FELICITÃRI…Revista „Zorile”, apartinând Colegiului National „Cuza Vodã”, coordoantã de profesorul Costin Clit, a obtinut premiul III, în cadrul Concursului National al Revistelor Scolare, „Aproape de voi”, desfãsurat la Medgidia. Rezultatul a adus bucurie la Husi, cãci tot efortul profesorilor si elevilor care se implicã în acest proiect reprezentativ al Colegiului, este rãsplãtit printr-o distinctie care le dã tuturor încrederea cã fac bine ceea ce fac. „Îi îndemn pe toti elevii talentati si înzestrati spiritual, cu veleitãti jurnalistice, dar si pe dascãlii lor, sã-si exprime opinia si originalitatea în paginile revistei „Zorile”, o publicatie reprezentativã la nivel national, care face cinste orasului Husi si Colegiului National „Cuza Vodã”, a fost esenta mesajului transmis de profesorul Costin Clit.
„Festivismul si moda diplomelor au o evolutie interesantã în perioada postdecembristã fiind legate de practica dosarelor personale atât de necesare în cariera fiecãruia dintre noi, fãrã a deveni sclavii lor. Lãsând de o parte ironia, orice premiu încununeazã activitatea institutiei scolare pe care o reprezentãm fiecare dupã priceperea si talentul cu care suntem înzestrati si cred cã îi întruchipeazã mai ales pe elevi, colaboratori si membri ai comitetului de redactie, care au dovedit perseverentã, dinamism si dãruire în munca lor. Cel mai mult mã bucur pentru elevii care, împreunã cu dascãlii lor, alcãtuiesc un corp comun si trãiesc un moment unic, irepetabil, împlinirea unui veac de la Marea Unire si de la transformarea Gimnaziului „Anastasie Panu” în Liceul de bãieti „Cuza Vodã” (actualul Colegiu National). Trebuie sã felicit în mod special pe elevii din comitetul de redactie – Casandra Murãrasu (redactor sef, Ada Ianus si Sanda Darie – redactori) care au dus si duc povara aparitiei revistei în conditii exceptionale, fãrã ai uita si pe înaintasii lor: Mihai Rotariu, Raluca Frantz, Mihaela Gherman, Alina Ramona Sfetcu, Mircea Agavriloaei, Alina Cristina Trofin, Roxana Elena Veringã, Ana-Maria Dolhãscu, Ioan Bahnariu, Laura Benea, Estera Bejan si multi altii, dintre care unii au îmbrãtisat o carierã jurnalisticã. Mai importantã decât un premiu este ritmicitatea aparitiei revistei si sustinerea moralã si financiarã a conducerii Colegiului.
Povestea revistei „Zorile” a Colegiului National „Cuza Vodã” Husi
„Revista „Zorile”, una din primele publicatii scolare din Regatul României, îsi datoreazã începuturile inimosilor elevi Gheorghe P. Harnagea (si-a desfãsurat activitatea într-un institut de cercetãri, radiolog de seamã), Octavian Anghelutã (pictor apreciat la nivel national), Ion D. David (colaborator al ministrului de Justitie, Lucretiu Pãtrãscanu) si Dumitru Ionescu (absolvent al Academiei Militare), sprijiniti de proprietarul Tipografiei Zanet Corlãteanu prin tipãrirea fãrã bani a primelor douã numere. Si când te gândesti cã astãzi în municipiul Husi lipseste o tipografie! Revista apare cu întreruperi între 1922 si 1923; 1930-1933; 1967-1979, 1995, iar ultima serie din 2003 pânã astãzi, evolutie marcatã de regimurile politice democratice si totalitare care s-au succedat în România. Apreciez contributia regretatului scriitor Ioan Alexandru Anghelus, apreciat de cãrturarul Adrian Marino, care a reusit sã o tipãreascã în anii totalitarismului bolsevic cu pretul compromisului ideologic”, a precizat profesorul Clit.
Mesaj pentru elevii si profesorii Colegiului „Cuza Vodã” Husi
„În paginile revistei au debutat si au publicat de-a lungul timpului elevi si profesori care în devenirea lor intelectualã fac parte din patrimoniul cultural national. Îi îndemn pe toti elevii talentati si înzestrati spiritual, cu veleitãti jurnalistice, dar si pe dascãlii lor, sã-si exprime opinia si originalitatea în paginile revistei „Zorile”, o publicatie reprezentativã la nivel national, care face cinste orasului Husi si Colegiului National „Cuza Vodã”. Din pãcate Biblioteca Municipalã nu detine colectia completã a revistei, iar cea din perioada interbelicã lipseste cu desãvârsire, însã se pãstreazã la Biblioteca Academie Române (lipsesc primele douã numere). Numerosi intelectuali cu origini husene vorbesc cu admiratie de revista „Zorile” (amintesc pe academicianul Constantin Toma si logicianul Petru Ioan)”, a conchis profesorul Costin Clit.