ACUZATII…Crescãtorii de animale din comuna Tãcuta fac acuzatii grave la adresa primarului Florin Ionel. Acestia îl acuzã pe edil cã ar fi încasat bani de la APIA pe pãsune, dupã ce s-a folosit de serviciile unui cumãtru, la rândul lui, crescãtor de animale. Oamenii spun cã Vasile Panainte ar fi împãrtit cu edilul 1 miliard de lei vechi, bani încasati de la APIA pentru subventiile din perioada 2015 – 2016. În ultima sedintã de consiliu local au cerut raportul legat de modul în care au fost cheltuiti acest bani dar edilul nu a avut ce sã le spunã. “Am început demersurile pentru denunt la Directia Nationalã Anticoruptie. I-am spus si primarului treaba asta dar a rãspuns cã nu îi pasã si cã nu îi este teamã de autoritãti”, spun acestia. Mai mult, oamenii spun cã primarul Ionel Florin nu respectã si nu pune în aplicare o hotãrâre a Consiliului Local Tãcuta care a primit avizul de legalitate si care face referire tocmai la licitatia organizatã pentru pãsunea comunalã. În urma licitatiei, crescãtorii de animale ar fi trebuit sã poatã exploata suprafata câstigatã dar edilul s-a opus si a dat în judecatã CL pentru a o anula. “La Tãcuta se petrec lucruri unice, poate, în România. Unde s-a mai auzit ca un primar sã se judece cu Consiliul Local pentru a desfiinta o hotãrâre. Noi nu putem acum decât sã cerem ajutorul autoritãtilor competente pentru rezolvarea problemelor din comuna noastrã”, spun crescãtorii de animale.
În comuna Tãcuta scandalurile se tin lant si edilul Ionel Florin reuseste performanta de a intra în conflict cu majoritatea sãtenilor. Dupã o manevrã cu iz penal, în urma cãreia fostul viceprimar Ionel Beraru rãmâne fãrã functie si este exclus din partid, vine rândul asociatiilor crescãtorilor de animale din comunã de a sãri la gâtul primarului. Si asta pentru cã “gospodarul sef” din Tãcuta refuzã sã punã în aplicare o hotãrâre a Consiliului Local si sperã sã o anuleze cu ajutorul judecãtorilor. Mai exact, cu câteva luni în urmã, pãsunea comunei este scoasã la licitatie dar, la aceasta participã, în calitate de crescãtor de ovine cu peste 160 de capete, sotia unui consilier local. Primarul decide cã, cel mai bine este ca nici ceilalti sã nu fie pusi în posesia suprafetelor de pãsune câstigate si astfel nici unul sã nu beneficieze de subventiile de la APIA. Ceea ce uitã, în schimb, edilul, sã mentioneze, este faptul cã una dintre asociatii, condusã de Vasile Panainte (cumãtrul primarului – n.r.) beneficiazã de bani de la APIA, 1 miliard de lei vechi, pentru perioada 2015 – 2016. Numai cã, asa cum sustin crescãtorii de animale din Tãcuta, banii nu ajung sã fie folositi în scopul pentru care au fost dati ci se împart între cei doi. “Jumãtate din bani au intrat în buzunarul lui Panainte si cealaltã jumãtate a primit-o Florin Ionel. Mai grav este cã, pentru a intra în posesia acestor bani s-au folosit de falsuri. Mai exact, de semnãturile falsificate ale celorlalti membri ai asociatiei, fãrã de care, nu puteau avea acea împuternicire pentru a retrage banii. La o sedintã a Consiliului Local am cerut situatia de lucrãri si caietul de sarcini în care ar fi trebuit sã fie scris cum s-au cheltuit acei bani si ce vor face cu banii în anul urmãtor. L-am cerut degeaba si pe acesta pentru cã nu l-am primit. Stiu cã au luat banii pentru campania 2015 – 2016 dar anul trecut au fost amenintati si au renuntat sã mai depunã cerere. Pãsunile din satele Tãcuta, Protopopesti si Focsasca nu au suportat nici un fel de lucrãri de igienizare, nu a fost dat un gram de îngrãsãmânt si nici nu au fost tãiati spinii. În schimb, banii au fost încasati. A fost fãcutã, în schimb, o adãpãtoare, dar care nu functioneazã. În timpul în care era viceprimar Ionel Beraru s-a încercat preluarea acesteia de cãtre primãrie dar Beraru a refuzat tocmai din acest motiv. În comuna Tãcuta sunt peste 2.000 de oi, 300 de vaci si mai multe capre. Animalele astea nu mai au unde paste dacã subventiile pentru pãsune sunt cheltuite aiurea si nu acolo unde trebuie. A fost scoasã la licitatie, licitatia adjudecatã dar nici acum nimeni nu a semnat procesul verbal de luare în primire. Primarul a tot cãutat motive sã nu se întâmple lucrul acesta si de pierdut au avut doar crescãtorii”, spune Gheorghitã Alexa.
Scandal fãrã sfârsit pe pãsunea comunei Tãcuta
Proiectul de hotãrâre prin care cele peste 500 de hectare de pãsune erau scoase la licitatie a fost initiat în vremea în care Ionel Beraru era viceprimarul comunei. În loc sã-si respecte promisiunile din campania electoralã, edilul Florin Ionel a vãzut în asta o metodã de a scãpa de doi consilieri incomozi care au participat la acea sedintã de consiliu si care au si licitat pentru suprafete din pajiste. Din punct de vedere legal, edilului Florin Ionel nu are nimeni ce sã-i reproseze decât faptul cã a organizat licitatia pe 15 mai, ultima zi în care APIA mai primea cereri pentru subventii si cã unii dintre participanti sunt în incompatibilitate. Ceea ce nu stiau participantii la licitatie era faptul cã acesta discutase cu cei de la Agentie si problema era rezolvatã. Astfel cã, la Tãcuta, a început un nou rãzboi între primar si acei consilieri care, spun ei, au fost atrasi în capcana edilului si-i reproseazã acestuia acum câteva aspecte legate de data la care a fost organizatã licitatia, de pretul caietului de sarcini si faptul cã nu au fost anuntati, în momentul înscrierii la licitatie, cã sunt în incompatibilitate. Astfel cã licitatia a fost contestatã de cãtre unul dintre consilierii locali care asteaptã acum rãspunsul primãriei Tãcuta, “Nu înteleg de ce nu mi-au spus de la început membrii comisiei cã sunt în incompatibilitate si au acceptat participarea mea la licitatie. Plus cã am constatat mai multe nereguli în organizarea acesteia. Din acest motiv am cerut anularea licitatiei si reorganizarea alteia care sã îndeplineascã toate conditiile legale si fãcutã într-o încãpere în care sã încapã cât mai multã lume. Ar fi trebuit ca aceasta de acum sã fie fãcutã publicã si nu cu usile închise si sã fie fãcute publice toate conditiile de participare. Nu sunt împotriva primarului actual si nici nu am fost vreodatã. Sunt împotriva lipsei de activitate, iar, cât aceasta se va desfãsura în interesul cetãtenilor, voi vota cu ambele mâini indiferent din ce partid fac parte”, spunea, la acea vreme, un consilier PSD. Proiectul de hotârãre a fost , în cele din urmã, votat, în unanimitate de cãtre consilierii locali, dar edilul a refuzat si refuzã în continuare sã aplice hotãrârea chiar dacã aceasta a primit avizul de legalitate.