FILME LANSATE LA BÂRLAD… Caravana Centenarului Filmului Românesc a ajuns la Bârlad la Cinema Victoria, unde au fost proiectate filmele: “România la 100 de ani”, documentar realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918, despre cum a fost realizat acest deziderat al românilor, apoi de la ora 18:00 filmul românesc “Restul e tãcere”, în regia lui Nae Caranfil, ambele realizate de Agerpres. Evenimentul s-a bucurat de o largã participare: peste 100 de bârlãdeni au trecut pragul cinematografului fie pentru expozitie, fie pentru cele douã filme. La eveniment a fost prezent si primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boros.
Proiectia celor douã filme documentare a fost inclusã în programul “Zilelor Culturale ale Bârladului”, primarul Dumitru Boros primind o diplomã de excelentã. În cadrul evenimentului a fost prezentat si albumul realizat de AGERPRES „România: Evolutie”, editie specialã pentru Centenarul Marii Uniri, care contine 100 de fotografii din România, grupate în trei capitole: Arhivã, Revolutie, Evolutie. Din pãcate invitatul special al evenimentului, actorul Ovidiu Niculescu, nu a putut ajunge din cauza unei probleme personale, însã le-a transmis un mesaj video bârlãdenilor. „A fost o oportunitate fantasticã sã lucrez la acest film, sã pot sã studiez cu adevãrat un personaj, sã pot sã mi-l asum cu adevãrat, e o întâlnire care se întâmplã foarte rar în viata unui actor”
“Restul e tãcere” este o reconstituire artisticã a istoriei realizãrii primului film de lungmetraj românesc – Independenta României. Tânãrul Grig, fiu al unei vedete de teatru din Bucurestiul anilor ‘20, este obsedat de propriile frustãri, provocate de aspectul fizic si de timiditatea excesivã în raport cu femeile. Totusi, dincolo de aceste complexe, tânãrul vede un proiect cinematografic pe care, dupã multã trudã si dezamãgiri, reuseste sã-l împlineascã. “Restul e tãcere” evidentiazã greutãtile ce au stat la baza aparitiei primelor filme românesti, în conditiile unei lipse de interes a societãtii de atunci pentru filmele autohtone, în favoarea filmelor strãine. Aceastã peliculã este o paginã din istoria cinematografiei românesti, care ar trebui sã ne facã sã vedem cu alti ochi eforturile cineastilor autohtoni. Comedia dramaticã îi are în echipa de distributie pe Ovidiu Niculescu, Marius Florea Vizante, Mihai Bendeac, Mirela Zeta, Nae Caramfil, Andrei Aradits, Constantin Ditã, Ioana Bulcã, Diana Cavallioti, premiatã cu 9 premii Gopo, inclusive premiul pentru Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu si Cea mai bunã imagine, în 2009.