GRAV Cele cinci persoane, trei adulti si doua fete gemene minore din Barlad, diagnosticate cu toxiinfectie alimentara, la sfârsitul saptamanii trecute (pe 20 si 21 mai) dupa ce au consumat cas cumparat din Piata Centrala din Barlad, de la un cioban din comuna Banca, s-au îmbolnavit din cauza casului, facut din laptele de oaie, care era infectat cu stafilococ auriu, au stabilit autoritatile sanitare. Ciobanul Lica Lungu din comuna Banca are sistata productia de lapte si produse din lapte, urmand ca sa-si trateze animalele cu antibiotice, impreuna cu medicul veterinar al comunei. În urma anchetei epidemiologice din data de 21 mai, inspectorii sanitar-veterinari au dispus sistarea productiei, iar reluarea activitatii se va face dupa ce toate animalele vor fi tratate si verificate sanitar veterinar. Directorul executiv al DSVSA Vaslui, Mitiu Ciupilan, va convoca toti medicii veterinari din judet pentru a-i instiinta de acest caz grav si va declansa la nivelul intregului judet, in toate spatiile de prelucrare (stani, ferme, fabrici) a laptelui pentru produerea de alimente din lapte, verificari pentru a preveni infestarea cu acest stafilococ auriu, foarte periculos pentru populatie.
Surpriza de proportii dupa ce LSVSA Vaslui a verificat probele de cas luate din cea consumata de cele cinci persoane care au ajuns in spitalul Barlad, dupa consumarea de produse (cas verde- proaspat), produs de ciobanul Lica Lungu din comuna Banca. Asa cum v-am precizat, pe 21 mai s-a declansat o ancheta comuna a DSP Vaslui si DSVSA Vaslui, pentru a se stabili cauzele imbolnavirii persoanelor, ajunse cu toxiinfectie alimentara la sectia de Boli Infectioase a spitalului barladean. „Pentru a noi a fost o surpriza totala, deoarece la o prima verificare, spa]iul destinat prelucrarii laptelui precum si ustensilele folosite in procesul de obtinere a produselor lactate corespundeau normelor sanitar veterinare in vigoare. Am luat proba din branza produsa si din cea care a fost vanduta clientilor, pe care care le-am trimis la Laboratorul Sanitar Vetrinar si Siguranta Alimentelor. In urma analizarii probelor s-a constatat prezenta stafilococului auriu, care provine de la laptele muls de la oi infestate cu acest stafilococ periculos pentru om”, a precizat pentru cotidianul nostru, medicul veterinar Mitiu Ciupilan, directorul executiv al DSVSA Vaslui. Directorul executiv al DSVSA Vaslui, Mitiu Ciupian, va convoca toti medicii veterinari din judet pentru a-i instiinta de acest caz grav si va declansa verificari la nivelul intregului judet, in toate spatiile de prelucrare (stani, ferme, fabrici) a laptelui, pentru producerea de alimente din lapte, pentru a depista, si mai ales pentru a preveni, infestarea cu acest stafilococ auriu, foarte periculos pentru populatie. Va reamintim ca la spitalul din Barlad, sambata, 19 mai, dupa amiaza, spre seara, au ajuns la Compartimentul de Primiri Urgente, cinci persoane cu simptome de intoxicare cu mancare. Analizele au scos in relief faptul ca cele cinci persoane aveau toxiinfectie alimentara severa, fiind imediat supuse tratamentului adecvat. Este vorba despre o femeie de 63 de ani, o alta femeie de 40 de ani, fiica femeii de 63 de ani, precum si de doua fete de 17 ani, gemene, fiicele femeii de 40 de ani, toate fiind din aceeasi familie, precum un barbat de 42 de ani, toti cinci fiind din Barlad. Persoanele care au venit la CPU Barlad au fost puse imediat la perfuzii, ele declarand ca au mancat branza (cas verde) cumparata din Piata Centrala din Barlad, de la un producator din comuna Banca. Femeile si minorele gemene au ramas internate iar barbatul a primit tratamentul, dupa care a refuzat internarea plecand acasa. Pe 21 mai au fost externate cele patru persoane (femei) din aceeasi familie (mama, fiice si bunica), tratamentul dand rezultate.
Ce este stafilococul auriu
Stafilococul auriu este o bacterie patogena din genul Staphylococcus, care poate produce infec]ii supurative sau septicemii la om si animale. Stafilococul auriu este de mult timp cunoscut ca fiind cea mai mare bacterie care cauzeaza boala infectia la om. Aceasta ataca pielea si tesuturile moi, cum ar fi: abcese, furuncule si celulita. De[i cele mai multe infectii ale stafilococilor nu sunt grave, stafilococul auriu poate provoca infectii grave, cum ar fi: infectii ale sangelui, pneumonie, sau infectii osoase si articulare.