spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Legea gazelor, modificatã dupã interventiile a patru primari de la Vaslui

- Advertisement -

VICTORIE… Un primar vasluian, alãturi de alti trei edili din judet, câstigã lupta a mii de primari din România cu Ministerul Energiei. Dupã aproape doi ani de eforturi si interventii pe lângã parlamentarii vasluieni, primarul din Stefan cel Mare, Mihai Moraru, este pe cale de a obtine o victorie extraordinarã, având în vedere cã sute de familii din comunã vor avea gaze, în conditii cu mult mai bune decât pânã acum. Legea care modificã modul în care autoritãtile publice pot organiza licitatii pentru a aduce gaze cãtre locuitorii comunitãtilor a fost schimbatã, pe baza eforturilor depuse de parlamentarii de Vaslui, astfel cã mii de comune din România pot rezolva o problemã care trena de ani de zile. „S-a schimbat legea, este o mare victorie pentru noi, primarii din judetul Vaslui, care am luptat pentru modificarea vechilor norme, care spuneau cã doar Ministerul Energiei putea organiza licitatii pentru alimentãrile de gaze. De multe ori, ministerul nu fãcea acest lucru si aveau de pãtimit oamenii. De acum înainte, toti primarii din tarã vor putea decide despre licitatiile legate de gaze, doar cu avizul ANRE”, a spus primarul Moraru. Primele primãrii care vor sã beneficieze de noile prevederi sunt cele de la Stefan cel Mare, Muntenii de Sus, Vulturesti si Rebricea, primãrii care s-au luptat pe lângã parlamentarii din judet pentru modificarea legii.

Legea care modificã legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 a trecut, în urmã cu câteva zile, de Senat si Camera Deputatilor, urmând a fi promulgatã de cãtre presedintele Klaus Iohannis. Meritul de a fi insistat pe lângã parlamentarii români pentru ca legea modificatã sã treacã de Parlament revine primarului de la Stefan cel Mare, Mihai Moraru, cel care a initiat o notã de fundamentare, alãturi de primarii de la Vulturesti, Muntenii de Sus si Rebricea, cerând modificarea vechii legislatii, care prevedea cã doar Ministerul Energiei putea organiza aceste licitatii pentru primãrii. Cei patru primari vasluieni au redactat o solicitare comunã cãtre Ministerul Energiei, Guvern si Parlamentul României, la finele anului trecut, prin care cereau modificarea legilor actuale, astfel încât licitatiile pentru realizarea noilor retele de gaze sã fie organizate de cãtre unitãtile administrativ-teritoriale. „Noi, primarii comunelor semnatare, sustinem cã am fãcut tot ceea ce a depins de noi, ca primãrii, adicã am fãcut studiile de fezabilitate si am obtinut avizele la ANRE, urmând ca ministerul sã facã licitatiile. Ori, am vãzut cã la Bucuresti se fac foarte greu aceste licitatii, asa cã dorim si cerem de la Parlament si de la Guvern schimbarea legii, în sensul în care noi sã facem licitatiile”, anunta, încã de anul trecut, primarul de la Stefan cel Mare. Atunci când Liviu Dragnea a venit la Vaslui, la sedinta cu primarii PSD, mai multi edili i-au cerut presedintelui Camerei Deputatilor sã intervinã pentru modificarea legii, în sensul în care licitatiile pentru atribuirea si executia noilor retele sã revinã primãriilor. „Iatã cã eforturile noastre au dat roade si Parlamentul României ne-a ascultat doleantele. Imediat ce presedintele României va promulga aceastã lege, noi, primãriile din Stefan cel Mare, Vulturesti, Rebricea si Muntenii de Sus vom putea organiza licitatiile de executie pentru viitoarele retele de gaze. Vrem sã multumim, pe aceastã cale, doamnei senator Doina Silistru, doamnei senator Gabriela Cretu, cât si domnilor deputati Irinel Stativã si Adrian Solomon, care s-au bãtut pentru modificarea legii, în sensul cerut de noi. Domniile-lor au mers la comisii si s-au bãtut pentru ca aceastã lege sã treacã, drept pentru care le multumim”, spune primarul Mihai Moraru.

„M-au votat în procent de 96%, ca sã le aduc, gaze, cum puteam sã motivez cã nu am reusit ce am promis?”

Pe timpul fostului premier Ciolos, sustine Moraru, tot ce era legat de alimentãrile cu gaze s-a blocat la Ministerul Energiei, astfel cã sute de primãrii din România nu au putut aduce gaze pentru localnici. „Când m-au votat, oamenii din comuna Stefan cel Mare au pus stampila pe mine, în procent de 96%, pentru cã le-am promis cã aduc gazul în comunã. Cum as fi putut eu sã mai apar în fata lor, mai ales cã suntem la guvernare, sã le explic de ce legea nu a fost schimbatã? Din momentul în care presedintele Iohannis promulgã legea, pregãtim licitatiile pentru gaze. Nu stim cât va costa proiectul, însã vom face toate eforturile, pentru cã si locuitorii din comunele noastre meritã conditii ca la oras. În plus, vor fi salvate multe pãduri din judet”, mai spune primarul de la Stefan cel Mare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.