spot_img
19.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Proba de foc: absolventii de clasa a VIII-a sustin examenul la matematicã

- Advertisement -

EMOTII…Absolventii claselor a VIII-a vor sustine azi, 13 iunie, a doua probã a Evaluãrii Nationale, la matematicã. Potrivit informatiilor oferite de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, numãrul absentilor la limba românã a fost mult mai mare decât în anii precedenti, din cei 3512 elevi din judetul Vaslui s-au prezentat 3260, adicã 252 au lipsit. Explicatia este urmãtoarea: Ministerul Educatiei Nationale nu a mai lãsat la libera alegere înscrierea la examen, ci au fost înscrisi obligatoriu toti elevii care au promovat. Examenul este important pentru cã de rezultatele obtinute depinde admiterea la liceu.

Evaluarea Nationalã continuã vineri, 14 iunie, când elevii din partea minoritãtilor nationale vor participa la proba scrisã de Limba Maternã. Rezultatele se vor afisa pe 19 iunie, iar contestatiile vor putea fi depuse, în aceeasi zi, între orele 14.00-19.00. Solutionarea contestatiilor va avea loc între 20 si 22 iunie, iar rezultatele finale vor fi afisate pe 23 iunie. Elevii au fost distribuiti în cele 40 de centre, stabilite în mediul urban si rural.

Ce reguli trebuie sã respecte candidatii

Înainte de aducerea subiectelor în sãli, elevii vor fi instruiti cu privire la modalitatea de desfãsurare a examenului de Evaluare Nationalã si modul de completare a datelor personale în coltul din dreapta sus care ulterior se lipeste. Elevilor le este interzis sã intre în sãli cu: manuale, notite, rezolvãri de subiecte, calculatoare sau alte mijloace electronice ce îi poate ajuta la rezolvarea subiectelor sau la comunicare. De asemenea, acestora ar trebui sã li se aducã la cunostintã consecintele încãlcãrii regulilor, si anume: eliminarea de la examen si notarea lucrãrii cu nota 1. La expirarea celor 120 de minute, toti elevii predau lucrãrile. Este interzisã depãsirea acestui timp acordat. Ultimii 3 elevi rãmân în salã pânã la predarea ultimei lucrãri.

Cum se calculeazã media de admitere la liceu

Examenul se desfãsoarã, anual, într-o singurã sesiune. Atât candidatii proveniti din învãtãmântul de stat, cât si cei din învãtãmântul particular au dreptul sã sustinã Evaluarea Nationalã fãrã taxã. Rezultatele obtinute la aceste probe sunt decisive pentru admiterea în învãtãmântul liceal, reprezentând 80% din totalul mediei. 20% reprezintã media notelor din gimnaziu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.