ANCHETÃ LA IPJ
TURNÃTOR…Declaratiile date de cãtre politistul Mihai Vizitiu în fata procurorilor Parchetului General aduc, din nou, IPJ Vaslui, în fata unui nou scandal. Dupã ce a pus umãrul la debarcarea unor sefi din politia vasluianã, sprijinind o anchetã a DNA în urma cãreia s-au ales cu dosare penale politisti precum Mihai Carp – fost sef al IPJ Vaslui, Iulian Munteanu – fost sef al Biroului de Politie Rutierã sau Ioan Vârlan – fost sef al Serviciului Rutier Vaslui, Vizitiu aduce, din nou, anchetatorii la Vaslui. De data aceasta politistul care si-a folosit arma din dotare spune cã nu a fost niciodatã instruit cu privire la regimul armelor si munitiilor si cã semna procese verbale de instruire fãrã sã stie ce semneazã. Toate aceste afirmatii ale politistului vizat de o anchetã penalã dupã ce a împuscat un tânãr de 29 de ani ridicã semne de întrebare si unii se întreabã de ce purta Vizitiu armã dacã este adevãrat ceea ce sustine si, mai ales, de ce a scos pistolul din toc si l-a folosit dacã nu stia cum sã facã acest lucru în conditiile prevãzute de lege. De cealaltã parte, conducerea Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui reactioneazã si spune cã politistii care au armament în dotare sunt intruiti si evaluati periodic atât teoretic cât si practic. De asemenea, a fost demaratã o anchetã internã pentru a verifica cele declarate de agentul Vizitiu, în fata procurorilor.
În fata procurorilor parchetului General, politistul Mihai Vizitiu, cercetat, acum, pentru omor din culpã, face declaratii incendiare care aruncã, din nou, noroi, peste imaginea politiei vasluiene. Asa cum era de asteptat, declaratiile celui care si-a folosit arma din dotare si l-a împuscat în cap pe Adrian Munteanu, nu au rãmas fãrã ecou. Dupã ce Vizitiu a sustinut cã nu a fost niciodatã instruit cu privire la regimul armelor si munitiilor apar tot mai multe voci care se întreabã de ce purta, atunci, acesta pistol dacã habar nu avea sã-l foloseascã conform prevederilor legale în vigoare. În urma declaratiilor lui Vizitiu, procurorii au lãsat de înteles cã este posibil sã urmeze, curând, o verificare a celor spuse în cadrul IPJ Vaslui. De asemenea, conducerea Inspectoratului a reactionat si, printr-un comunicat de presã, spun cã ceea ce a sustinut Vizitiu, nu este real. “La nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, conform Legii 17 din 1996 modificatã prin Legea 180 din 17 octombrie 2016, politistii care au armament în dotare sunt instruiti si evaluati atât teoretic cât si practic, anual, din dispozitia Inspectorului sef al Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, prin grija Serviciului Resurse Umane. Aceste prevederi au fost respectate întocmai, iar în anul 2017 la nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui au avut loc douã sesiuni de instruire, evaluare teoreticã si practicã. Îndeplinirea activitãtilor susmentionate a fost materializatã prin întocmirea de procese verbale semnate de participantii la activitatea de instruire sau evaluare”, se aratã în comunicat. Rãmâne de vãzut ce va stabili o eventualã anchetã care ar trebui sã scoatã la ivealã ori cã ceea ce a sustinut Vizitiu este adevãrat, ori cã acesta ar spune orice numai sã scape de acuzatiile care i se aduc si care-l pot trimite dupã gratii pânã la 7 ani.
Ce a sustinut Vizitiu în fata procurorilor
În fata anchetatorilor, Mihai Vizitiu si-a sustinut cu vehementã nevinovãtia declarând cã nu se considerã deloc vinovat de moartea victimei. De asemenea, Vizitiu a povestit cã, în decursul anului trecut dar si în ultimii 8 ani nu a fost niciodatã instruit cu privire la regimul armelor si munitiilor. În schimb, anchetatorii i-au arãtat lui Vizitiu un proces verbal din noiembrie anul trecut, semnat de acesta, în care se stipula faptul cã i-au fost predate normele legale privind regimul armelor si munitiilor. În replicã, Vizitiu ar fi rãspuns cã a semnat, de nenumãrate ori, diverse hârtii fãrã sã stie ce semneazã. Mai mult, Vizitiu ar fi sustinut în fata anchetatorilor cã, dacã politistii sustineau teste grilã în decursul unui an, acestea veneau, “la pachet”, cu tot cu rãspunsuri. Declaratiile acestuia au ridicat mari semne de întrebare anchetatorilor dar si avocatului familiei victimei lui Vizitiu, Adrian Munteanu, fãcându-l sã se întrebe de ce purta pistol un politist care a sustinut cã nu stia sã-l foloseascã în conditiile legii.
Vizitiu face declaratii împotriva colegilor sãi pentru a doua oarã
Nu este prima datã când Vizitiu vine în fata anchetatorilor cu declaratii împotriva colegilor lui. Acum unii sustin cã ceea ce a declarat poate fi doar o strategie pentru a scãpa de acuzatiile ce-l pot trimite dupã gratii, Prima datã Vizitiu a pus umãrul la cercetarea DNA într-un dosar în care au cãzut capete din conducerea IPJ Vaslui. Astfel, dupã ce Vizitiu a purtat echipament de înregistrare audio-video, au ajuns în boxa acuzatilor mai multi politisti si oameni de afaceri vasluieni, printre care, fostul sef al IPJ Vaslui, comisarul sef Mihai Carp, Iulian Munteanu, fostul sef al Biroului Rutier Vaslui sau fostul sef al Serviciului Rutier Vaslui, comisarul Ioan Vârlan. Ce este de retinut în toatã aceastã poveste este faptul cã, dupã debarcarea celor doi sefi de la Rutierã, în judetul Vaslui a urmat un adevãrat haos si accidentele grave si foarte grave s-au tinut lant. Si asta pentru cã Politia Rutierã devenise aproape invizibilã pe soselele judetului în conditiile în care numãrul politistilor se micsorase simtitor. A fost nevoie de mai bine de doi ani de reorganizare si de venirea la conducerea Serviciului Rutier, a comisarului Sergiu Anton, transferat de la IPJ Iasi, pentru ca lucrurile sã revinã pe un fãgas normal.