UPDATE: Gabriela Plăcintă, inspector școlar general, a dat dispoziție ca imprimanta Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” Vaslui, care a scos îngroșate literele la subiectele de la Evaluarea Națională la limba și literatura română, să fie dusă la reparat, astfel încât miercuri, 13 iunie, la proba de matematică, să nu se repete problema. Există un zvon potrivit căruia reprezentantul Ministerului educației, care a fost prezent la aceeași unitate de învățământ, a văzut pe subiect tot „M” în loc de „RN”, astfel că se explică nedumerirea copiilor care au întrebat dacă numele propriu este „Kornis” sau „Komis”. In ceea ce privește cealaltă situație, surse din inspectorat ne-au dezvăluit că mai mulți inspectori din țară vor să facă o solicitare la Ministerul educației pentru ca elevilor să li se permită, măcar cu creionul, să sublinieze și să despartă frazele în propoziție, așa cum lucrează la școală zilnic cu cadrele didactice, astfel încât în anii care vor urma să nu mai apară astfel de probleme.
ACUZATII…Elevii îi acuzã pe supraveghetori cã i-au încurcat la proba de limba si literatura românã si se tem cã vor fi depunctati!
EXAMEN…Absolventii de clasa a VIII-a, care au sustinut luni, 11 iunie, prima probã a Evaluãrii Nationale, se tem cã vor lua note mai mici decât meritã sau cã le vor fi anulate tezele. Vina, spun copiii, este a supraveghetorilor. Elevii reclamã cã li s-a interzis sã sublinieze cuvinte sau sã despartã în propozitii frazele, pe motiv cã ar fi semne distinctive, desi aceasta este procedura pe care au învãtat-o la scoalã, asa lucreazã profesorii de limba românã la clasã. Se tem cã evaluatorii din judetul Neamt, acolo unde vor fi corectate lucrãrile vasluienilor, vor considera cã nu au rezolvat complet cerintele si îi vor depuncta. De asemenea, au fost elevi cãrora li s-a cerut sã îsi refacã tezele din acelasi motiv. Pe de altã parte, sunt cei care au subliniat unde a fost cazul, iar acum trãiesc cu teama de a nu le fi anulate lucrãrile. O altã situatie a fost semnalatã la Scoala Gimnazialã „Stefan cel Mare” Vaslui, acolo unde un cadru didactic i-a indus în eroare pe câtiva copii. La indicatia acestuia, au transcris gresit, de pe foaia de examen, un cuvânt care nu era lizibil. Probleme au fost înregistrate si la Coroiesti. Absolventii au fost pe punctul de a pierde examenul dupã ce soferul microbuzului scolar a întârziat, însã finalul a fost fericit: au sustinut proba.
Au fost mai multe aspecte reclamate de elevi. La Scoala Gimnazialã „Stefan cel Mare” Vaslui, din cauza imprimantei la care au fost scoase subiectele, literele au iesit usor îngrosate, iar unele nu au mai fost lizibile, fapt care i-a determinat pe elevi sã întrebe profesorul supraveghetor – la subiectul II, cerinta 1 – care este varianta corectã a unui nume: ‘’Kornis’’ sau ‘’Komis’’. Cadrul didactic care îi supraveghea pe copii a procedat cum scrie la carte, s-a deplasat la presedintele de comisie, acesta din urmã fiind cel care, fãrã sã verifice, le-a spus elevilor sã scrie „Komis”, adicã varianta gresitã, inducându-i astfel în eroare. ‘’Subiectele au fost scoase la imprimantã, scrisul a fost mai gros, apoi au fost trase la xerox. Într-adevãr, trebuia sã te uiti foarte atent pentru a nu confunda <<m>> cu <<nr>>. Doamna respectivã a vãzut litera <<m>>. Elevul nu riscã sã fie depunctat, este vorba despre un nume propriu, alta era cerinta.”, a declarat Gabriela Plãcintã, inspector general al ISJ Vaslui.
Supraveghetorii sunt acuzati cã i-au încurcat pe elevi
O altã problemã, mai gravã, semnalatã de data aceasta de elevii de la mai multe unitãti de învãtãmânt, se referã la subiectul II, cerinta 6, la care au avut de alcãtuit o frazã din douã propozitii în care sã existe o propozitie subordonatã subiectivã, introdusã prin adverbul relativ ‘’cum’’. Pentru cã asa erau învãtati de la scoalã si pentru cã aceasta este, de fapt, procedura, elevii au vrut sã evidentieze propozitia subiectivã fie subliniind-o, fie au despãrtit fraza cu o linie. Supraveghetorii le-au interzis sã facã acest lucru, iar în unele cazuri, elevii au fost nevoiti sã îsi rescrie tezele. Existã si categoria celor care au respectat algoritmul de la clasã. Acum, cei care au subliniat se tem cã le vor fi anulate tezele, iar celor care au ascultat de supraveghetori le este teamã cã vor fi depunctati de profesorii evaluatori, pentru cã nu au rezolvat exercitiile complet. Potrivit Mihaelei-Dumitrita Bahman, inspector de limba românã, în niciunul dintre cazuri nu se vor lua mãsuri care sã îi afecteze în vreun fel pe elevi. Trebuie sã mentionãm însã cã lucrãrile nu vor fi corectate la noi în judet. La Vaslui vor ajunge tezele copiilor din Buzãu, iar ale copiilor din Vaslui vor fi trimise la Neamt.
Ce spun elevii si profesorii, despre subiectele de la Evaluare
Profesorii cu care am vorbit ne-au declarat cã subiectele au avut un nivel de dificultate mediu, dar cã baremul de corectare trebuie sã fie foarte clar asa încât sã nu aparã situatii în care copiii sã fie dezavantajati pentru aspecte care nu sunt clar precizate în repere. Cei mai multi elevi s-au declarat multumiti de faptul cã a cãzut genul epic, însã partea de gramaticã nu le-a plãcut la fel de mult. ‘’Mai dificilã mi s-a pãrut partea de gramaticã. În rest a fost usor, a picat genul epic, care mie mi se pare usor, o compunere despre o întâmplare la o cetate, trebuia sã ai putinã imaginatie. Nu pot sã spun la ce notã mã astept pentru cã nu m-am consultat cu doamna profesoarã”, a declarat Robert Rãutã, elev la Scoala Gimnazialã ‘’Stefan cel Mare’’ Vaslui. O altã elevã îi împãrtãseste opinia în ceea ce priveste gramatica. ‘’Au fost usoare subiectele, cred cã voi lua între 8 si 9, pentru cã am gresit la cazuri’’, a declarat Nicoleta Mihaela Cernuscã, absolventa Scolii Gimnaziale din comuna Stefan cel Mare. Totusi, sunt si copii care spun cã vor lua nota 10. „Subiectele au fost relativ simple, mã asteptam sã fie putin mai greu. Genul epic este usor pentru mine si chiar m-am descurcat. Mie îmi place gramatica si nu consider cã au fost asa de grele subiectele, probabil cã alti elevi au altã pãrere, la fiecare examen se întâmplã asa’’, a spus Daria Pricopel, absolventã a Scolii Gimnaziale ‘’Stefan cel Mare’’ Vaslui.
Urmeazã proba la matematicã
Evaluarea Nationalã, care se desfãsoarã în perioada 11-23 iunie 2018, este foarte importantã, deoarece nota de promovare are o pondere de 80% în media de admitere la liceu. Miercuri, 13 iunie, va avea loc urmãtoarea probã, la matematicã. Pe 19 iunie vor fi afisate rezultatele initiale.
Elevii de la Coroiesti au întârziat la probã
NEBUNIE…Elevii din Coroiesti au fost pe punctul de a pierde Evaluarea Nationalã. Acestia au fost repartizati pentru a sustine proba la limba si literatura românã la un Centru de examen din Bârlad. Pentru cã soferul s-a lãsat asteptat, au fost anuntate autoritãtile locale si Inspectoratul Scolar, iar problema a fost rezolvatã, elevii au ajuns la timp sã sustinã proba. ‘’A întârziat putin microbuzul scolar. Copiii nu au ajuns la ora 8.30, ci la 9 fãrã 10 minute. Nu stiu exact ce s-a întâmplat, trebuie sã vorbiti cu primarul. Soferul este angajat la primãrie. Doamna director a transmis adresã cãtre primãrie pentru transportul elevilor încã de sãptãmâna trecutã. De altfel, se stia cã urmeazã examenele nationale si cã au obligatia sã transporte elevii pânã la centrul la care sunt arondati. Pânã la urmã au ajuns si au sustinut proba”, a declarat Gabriela Plãcintã, inspector general al ISJ Vaslui. Viceprimarul comunei a spus cã problema a apãrut din cauza unuia dintre soferi. „Am stabilit de vineri cu soferii sã se rânduiascã ei, pentru cã sunt numai doi care detin categoria care le permite sã conducã microbuzul scolar. Soferul care trebuia sã îi transporte a întârziat 10 minute. Voi avea o discutie cu ei pentru a vedea ce s-a întâmplat si voi lua mãsuri astfel încât miercuri sã nu se mai repete aceastã situatie”, a declarat viceprimarul comunei Coroiesti.