INFRACTOR….Noi dovezi ies la ivealã legate de activitatea infractionalã a lui Igor Caraman, ofiterul moldovean din cadrul Centrului National Anticoruptie folosit de DNA în dosarul vamesilor. Conform unor documente oficiale, Caraman a fost încadrat, în cadrul CNA, în iunie 2013, pe functia de ofiter superior de investigatii cu gradul de locotenent. Numai cã, în acelasi an, în luna februarie, Caraman a fost condamnat la 3 ani de închisoare în Italia pentru vãtãmare corporalã. Doi ani mai târziu, Tribunalul din Trieste a dispus anularea mãsurii suspendãrii pedepsei cu închisoarea si executarea acesteia. Ca martor în dosarul vamesilor acuzati de luare de mitã si constituire de grup infractional organizat, Caraman a fost citat de nenumãrate ori dar acesta a venit în fata judecãtorilor o singurã datã. Apoi a fost dat afarã din structurile anticoruptiei moldovenesti din cauza unor abateri disciplinare. A fost prins beat la volan si a fost protagonistul unui spectacol pe cinste. La scurt timp a plecat din tarã fãrã sã predea legitimatia de serviciu. Dupã o perioadã Caraman a fost din nou prins beat la volan în Moldova si a încercat sã scape de rãspundere dupã ce a fluturat, sub nasul politistilor, legitimatia CNA.
Chiar dacã pare incredibil, în anchetarea vamesilor din Vama Albita acuzati acum de luare de mitã si constituire de grup infractional organizat, procurorii DNA au folosit, ca anchetator sub acoperire, un infractor. Mai precis, Igor Caraman ajunge sã fie folosit ca anchetator dupã ce este încadrat ca locotenent în cadrul Centrului National Anticoruptie din Republica Moldova. Astfel, pe 10 iunie 2013, Caraman ajunge în functia de ofiter investigator pentru o perioadã de un an si o perioadã de probã de 6 luni. Numai cã, în acelasi an, în februarie, Igor Caraman este condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru comiterea unor fapte cu violentã în Italia. Doi ani mai târziu, aceluiasi Caraman îi este anulatã pedeapsa cu suspendarea executãrii de cãtre Tribunalul din Trieste si executarea restului de pedeapsã în regim de detentie. Caraman fuge din Italia în acea perioadã si se întoarce în Republica Moldova. Este citat de nenumãrate ori în fata judecãtorilor Tribunalului Vaslui pentru a depune mãrturie în cazul vamesilor dar se prezintã o singurã datã. Atunci, prezenta sa a ridicat multe semne de întrebare si unii întrebându-se dacã este adevãratul Igor Caraman sau fratele lui i-ar fi luat locul.
Caraman rãmâne martorul imposibil de audiat
Chemat în fata instantei, în calitate de martor, de zeci de ori, Igor Caraman s-a prezentat doar o singurã datã în fata judecãtorilor. Si asta în conditiile în care, la acea datã, era angajatul Centrului National Anticoruptie din Republica Moldova. Între timp, dupã câteva abateri disciplinare, Caraman a fost dat afarã. În perioada în care procurorii DNA strângeau probe împotriva lucrãtorilor vamali, Igor Caraman era ofiter de investigatii cu gradul de locotenent – major în cadrul Centrului National Anticoruptie (CNA) din Republica Moldova. Demis în 2016 dupã ce a fost protagonistul unui scandal ce a fãcut deliciul presei moldovene, Igor Caraman a fugit din tarã cu legitimatia de investigator în buzunar. Astfel, în ianuarie Caraman s-a dat în spectacol în sediul politiei din Orhei. A încercat sã scape de rãspundere dupã ce a fost prins beat la volan. S-a întors în Republica Moldova pentru ca, în noiembrie 2017 sã fie prins din nou aflându-se sub influenta bãuturilor alcoolice la volan. A încercat sã scape de rãspundere folosindu-se de legitimatia de investigator în cadrul CNA si cerând sã-i fie recoltate probe de sânge. „Nu mai este angajatul nostru din mai 2016, când a fost concediat. Referitor la legitimatie, desi urma, în conformitate cu fisa de achitare, sã predea legitimatia, acesta a pãrãsit teritoriul tãrii si pânã acum nu a returnat legitimatia Centrului. Am fost informati de politisti cã, un bãrbat a prezentat o legitimatie de colaborator al CNA, dupã ce a fost oprit în urma unui incident rutier. Directia de securitate internã a CNA examineazã cazul pentru a face toate clarificãrile legate de folosirea abuzivã a legitimatiei CNA”, se arãta într-un comunicat de presã emis la acea vreme de cãtre Centrul National Anticorputie.