spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
27-dec.-2024

Un husean, erou de film documentar

- Advertisement -

EMOTII… Anul acesta, la festivalul “One World România”, unul dintre filmele documentare, care a stârnit interes în rândul publicului, a avut ca personaj principal un husean! Este vorba despre Ioan Matei Agapi, fotograful celebru, a cãrui colectie de fotografii, filme documentare si aparate foto, a constituit sursa de inspiratie, pentru documentarul numit “Timebox”. Si cine putea fi regizorul cel mai potrivit pentru a realiza pelicula despre Ioan Matei Agapi, dacã nu chiar fiica sa, Nora Agapi, cea care a urmat pasiunea tatãlui sãu pentru film, devenind regizor. Din Husul natal, Ioan Matei Agapi a spunea mai demult cã are sute de imagini vechi, adevãrate piese dintr-o colectie sentimentalã, pe care însã le-a asezat cu grijã în arhiva personalã, în asteptarea, probabil, a provocãrii de a le scoate la ivealã si de a stârni cu ele emotii si amintiri.

Eminescologul Theodor Codreanu spunea cã, dupã Fãlticeni, Husul este “orasul cu cele mai multe personalitãti, pe metru pãtrat”. Si avea dreptate! Aproape cã nu este domeniu de activitate, care sã presupunã studiu intens, creativitate, ambitie sau, de ce nu, originalitate, în care sã nu fie cel putin un nume mare de husean. Arta fotograficã, iatã, îl are ca exponent pe Ioan Matei Agapi, un artist fascinant, despre care multi l-au considerat ani la rând drept cel mai bun fotograf din România. Fire imprevizibilã si neconventionalã, Ioan Matei Agapi a fost printre primii care au respins elogiul care îl viza, stârnind si mai multã simpatie, prin modul în care refuza constant sã se alinieze tendintelor. A fãcut peste un million de fotografii, multe în perioada comunistã, multe si dupã, dar si peste 400 de reportaje, scurt-metraje si filme documentare. A fost colaborator al Televizunii Române, profesor de fotografie, dar si de film. Pentru realizãrile sale a fost adesea premiat. Din când în când, imaginile sale alternând de la spectaculos, la dramatic, au fost arãtate lumii, în diverse expozitii. Una dintre ele este si “Memoria amintirilor”, din 2013, de la Iasi.

Nora Catrina Agapi a decis sã realizeze un film despre arhiva tatãlui sãu

Ceea ce a însemnat o surprizã plãcutã pentru husenii pasionati de film documentar a fost prezentarea în cadrul festivalului “One World România”, editia 2018, a peliculei “Timebox”, în care eroul în jurul cãruia s-a tesut firul povestii este… un husean. Regizorul filmului “Timebox” este chiar fiica artistului, Nora Agapi, cea care a semnat si regia filmului documentar “Salariu – 110 euro” (2007). “Nora Catrina Agapi a decis sã realizeze un film despre arhiva tatãlui sãu, fascinatã fiind de acesta, si ulterior si despre apartamentul în care au locuit, unde pare cã timpul este tinut pe loc. Timebox nu este numai despre conservarea timpului însã, este si despre omul Ioan Matei Agapi, despre relatia Norei cu el si poate si despre mostenirea pe care o va lãsa omul de lângã ea. Filmul contine mai multe straturi, care nu sunt perfect delimitate, dar pe care un privitor atent le va sesiza fãrã dificultate”, se mentioneazã într-o cronicã neconventionalã a filmului, realizatã de filme-cãrti.ro.

Imaginile din colegia lui Ioan Matei Agapi, de nepretuit pentru reconstituirea în imagini a trecutului acestui loc

Ioan Matei Agapi s-a nãscut la Husi, în 1936, pe 16 noiembrie. A fãcut Facultatea de Matematicã la Universitatea “A. I. Cuzas” Iasi, apoi s-a îndreptat spre Scoala de Film Documentar si Animatie. Provenea dintr-o familie de intelectuali, tatãl fiind profesor de Matematicã, iar mama, învãtãtoare. A fãcut sute de poze locurilor din micul târg, dar are si filmãri cu Husul de altãdatã. Dacã cineva l-ar putea convinge sã le expunã, s-ar reusi astfel cea mai frumoasã incursiune în trecutul “orasului dintre vii”. Într-un interviu acordat presei din Iasi (evenimentuldeiasi.ro), Ioan Matei Agapi a povestit despre orasul în care s-a nãscut: “Am crescut într-o parte a Husului cu multi evrei. M-am înteles foarte bine cu toatã lumea, îi simpatizez. Stiti, sunt trei evrei au schimbat omenirea: Moise, Isus si Freud. Cã au fost multi altii, nu comentãm, dar acestia trei au fost formidabili! (…) Acum nu mai fotografiez, pentru cã nu mai vãd. Dar mã ocup de partea de organizare a colectiei de fotografie. Apoi, de-a lungul vietii, mi-am fãcut sute si sute de note, în urma unor întâlniri cu oameni vârstnici. Am fãcut de patru ori turul României pe jos, mergând prin sate. Oameni în vârstã îmi povesteau fel de fel de întâmplãri si pe alea care erau mai deosebite, mi le notam. Am prins oameni care mai avea tunsoarea dacicã. Le-am pãstrat. Am vreo 40 de… daci”, povesteste Ioan Matei Agapi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.