spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Consilierii judeteni vor cîstiga 10% din salariul lui Buzatu, sedintele CJ si ale Consiliilor locale nu mai sunt publice!

- Advertisement -

TOTUL DESPRE CODUL ADMINISTRATIV…Toti primarii din judetul Vaslui asteaptã cu sufletul la gurã finalizarea discutiilor în Comisia parlamentarã specialã pentru elaborarea Codului administrativ. Sunt multe modificãri care se vor produce în administratia publicã localã, odatã ce Codul Administrativ intrã în vigoare. Una dintre acestea prevede ca intrarea în corpul functionarilor publici sã se facã prin sustinerea unui singur examen national, în loc de douã, cum se propusese initial. În plus, functionarilor publici li se va interzice folosirea functiei pe care o au în scopuri comerciale, în publicitate sau în campanii electorale, adicã nu mai poti fi angajat într-o institutie judeteanã, functionar public, si sã iesi la brat cu politicienii, în campaniile electorale.

„Functionarilor publici le este interzis sã permitã utilizarea functiei publice în actiuni publicitare pentru promovarea unei activitãti comerciale, precum si în scopuri electorale”. Este doar una din multele decizii luate de Comisia care pregãteste noul Cod Administrativ, un cod care va avea 600 de articole. Unul dintre acestea rezolvã o mare dilemã pe care o aveau primarii, atunci când aveau nevoie de douã treimi pentru a trece unele proiecte. Dupã aplicarea Codului Administrativ, hotãrârile referitoare la administrarea patrimoniului vor fi luate prin adoptarea în consiliul local cu „majoritate absolutã sau simplã, dupã caz”, si nu cu votul a douã treimi, cum este în prezent.

De la 5% din salariul lui Buzatu, la 10%, adicã în jur de 1.500 de lei lunar!

Printre articolele adoptate cu amendamente se numãrã art. 250, la care parlamentarii PSD-ALDE au modificat sintagma „indemnizatie de sedintã” cu sintagma „indemnizatie lunarã”. Astfel, articolul adoptat de parlamentari prevede cã: „Pentru participarea la sedintele consiliului si ale comisiilor de specialitate, consilierii locali, respectiv consilierii judeteni au dreptul la o indemnizatie lunarã”. De asemenea, indemnizatia lunarã pentru consilieri locali si judeteni care participã la sedintele ordinare sau extraordinare ale consiliului local si ale „consiliului judetean si ale comisiilor de specialitate este în cuantum de pânã la 10% din indemnizatia lunarã a primarului, respectiv a presedintelui consiliului judetean”, si nu de 5%, cum este în varianta actualã. Adicã, la un salariu de 18.000 de lei, cât are presedintele CJ Vaslui, rezultã cã un consilier judetean va câstiga net cam 1.500 de lei, fatã de pânã în 1.000 de lei, acum. „Consilierii locali, respectiv consilierii judeteni au dreptul la indemnizatia lunarã pentru participarea la cel putin o sedintã de consiliu si o sedintã a comisiei de specialitate pe lunã, desfãsurate în conditiile legii”, se aratã în noul Cod. În mod ciudat, alesii locali, printre care se numãrã si primarii, nu mai au obligatia de a face publice toate deciziile lor. Totodatã, a fost adoptat un amendament care prevede cã „primarul, respectiv presedintele consiliului judetean este obligat ca, prin intermediul secretarului unitãtii sau subdiviziunii administrativ-teritoriale si al aparatului de specialitate, sã punã la dispozitie consilierilor locali, respectiv consilierilor judeteni, la cererea acestora, în termen de cel mult 10 zile lucrãtoare, informatiile necesare în vederea îndeplinirii mandatului în conditiile legii”, fatã de cinci zile, în prezent. La CJ Vaslui sunt foarte multe scandaluri între consilieri si conducerea judetului, pentru cã multe proiecte de hotãrâre sunt puse la dispozitie cu 10 minute înainte de sedinte, de unde 10 zile? Dar, iatã cã si consilierii locali si judeteni vor fi sanctionati. Art. 271 din Codul Administrativ vizeazã „Sanctiunile disciplinare aplicabile consilierilor locali si consilierilor judeteni”, prin care au fost stabilite sanctiuni precum „diminuarea indemnizatiei lunare cu pânã la 50%” sau „retragerea indemnizatiei lunare pentru una sau douã luni” pentru consilierii locali si judeteni care încalcã „prevederile prezentului Cod si ale Regulamentului de organizare si functionare a consiliului local sau a consiliului judetean, dupã caz”.

Nu poti fi primar, câtã vreme esti actionar la firma ta privatã. Vor fi salariati în administratie cu jumãtate de normã!

S-a mentinut prevederea care stabileste cã este incompatibilã calitatea de ales local cu cea de actionar semnificativ la o societate înfiintatã de Consiliul local, respectiv de Consiliul judetean. De asemenea, incompatibilitate este si în cazul în care „sotul/sotia, o rudã pânã la gradul al II-lea inclusiv ale alesului local detin calitatea de actionar semnificativ la unul dintre operatorii economici prevãzuti la primul alineat”. Textul legii oferã si definitia termenului de actionar semnificativ prin care „se întelege persoana care exercitã drepturi aferente unor actiuni care, cumulate, reprezintã cel putin 10% din capitalul social sau îi conferã cel putin 10% din totalul drepturilor de vot în adunarea generalã”. Un alt text adoptat vizeazã raportul de serviciu care poate fi exercitat cu duratã redusã a timpului de muncã la jumãtate de normã, denumit raport de muncã de serviciu cu timp partial, în situatii cum ar fi: pentru functiile publice de executie pentru motive familiale sau personale temeinice; în cazul emiterii unei decizii medicale asupra capacitãtii de muncã de invaliditate de gradul III, la solicitarea functionarului public, în mãsura în care functionarul public solicitã si conducãtorul autoritãtii sau institutiei publice considerã cã acesta îsi poate îndeplini atributiile aferente functiei publice pe care o detine cu durata redusã a timpului de muncã ori cã fisa postului poate fi modificatã în sensul reducerii cu pânã la 50% a atributiilor si redistribuirii sarcinilor fãrã ca aceasta sã afecteze buna functionare a structurii în care îsi desfãsoarã activitatea.

Iatã cine nu este socotit drept functionar public, în noul Cod Administrativ!

S-a adoptat si un text care se referã la categoriile de personal bugetar cãrora nu li se aplicã prevederile privind functionarii publici: personalul contractual salariat din aparatul propriu al autoritãtilor si institutiilor publice, care desfãsoarã activitãti de secretariat, administrative, protocol, gospodãrire, întretinere-reparatii si de deservire, pazã, precum si alte categorii de personal care nu exercitã prerogative de putere publicã; personalul salariat încadrat la cabinetul demnitarului; magistratii, personalul asimilat acestora si, dupã caz, categorii de personal auxiliar din cadrul instantelor; cadrele didactice si alte categorii de personal din unitãtile si institutiile de învãtãmânt; persoanele numite sau alese în functii de demnitate publicã; personalul din unitãtile sanitare; personalul regiilor autonome, companiilor si societãtilor nationale precum si al societãtilor din sectorul public; personalul militar; membrilor corpului diplomatic si consular al României si personalului contractual încadrat pe functii specifice Ministerului Afacerilor Externe.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.