Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din România (APAH-RO) atrage atentia cã bolnavii care suferã de hepatitã C ar putea fi pusi în situatia de a nu continua tratamentul cu interferon free, din cauza „discontinuitãtii” în furnizarea tratamentului.
Reprezentantii pacientilor sustin cã încã nu a fost publicatã forma finalã a unui ordin care permite continuarea accesului la tratament, cu toate cã actualele contracte expirã într-o lunã, iar termenul prevãzut pentru negocieri este de 60 de zile. „La presiunile venite din partea pacientilor, am fãcut mai multe apeluri cãtre Ministerul Sãnãtãtii si Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate (CNAS), pentru a ni se comunica stadiul în care se aflã discutiile si negocierile privind începerea noului contract. Nu am primit niciun rãspuns oficial. Temerile noastre sunt cã pacientii cu hepatitã C vor astepta si anul acesta pânã la punerea în aplicare a noului contract. Sã nu uitãm cã bolnavii au fost nevoiti sã suporte si întreruperi de jumãtate de an în trecut. De aceea, facem apel la autoritãtile competente pentru a nu mai ajunge în astfel de situatii disperate pentru pacienti si pentru a asigura o perioadã cât mai scurtã între contracte”, a declarat Marinela Debu, presedintele APAH-RO. Aceasta mai atrage atentia cã lipsa de predictibilitate din sistem, cauzeazã multe probleme pacientilor si medicilor. „Nimeni nu stie ce se va întâmpla cu dosarele aflate în pregãtire pentru ca bolnavii eligibili sã fie tratati cu interferon free. Ca si în trecut, vor exista pacienti care, din cauza întreruperilor dintre cele douã contracte, vor trebui sã-si refacã o parte din analize si, cu toate cã au fost diagnosticati cu virusul hepatitic C, nu vor intra automat pe tratament”, a mai precizat Marilena Debu.
Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate: „Informatiile nu corespund realitãtii”
Reprezentantii Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate precizeazã cã afirmatiile publice conform cãrora existã un risc de posibilã discontinuitate a asigurãrii tratamentului interferon free pentru pacientii cu hepatitã C nu corespund realitãtii. „Institutia solicitã responsabilitate emitentilor acestor afirmatii, pentru a nu induce o stare de panicã nejustificatã persoanelor cu diagnosticul respectiv.
Astfel, conform prevederilor contractelor de tip cost-volum-rezultat aflate în derulare, odatã ce un pacient a început tratamentul interferon free în baza unuia din aceste contracte, îl va continua pânã la finalizare, chiar dacã aceasta va surveni dupã data încetãrii contractului respectiv. Nici afirmatiile referitoare la refacerea analizelor pacientilor nu corespund realitãtii. Pacientii a cãror eligibilitate pentru tratamentul interferon free a fost confirmatã pot începe acest tratament într-un timp foarte scurt, deoarece prescrierea medicatiei se face direct de medicul curant, fãrã a mai fi necesarã pregãtirea de dosare pentru aprobarea vreunei comisii” se aratã în comunicatul CNAS.
Eficacitatea tratamentului cu interferon free este de 99%
Hepatita C este singura infectie cronicã viralã umanã vindecabilã, iar la nivel international, în ultima perioadã si la nivel national, noile terapii cu interferon free au o ratã de succes de peste 99%. Cu toate astea România încã are o prevalentã fruntasã în Europa si se aflã în top 10 la nivel global în ceea ce priveste infecția cu HVC (4% din populatia României). În anul 2016 a fost implementat primul contract cost-volum-rezultat pentru hepatita C. Programul a avut o ratã de succes terapeutic de aproximativ 99%, 5.000 de pacienti cu cirozã compensatã beneficiind de terapia inovatoare cu interferon. În 2017, tratamentul pacientilor cu hepatitã C a fost extins – trei contracte cost-volum-rezultat pentru un total de 12.000 de pacienti, dintre care 2.000 de pacienti cu cirozã decompensatã si 10.000 de pacienti cu stadii de fibrozã F2, F3 si F4 (cirozã compensatã).