spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Deznãdejde si bucurie la a doua probã a Evaluãrii Nationale

- Advertisement -

EXAMEN…Absolventii de clasa a VIII-a au trecut din nou prin emotii, participând ieri, 13 iunie la cea de a doua probã a Evaluãrii Nationale, cea de care se temeau cel mai tare, proba la disciplina matematicã. Profesorii cu care am vorbit ne-au declarat cã exercitiile nu au avut un grad ridicat de dificultate si cã orice absolvent de nivel mediu ar trebui sã obtinã o notã bunã. Reactiile elevilor vasluieni au fost însã diametral opuse: dacã unii au iesit plângând, altii au zburdat de fericire si au zis cã au fãcut totul perfect. Nu au fost tentative de fraudã si nu s-au înregistrat incidente de nicio naturã, dar au lipsit mai multi elevi decât la limba românã, 271 de elevi, fiind prezenti 3241.

Matematica este materia scolarã care le creeazã cele mai mari probleme elevilor vasluieni, nu doar la Evaluarea Nationalã, dar si la Bacalaureat. De fapt, în toatã tara cele mai slabe note se înregistreazã la aceastã materie. Astfel se explicã reactiile diametral opuse ale absolventilor de clasa a VIII-a la iesirea din sala de examen: unii cu zâmbetul pe buze, altii cu lacrimi în ochi. Probleme le-a creat mai ales subiectul al III-lea, însã profesorii spun cã per total exercitiile au avut un grad mediu de dificultate. Probabil cã teama de matematicã a condus la un numãr si mai mare de absenti decât la prima probã. Din cei 3512 elevi înscrisi s-au prezentat 3241, adicã au lipsit 271. Din numãrul total de copii care au sustinut proba, 18 au fost cazuri speciale, iar doi dintre acestia au dat proba în alte judete, fiind internati: la Spitalul de Copii ‘’Sfânta Maria’’ Iasi si la Sanatoriu din Mangalia, judetul Constanta. “Subiectele au fost de dificultate medie, dar bine gândite. Ca si grad de dificultate am identificat douã exercitii care au fost peste nivel mediu. La exercitiul 4, punctul B, în care copii trebuiau sã demonstreze geometric acea distantã. De asemenea, la ultimul punct de la problema de geometrie, absolventii trebuiau sã stie cã raportul volumelor este egal cu cubul raportului de asemãnare. Le urez tuturor absolventilor succes mai departe la liceu!”, a declarat profesorul de matematicã Adrian Talasman.

Ce au spus elevii

Pãrerile elevilor sunt împãrtite. Dacã unii au spus cã s-au descurcat foarte bine pentru cã exercitiile nu au fost grele, altii au iesit plângând pe poarta scolii. “Am gresit la un exercitiu pentru cã am uitat formula, trebuia sã aflãm linia mijlocie. Mi s-a pãrut mai dificil la expresia algebricã si la exercitiul 1, la subiectul 3, C, a fost mai greu pentru cã nu stiam ce formã geometricã este. Spunea de un patrulater. Sper sã iau un 8”, a declarat Gabi, absolvent al Scolii Gimnaziale “Mihai Eminescu” Vaslui. Subiectul III le-a cam dat bãtãi de cap elevilor. “Am gresit la geometrie. Cred cã voi lua între 6 si 7”, a declarat Robert, absolvent al Scolii Gimnaziale “Constantin Parfene” Vaslui. Alti copii sperã la rezultate bune si foarte bune. “Subiectele nu au fost foarte grele, eu consider cã au fost ok. Sper la nota 9. Doar exercitiul cu paralelismul de la geometrie mi s-a pãrut mai dificil, dar în rest a fost bine”, a declarat Roxana Teodora, elevã la Scoala Gimnazialã “Mihai Eminescu” Vaslui. Denis, de la aceeasi scoala, a declarat: “Pentru mine a fost mai greu subiectul III, adicã partea de geometrie, la care sunt, sã zic asa, mai paralel. Dar m-am descurcat la algebrã. Exercitiile au fost usoare, dar trebuiau întelese’’.

Când se vor afisa rezultatele

Urmãtoarea probã este la limba si literatura maternã si va avea loc pe 14 iunie. Afisarea primelor rezultate este programatã pentru 19 iunie, pânã la ora 12.00, iar contestatiile pot fi depuse în aceeasi zi, între orele 14.00 si 19.00. Acestea vor fi solutionate între 20 si 22 iunie, iar rezultatele finale vor fi comunicate pe 23 iunie, la centrele de examen si pe site-ul evaluare.edu.ro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.