la matematicã destul de bine”, a spus eleva. Aceasta a transmis si un mesaj colegilor si dascãlilor: „Vreau sã le multumesc domnilor profesori pentru efortul depus în evolutia mea si colegilor le doresc succes si rezultate cât mai bune!”.
Înv. Veronica Chirilã a iesit la pensie
Premierea a fost si un moment de despãrtire. Unul dintre oamenii scolii a iesit la pensie. Imaginea unui învãtãtor cu vocatie, care s-a dãruit trup si suflet profesiei, îl va urma pe elev întreaga viatã, cãci aceasta rãmâne întipãritã în minte ca o amintire caldã si frumoasã pentru totdeauna. Generatiile pe care le-a îndrumat înv. Veronica Chirilã vor fi vesnic recunoscãtoare cadrului didactic care, pentru prima datã, le-a pus stiloul în mânã. Ajunsã la vârsta pensionãrii, înv. Veronica Chirilã si-a luat rãmas-bun, la premiere, de la elevi si colegii de la Scoala Blãgesti. A predat, de-a lungul carierei, în cadrul mai multor unitãti de învãtãmânt: la Pãdureni – Husi, Mãlusteni, Murgeni, iar ultimii 20 de ani a profesat în scoala din comuna natalã, Blãgesti. „Mã încearcã sentimente de bucurie, dar si de tristete pentru cã mã despart de elevi si de colegi. Deocamdatã nu realizez, probabil când va începe anul scolar voi vãrsa multe lacrimi si mã voi trezi în fiecare dimineatã pregãtitã sã plec la scoalã”, a declarat înv. Veronica Chirilã.
Spectacol oferit de elevii scolii
La finalul festivitãtii de premiere a avut loc un frumos spectacol sustinut pe scena Casei de Culturã. Artistii au fost chiar elevii unitãtii de învãtãmânt care au cântat, au dansat, au prezentat scenete, iar spectatori au fost pãrintii, dar si cadrele didactice, adicã oamenii din spatele cortinei, care practic i-au pregãtit pe elevi. Pe scenã au urcat si douã domnisoare care au câstigat premii în cadrul unor concursuri. Alexandra Ionela Sânziana Andone si Niculina Crina Andone au obtinut premiul II la Zilele Culturale ale Murgeniului si mentiune la Zilele Culturale ale Bârladului, acestea interpretând muzicã popularã.