PLÂNGERE…Un bãrbat din comuna Blãgesti, Iulian Rãscanu, a cãrui copil a sustinut prima probã a Evaluãrii Nationale la Liceul Tehnologic „Ghenutã Coman” Murgeni, a trimis o plângere la Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui împotriva directorului unitãtii de învãtãmânt amintite, care a fost presedinte de comisie în cadrul examenului. Bãrbatul spune cã fiul sãu si ceilalti elevi din clasa respectivã, din cauzã cã au subliniat câteva cuvinte, asa cum au învãtat la scoalã, dar si cum au procedat la simularea examenului national, au fost constrânsi de director ca în ultimele 20 de minute sã îsi rescrie tezele, timpul fiind insuficient pentru a termina. Tatãl bãiatului spune cã nota pe care o va primi va fi mai micã decât merita si este foc si parã cã regulile nu au fost aceleasi în toate scolile: dacã unii supraveghetori au considerat sublinierile semne distincte, altii nu au interzis acest lucru. Pe de altã parte, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, dupã ce au vizualizat filmarea din sala respectivã, au ajuns la concluzia cã cele reclamate nu se confirmã, cã elevul a fost cel care a cerut foaie pentru rescrierea tezei fãrã ca mãcar sã i se sugereze, iar la final, toti copiii din clasã au stat degeaba timp de 10 minute.
Problema pe care au ridicat-o elevii si pãrintii luni, 11 iunie, potrivit cãreia, la exercitiile de gramaticã unii supraveghetori le-au permis copiilor sã sublinieze cuvinte, altii le-au interzis strict, a fost reclamatã si de acest pãrinte din Blãgesti. Iulian Rãscanu ne-a povestit cã fiul sãu a ajuns acasã plângând dupã ce a fost nevoit sã îsi rescrie toatã lucrarea în ultimele 20 de minute, doar pentru cã subliniase niste cuvinte, asa cum a fost învãtat la scoalã. Supãrarea bãrbatului este mare pentru cã la alte scoli acest aspect nu a deranjat pe nimeni, însã la Murgeni lucrurile au stat putin diferit. Iatã ce a scris în reclamatie bãrbatul. „În data de 12.11.2018, fiul meu Rãscanu Iulian Andrei, în vârstã de 14 ani, a sustinut examenul de capacitate la Limba Românã în orasul Murgeni, în incinta Liceului Tehnologic <Ghenutã Coman>, la etajul 2, sala 5. Mentionez faptul cã, dupã 1 orã si 30 de minute de examen, a venit în salã doamna directoare si uitându-se pe o parte din foile de examen, printre care si a fiului meu, a zis cã nu e corect redactat, pe motiv cã au subliniat câteva cuvinte de la punctul 5, ca fiind un semn. Li s-au adus alte foi de examen si au fost pusi elevii sã transcrie de pe o foaie pe alta continutul, fapt imposibil în 20 de minute rãmase, neavând timp sã termine. Precizez faptul cã elevii la Simularea Nationalã au subliniat cuvintele fãrã nici o problemã, nu li s-a zis cã nu au voie acest lucru si nici acum, la examenul de capacitate, domnii supraveghetori vãzând acest lucru nu au zis nimic. Am luat legãtura cu pãrintii altor elevi din orasul Bârlad acolo unde au sustinut examenul si acestora li s-a permis sã sublinieze acele cuvinte de la punctul 5, fapt pentru care nu înteleg…. Evaluarea Nationalã nu are aceleasi reguli în toate orasele? Cum poate doamna directoare a Liceului <Ghenutã Coman> sã spunã unui elev de 14 ani, care este la primul sãu examen în viatã, cã o sã ia nota 1 fiindcã lucrarea o sã fie nulã?”, a scris reclamantul.
Reprezentantii ISJ Vaslui contrazic aceastã variantã
Dupã ce au primit reclamatia, persoanele însãrcinate cu buna desfãsurare a Evaluãrii Nationale au vizionat filmuletele din sala de examen, iar concluzia la care au ajuns este cã nu se confirmã cele mentionate. „În film se vede foarte clar cum copilul cere foaie pentru rescriere. Într-adevãr, doamna directoarea i-a atras atentia cã era o tezã cu semne în afara regulilor normale, dar nici mãcar nu i-a sugerat sã schimbe teza, el si-a asumat lucrul acesta. Noi, conform Metodologiei, avem obligatia sã informãm copiii, inclusiv sã afisãm la intrare, pe usi, în instructajul fãcut de profesorii asistenti s.a.m.d. Nu cred cã a gresit cineva”, a declarat inspectorul Eduard Andriescu. Potrivit declaratiei Gabrielei Plãcintã, inspector general al ISJ Vaslui, pe filmare se vede cã ultimele minute din examen copiii nu au mai scris nimic. „Colegii au vizionat filmarea de la scoalã si nu se confirmã. În filmare se aratã cã acei elevi au terminat în timp util, chiar au si stat fãrã sã scrie absolut nimic pret de 10 minute. Un copil care nu îsi termina teza scria pânã în ultimul minut „, a declarat Gabriela Plãcintã, inspector scolar general.
Cu sublinieri sau fãrã, copiii nu vor fi depunctati
Reprezentantii inspectoratului scolar spun cã, indiferent de judetul în care se vor corecta lucrãrile, nu vor fi depunctati nici copiii care au fãcut sublinieri, nici ceilalti care nu le-au fãcut, pentru cã în baremul de corectare nu se mentioneazã nimic cu privire la acest aspect. „Li s-a comunicat copiilor sã nu facã semne particulare pe teze. Lucrurile sunt din ce în ce mai restrictive, în sensul cã centrele de evaluare sunt extrem de exigente. Probabil cã unii supraveghetori au fãcut exces de zel, presupun, nu sunt convinsã. Referitor la sublinieri, doamna inspector de limba românã a fost astãzi (marti, n.r.) la noi în centre si a fãcut precizãri clare cã nu se depuncteazã de la subliniat si nesubliniat. Exact asa procedeazã si omologii dumneaei din tarã. Noi, prin delegatii nostri, am anuntat comisia din judetul unde se evalueazã lucrãrile si am fãcut sesizare inclusiv cu numele propriu scris gresit. Nu cred cã vor fi probleme majore, cred cã sunt foarte stresati si tensionati pãrintii si elevii”, a mai declarat Gabriela Plãcintã.