spot_img
34.4 C
Vaslui
01-iul.-2024
spot_img

Oameni cu activitate profesionalã bogatã, ‘’cãrti vii’’ pentru liceeni | FOTO

- Advertisement -

VOLUNTARI…La Biblioteca Judeteanã ‘’Nicolae Milescu Spãtarul’’ Vaslui a avut loc ieri, o actiune interesantã, organizatã cu ocazia Sãptãmânii Voluntariatului, sãrbãtoritã între 14 si 20 mai. ‘’Biblioteca vie’’ i-a adus laolaltã pe reprezentantii unor institutii locale si liceenii vasluieni. S-au purtat discutii pe diverse teme, iar scopul a fost de a veni în sprijinul adolescentilor aflati la început de drum cu informatii obiective, subiectele abordate mulându-se, bineînteles, pe profesiile invitatilor care au jucat rolul ‘’cãrtilor vii’’. Tot în cadrul ‘’Sãptãmânii Voluntariatului’’, care are în acest an tema ‘’Voluntariatul ne tine în prizã!’’, Biblioteca Judeteanã Vaslui va mai organiza si alte activitãti, grupul tintã fiind vasluienii de toate vârstele.

“Noi, cei care suntem prezenti aici, în afarã de activitatea de bazã desfãsurãm activitãti de voluntariat, de aceea putem sã confirmãm cã <<Voluntariatul ne tine în prizã!>>. Prin intermediul editiei din acest an ne-am gândit sã oferim un sprijin tinerilor adolescenti care sunt la început de drum. Am invitat reprezentanti ai diverselor institutii de pe plan local. Îi voi prezenta aleatoriu: Penitenciarul Vaslui, de unde avem doi reprezentanti, Judecãtoria Vaslui, Centrul Europe Direct, din domeniul artei populare, din domeniul sportiv, din domeniul medical, din cadrul Politiei Vaslui, antreprenori. Am fi putut avea mult mai multe profesii, însã spatiul disponibil pentru astfel de activitãti, cum este <<Biblioteca vie>>, unde cititorul are posibilitatea sã interactioneze cu autorul, este limitat, de aceea ne-am limitat doar la numãrul acesta de cãrti. Fiecare dintre cãrtile pe care pe le avem aici prezente are o poveste legatã de carierã sau din domniul în care profeseazã si va oferi tinerilor, pe parcursul a douã ore, informatii care sã îi ajute sã parcurgã ulterior un drum deosebit”, a spus Luminita Serban, sef serviciu în cadrul Bibliotecii Judetene. De fapt, ce este o bibliotecã vie? ‘’Biblioteca vie este locul în care cãrtile vorbesc si te provoacã la cunoastere. Biblioteca vie functioneazã ca o bibliotecã obisnuitã, la care oamenii vin, împrumutã cãrti si le returneazã, cu precizarea cã aceste Cãrti sunt oameni cu care cititorii intrã în contact.”, spun organizatorii.

Cine au fost cele ‘’cãrtile vii’’

Oamenii care au jucat rolul cãrtilor sunt urmãtorii: Vasile Doroftei, director al Penitenciarului Vaslui, si ofiter Cãtãlin Costel Luncanu, tema “O carierã de succes”; Marius Ionicescu, campion national, european si vicecampion mondial la taekwondo, tema “Reusind prin sport”; comisar Sorin Dãnilã, din partea Inspectoratului Judetean de Politie, tema “În slujba legii”; sistemul medical a fost reprezentat de asist. Silvia Bazon, tema “Minutul care conteazã”; av. Daniela Hagiu a reprezentat mediul juridic, tema “Justitia este sãnãtatea lumii”; Mihaela Dumitras, ofiter de informare la Centrul Europe Direct Vaslui, tema “Drumul cãtre Europa”; Iulia Maftei, maestrã în cusãturi si decoratiuni, tema “Mândrã de portul popular”; Gabriel Rãscanu, antreprenor, tema “De la traditie la afacere”.

Alte activitãti din cadrul Sãptãmânii Voluntariatului

Este a XVII-a editie a Sãptãmânii Voluntariatului la nivel national, în schimb, la Biblioteca Judeteanã, evenimentul a ajuns la a III-a editie. Tema din acest an este ‘’Voluntariatul ne tine în prizã!’’. Actiunile au început marti cu “Teatru forum: Prevenirea violentei în scoalã”. Miercuri, elevii au participat la “Biblioteca vie”, o altã actiune interesantã fiind ‘’Voluntarii în lumea povestilor’’, desfãsuratã la Centrul de Zi ‘’Bucuria’’ Vaslui. Astãzi, 17 mai, începând cu ora 13.00 este programatã, la sediul bibliotecii judetene, “Povestea iei”, iar vineri, 18 mai, vor mai fi organizate douã activitãti ‘’Voluntarii si seniorii’’, începând cu ora 10.00, la Centrul de Zi ‘’Buna Vestire’’ Vaslui, apoi, de la ora 13.00, se va da startul actiunii “Campania: Citesti si dãruiesti”, la Biblioteca Judeteanã Vaslui. O parte dintre actiunile bibliotecii au la bazã implicarea cetãtenilor care actioneazã din proprie initiativã. ‘’Voluntarii înscrisi în grupul nostru – Cãlãtori pe drumul culturii – sunt un sprijin real în desfãsurarea unor activitãti în comunitatea vasluianã’’, a mai declarat Luminita Serban.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.