INGINERII FINANCIARE
COMBINATII… Se ia o datorie de 24.539 lei, se pune la „dospit”, se presarã peste ea penalitãti de 1% pe zi, se asteaptã sã creascã de aproape cinci ori, apoi se cere executarea silitã în instantã. Probabil multi dintre voi nu întelegeti mare lucru, însã cam asa aratã reteta de îmbogãtire a unor bãieti foarte destepti, care au stiut sã „jupoaie” clubul de handbal HC Vaslui de aproape 120.000 de lei fãrã sã miste un deget. Asta în timp ce handbalistii antrenati de Bozo Rudic nu si-au mai vãzut salariile de câteva luni.
Aproape 400.000 de euro. Acesta a fost bugetul clubului HC Vaslui în sezonul competitional 2017-2018. Cu toate astea, echipa terminã campionatul în genunchi, ocupând ultimul loc în clasamentul Ligii Nationale. Desi Consiliul Local pompeazã anual sume exorbitante în handbalul local, jucãtorii îsi vãd foarte rar salariile, restantele întinzându-se si pe perioade de cinci-sase luni. Iar cum o regulã de aur spune cã nu poti câstiga campionate cu handbalisti care joacã pe burta goalã, iatã cã si în acest sezon trebuie sã trecem prin emotiile barajului de mentinere în Liga Nationalã.
Nu toatã lumea o duce rãu însã
Judecând dupã problemele financiare, ati crede cã la HC Vaslui e sãrãcie lucie. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Potrivit unor surse din cadrul clubului, aproape 120.000 de lei au zburat, zilele trecute, în buzunarele unor bãieti destepti, care au aplicat o retetã pe cât de simplã pe atât de eficientã. Iatã ce spun sursele noastre. „În urmã cu câtiva ani, o datorie de aproape 25.000 de lei, pe care HC Vaslui o avea la un restaurant din oras, acumulatã dupã ce clubul n-a achitat mâncarea jucãtorilor, a fost vândutã de patronul restaurantului firmei Trans Regional Recovery. În 2016, dupã doar un an, instanta a obligat clubul HC Vaslui sã plãteascã firmei respective suma de 158.679 lei, de aproape cinci ori mai mult decât datoria initialã. Cum s-a ajuns la banii ãstia? Prin „grija” unor bãieti foarte destepti, care au semnat un acord devastator pentru HC Vaslui. Practic, prin acel contract, acestia obligau clubul sã plãteascã penalitãti de 1% pe zi din suma datoratã initial. Un procent urias, care nu se practicã nicãieri!”, ne-au declarat sursele noastre.
Legãturi cu Consiliul Judetean Vaslui
Am plecat pe pista dezvãluitã de sursele noastre si într-adevãr pe site-ul Judecãtoriei Vaslui apar mai multe procese pe care HC Vaslui le are cu firma Trans Regional Recovery. În încercarea de a afla cine se aflã în spatele acestei firme, am scris numele ei pe google, exercitiu pe care vã invitãm sã-l faceti. Asa am descoperit cã societatea e detinutã, în proportie de 95%, de Gabriel Huides, sotul Adrianei Manuela Huides, directorul executiv al Consiliului Judetean Vaslui.
Trimis în judecatã pentru trafic de persoane
Nu doar prezentul lui Gabriel Huides e interesant, ci si trecutul. Potrivit ziarelor locale, acesta a fost trimis în judecatã, în 2010, de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crimã Organizatã si Terorism, fiind acuzat de trafic de persoane, înselãciune în contracte, fals în înscrisuri sub semnãturã privatã, uz de fals, instigare la fals si spãlare de bani. Procurorii sustineau, la acea vreme, cã Gabriel Huides a înfiintat o societate de plasare de fortã de muncã în strãinãtate ( Norvegia ), sub acoperirea cãreia a înselat sute de vasluieni.
Timpul a trecut, procentul de 1% a continuat sã creascã datoria la aproape 300.000 lei
În 2016, când clubul HC Vaslui a fost obligat la plata datoriei de 158.679 lei cãtre Trans Regional Recovery, instanta a admis ca debitoarea sã plãteascã, în continuare, penalitãti de întârziere de 1% pe zi, pânã la plata efectivã a debitului. Iatã ce scrie în decizia din 2016 a Judecãtoriei Vaslui. „Admite cererea privind emiterea ordonantei de platã, formulatã de creditoarea SC Trans Regional Recovery SRL prin administrator Huides Vasile Gabriel, în contradictoriu cu debitoarea Handbal Club Vaslui. Ordonã debitoarei ca în termen de 30 de zile sã plãteascã creditoarei : – suma de 158.679, 89 lei, compusã din: 24.539,25 lei reprezentând contravaloare facturi neachitate, 4000 lei reprezentând garantie de bunã executie si suma de 130.140,64 lei penalitãti contractuale de întârziere de 1%, calculate pânã la data de 05.08.2016 (…). Obligã debitoarea la plata penalitãtilor de întârziere de 1%, aferente creantei (…) pânã la plata efectivã a debitului”. Ati crede cã bravii conducãtori ai clubului HC Vaslui s-au grãbit sã achite datoria. Ei bine, n-au fãcut-o. Aceasta a crescut, de la 24.539 lei, cât era în 2015, la aproape 300.000 de lei în 2018.
„Milostivul” Huides a iertat clubul de datorie dupã ce a primit aproape 120.000 lei
În aprilie 2018, cele douã pãrti au ajuns din nou în fata instantei, de data asta având un acord semnat. Gabriel Huides era dispus sã renunte la datoria astronomicã în schimbul a aproape 120.000 lei. Cel care si-a asumat plata datoriei a fost Bogdan Florea, presedintele clubului HC Vaslui. Iatã decizia judecãtorilor: „Admite cererea de emitere a unei ordonante de platã modificatã formulatã de creditoarea Trans Regional Recovery S.R.L., în contradictoriu cu debitorul Florea Bogdan, Ordonã debitorului Florea Bogdan sã plãteascã creditoarei, în termen de 30 de zile de la data comunicãrii ordonantei, suma de 117.860,18 lei, compusã din suma de 24.539,25 lei debit principal, suma de 41.207,61 lei penalitãti de 1%/zi calculate pânã la data de 06.07.2017, suma de 6.961,10 lei penalitãti de 1%/zi calculate pentru perioada 04.03.2017-05.07.2017, suma de 4.152,22 lei penalitãti de 1%/zi calculate pentru perioada de 06.07.2017-05.01.2018, precum si la plata penalitãtilor de întârziere în cuantum de 1%pe zi, calculate asupra debitului principal de la data 06.01.2018 si pânã la plata efectivã a debitului”. Potrivit surselor noastre, clubul s-a supus deciziei instantei si a achitat, zilele trecute, suma de 117.860 lei cãtre Gabriel Huides, de peste patru ori mai multi bani decât datoria initialã. Datoria ar fi fost achitatã de unul dintre sponsorii principali ai echipei.
„În folclorul românesc existã si povestea cu Fãt-Frumos, care creste într-un an cât altii în sapte”
L-am contactat telefonic pe Gabriel Huides pentru a afla mai multe despre cum a ajuns sã-si înmulteascã de aproape cinci ori banii investiti în cumpãrarea unei datorii. Acesta ne-a declarat cã nu a fãcut nimic altceva decât sã punã în aplicare decizia unei instante. „Eu sunt un tert, o persoanã juridicã fãrã nicio relevantã în functionarea clubului. Referitor la datoria pe care clubul a avut-o cãtre mine, nu vã pot da detalii. Pot doar sã vã spun cã am respectat deciziile instantei si nimic altceva. De altfel, si clubul a fãcut acelasi lucru. În folclorul românesc existã si povestea cu Fãt-Frumos, care creste într-un an cât altii în sapte. Nici eu, nici clubul nu am inventat nicio datorie. Sunt obligatii care au fost arbitrate de instantã si care au fost puse în executare asa cum prevede legea. Vorbim de o hotãrâre definitivã si irevocabilã” ne-a spus Gabriel Huides.