INITIATIVÃ…Profesorii din Vaslui ai cãror elevi s-au remarcat la concursuri si olimpiade, care au avut procente mari de promovare la Evaluarea Nationalã si Bacalaureat, adicã dascãlii performanti, ar putea fi trimisi sã predea part-time în mediul rural. De fapt, acest proiect are în vedere toate judetele din România. Potrivit unei declaratii a ministrului Educatiei, Valentin Popa, în acest mod elevii din mediul rural ar avea de câstigat, mai ales cã multe cadre didactice angajate cu ora în unitãtile de învãtãmânt de la tarã nu au pregãtirea minimã necesarã. Plata acestora ar urma sã fie asiguratã printr-un proiect cu fonduri europene.
Ministrul a precizat cã intentioneazã sã propunã ”un proiect de suflet” prin care sã acopere normele vacante de la scolile situate în zone defavorizate cu ajutorul profesorilor performanti din mediul urban, iar implementarea ar putea avea loc începând cu anul scolar viitor. „Ideea este cã avem o serie întreagã de norme în mediul rural pentru care nu gãsim întotdeauna cadre didactice bine pregãtite. Ele sunt luate în regim de platã cu ora si as dori ca în acest regim, dar cu o subventie financiarã semnificativã, sã determinãm cât mai multi profesori ai nostri de exceptie sã sustinã, în afara normei de bazã, si câteva ore, poate o zi pe sãptãmânã, si în mediul rural (…) Nu urmãresc sã scot pe cineva din sistem. Urmãresc sã ocup cât mai multe norme vacante cu personal de înaltã calificare”, a spus Popa, subliniind cã ministerul nu a stabilit valoarea subventiei pentru dascãlii care vor activa si în mediul rural, dar a dat asigurãri cã existã bani pentru proiect.
Copiii din mediul rural, cu potential, dar fãrã sprijin
Nu doar cadrele didactice slab pregãtite sunt de vinã cã rezultatele copiilor din mediul rural sunt mediocre. Desi elevii au acelasi potential ca cei din urban, majoritatea au o situatie financiarã precarã si provin din familii pentru care învãtãtura cade pe locul doi, dupã munca pe care cei mici trebuie sã o facã în gospodãrie sau pe câmp. De aceea efortul profesorilor „excelenti” care ar accepta „oferta” predãrii part-time la tarã ar fi unul sustinut, cãci sprijinul familiei nu existã întotdeauna în mediul rural. Totusi, ministrul spune cã efortul va merita. Profesorii ar putea fi motivati financiar. „De ce s-ar duce profesorii din mediul urban sã predea în mediul rural? Din douã motive. Sã dovedeascã cã pot face excelentã si cu elevii din medii dezavantajate, din mediul rural în special, nu numai în scolile de performantã din oras, dar si pentru o motivatie financiarã substantialã (…) Vom asigura subventii substantiale pentru a încuraja profesorii sã facã acest efort. Avem buget, avem fonduri europene, avem încã 300 de milioane pe care trebuie sã le repartizãm pe proiecte. Trebuie sã lucrãm de urgentã si sã avem proiecte consistente pentru cã fonduri avem. As dori ca acest proiect sã înceapã din anul nou scolar”, a mai spus ministrul Popa, potrivit Agerpres.