DOLIU… Sãptãmânã tristã pentru comuna Dodesti. Eugen Sava, unul dintre cei mai importanti oameni de culturã ai localitãtii, a murit, zilele trecute, dupã o lungã perioadã de suferintã. Învãtãtor de profesie, acesta a fost primul primar al comunei Viisoara si cel care a contribuit decisiv la înfiintarea comunei Dodesti.
Eugen Sava a fost condus pe ultimul drum, joi, de toti cunoscutii si înmormântat în localitatea natalã. „A fost un convoi de oameni de jumãtate de kilometru. Asta spune multe despre cât de apreciat si iubit a fost. Va rãmâne o personalitate marcantã pentru Dodesti. Domnul profesor Luca, care vrea sã scrie o monografie a comunei, sigur îl va include, pentru cã este o personalitate importantã pentru comunitatea de aici. A fost un om de carte, pentru cã fusese un foarte bun cadru didactic, dar si un om politic bun. A avut douã mandate de primar în Viisoara si a fost cel mai important personaj care a luptat pentru înfiintarea comunei Dodesti, în 2004”, a declarat bibliotecarul comunei Dodesti, Mihai Apostu.
„Regretãm aceastã pierdere”
Pentru profesorul Dan Ravaru, Eugen Sava a fost un foarte bun colaborator. „Din punctul meu de vedere, a fost atasat valorilor culturale locale si în mai multe rânduri am colaborat în vederea organizãrii unor manifestãri cultural artistice. Comuna Viisoara era consideratã fruntasã în domeniul activitãtilor educative si era o prezentã marcantã în cadrul competitiilor care aveau în vedere valorificarea potentialului cultural al fiecãrei localitãti. Având buni colaboratori, în primul rând familia Spãtaru, a constituit informatii instrumentale, coregrafice sau de datini si obiceiuri. Totodatã, dânsul ne-a sprijinit efectiv în finalizarea unor cercetãri etno-folclorice de teren. Regretãm aceastã pierdere, regretãm de fiecare datã când un om bun, reprezentativ pentru comunitate ne pãrãseste”, a declarat profesorul Dan Ravaru.
„Dumnezeu sã te odihneascã în pace, dragã nasule!”
Pentru Ionel Popa, presedintele Asociatiei „Solidar”, fostul primar a fost nu numai omul de la care a învãtat sã scrie, ci si pãrintele spiritual, în calitate de nas. „L-am cunoscut de când eram copil fiindu-mi învãtãtor în clasa I-a si a II-a. Dar cel mai bine l-am cunoscut ca adult, fiindu-mi nas de cununie. Eram student la Brasov când m-am cãsãtorit si trebuia sã ne alegem nasii. Misiunea a fost foarte simplã. Primii la care ne-am gândit a fost familia Sava. Si nu ne-au refuzat pentru cã nici nu prea stiau sã refuze. Si am avut o nuntã ca în povesti pentru acele vremuri. Nasul a fost un om popular. A nu se întelege populist! Stãtea de vorbã cu toti coborându-se la nivelul fiecãruia. A fost genul de persoanã cu empatie fatã de cei din jur si care a risipit multã energie pentru a-si ajuta semenii. A fost un sot model, un tatã iubitor si un bunic pe mãsurã. Dumnezeu sã te odihneascã în pace, dragã nasule! Condoleante familiei si celorlalti apropiati!”, a declarat Ionel Popa, presedintele Asociatiei „Solidar”.