SÃRBÃTOAREA CENTENARULUI Ansamblul „Plãiesii” din Chisinãu invitã bârlãdenii si pe cei din comunele alãturate, sã petreacã împreunã pe 8 iunie, la Teatrul „V.I.Popa” din Bârlad, cu ocazia celei de a doua editii a „Sãrbãtorii Salcâmilor”. Invitati speciali sunt Nicolae Gribincea si Ansamblul folcloric „Plãiesii” din Chisinãu.
Nicolae Gribincea si cei 15 „plãiesi” pregãtesc un program nou, iar spectacolul folcloric de la Bârlad se anuntã a fi unul de zile mari. „În cadrul concertului de la Chisinãu, din februarie, am lansat si douã CD-uri ale ansamblului pe care le vom aduce si la Bârlad. Atunci, în prima parte a evenimentului au fost cântece de voie bunã, iar în a doua parte – liricã de dragoste. Acum, însã, pregãtim un spectacol cu cântece despre îndeletniciri – ciobãnesti, haiducesti – , dar si de dragoste si de bun venit. Si cum la ultimul spectacol s-au evidentiat instrumentistii, de aceastã datã accentul va fi pus pe solisti. Este o modalitate de a le permite tinerilor sã se afirme si sã-si vadã fiecare potentialul. E binevenit pentru moralul lor si pentru dorinta lor de a se afirma”, a declarat pentru presa din Chisinãu, Nicolae Gribincea. Din ansamblul etnofolcloric fac parte 15 „plãiesi”, inclusiv sapte instrumentisti. Dintre cei 15, trei sunt studenti, iar restul, chiar dacã profeseazã în alte domenii decât cel al muzicii, ei fiind politisti, ingineri, soferi ori medici, pe scenã sunt cu totii adevãrati artisti.
În acest an, colectivul condus de Nicolae Gribincea a sãrbãtorit 28 de ani de la fondare, iar aceasta este a treia generatie de tineri „plãiesi”. Ansamblul Folcloric condus de Nicolae Gribincea este foarte iubit în România si vine pentru prima datã în Bârlad, la recomandarea maestrului Nicolae Botgros, cetãtean de onoare al orasului nostru. În 1989, Nicolae Gribincea a creat ansamblul folcloric „Plãiesii”, obtinând si titlul onorific de maestru în artã. Se mândreste cu faptul cã „Plãiesii” au reusit sã cucereascã publicul cu cântece ostãsesti, de cãtãnie, religioase si liricã de dragoste. La aceste tipuri de cântece folclorice se alãturã miscãri de dans inconfundabile, pe care Nicolae Gribincea le-a deprins încã la Academia de Dans de la Moscova. De ce „Plãiesii”? Pentru cã este un nume bãrbãtesc de „apãrãtor” ajuns la vârsta de 28 de ani. Meritã sã îi vedeti si sã-i ascultati pe acesti „plãiesi” autentici!