spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Festivitate de premiere: olimpicii la lingvisticã au fost rãsplãtiti | FOTO

- Advertisement -

RECOMPENSE…Duminicã, 13 mai, la Muzeul Judetean “Stefan cel Mare” Vaslui, a avut loc festivitatea de premiere a celor mai buni elevi din tarã la lingvisticã, o disciplinã a cãrei abordare este una transdisciplinarã, elevii fiind antrenati într-o competitie bazatã pe logicã, conexiuni culturale, analogii. Organizatorii etapei nationale a Olimpiadei de Lingvisticã “Solomon Marcus”, desfãsuratã în 2018 în municipiul Vaslui, au oferit diplome si premii constând în cãrti olimpicilor de pe primele locuri, dar si celor care, deși nu au fost fruntasi, au obtinut rezultate bune. Douã eleve din Vaslui, participante la sectiunea de exercitiu, au primit premii speciale. Este vorba despre Cãrare Theodora Sabina, elevã în clasa a VII-a la Scoala Gimnazialã “Constantin Parfene” Vaslui si Alexandru Norina Stefania, elevã în clasa a VIII-a la Scoala Gimnazialã “Alexandra Nechita” Vaslui.

Înainte de festivitatea de premiere au fost explicate solutiile exercitiilor, apoi, cei mai buni si-au primit recompensele. Amfitrionul evenimentului, Mihaela Dumitrita Bahman, inspector de limba si literatura românã, a adresat elevilor un mesaj la finalul competitiei. “Nãdãjduiesc cã pe parcursul celor 3 zile petrecute împreunã am reusit sã ne bucurãm de splendoarea omenescului, si, printr-un efort comun, am reusit sã ajungem dincolo de posibilitãtile cunoasterii umane, acolo unde reusesc doar cei care îndrãznesc cu adevãrat. Voi ati îndrãznit si ati descoperit cã drumul cãutãrii, iar uneori cãutarea este mai importantã decât gãsirea. <<Plãcerea de a urca un munte stã, în primul rând, în a savura fiecare moment al parcursului, chiar dacã nu ajungi în vârf>>, spunea, bineînteles, Solomon Marcus”, a spus, în cadrul festivitãtii de premiere, Mihaela-Dumitrita Bahman. Printre premianti s-au numãrat si douã eleve din Vaslui, participante la sectiunea de exercitiu. Acestea au primit premii speciale. Este vorba despre Cãrare Theodora Sabina, elevã în clasa a VII-a la Scoala Gimnazialã “Constantin Parfene” Vaslui, pregãtitã de prof. Alexa Elena, si Alexandru Norina Stefania, elevã în clasa a VIII-a la Scoala Gimnazialã “Alexandra Nechita” Vaslui, pregãtitã de Cernoschi Adina Gabriela.

Mesajul Cristianei Botan, inspector scolar general adjunct

La festivitatea de premiere a fost prezentã Cristiana Botan, inspector scolar general adjunct, care le-a multumit tuturor celor care au fost implicati în organizare si buna desfãsurare a olimpiadei, printre care Ministerul Educatiei Nationale, Universitatea Bucuresti, Comisiei Centrale, autoritãtilor locale, Colegiului Economic “Anghel Ruginã”, Liceului “Stefan Procopiu” si Liceului “Ion Mincu”. “Într-o lume în care <<semnele>> par a se ordona dupã legi care uneori tind sã ne scape, pasiunea unor tineri pentru lingvisticã are puterea de a aseza semnele lumii la locul lor, dându-le un sens si, uneori, un destin, asa cum nevoia de a ordona semnele lingvistice într-un sistem dupã forma sau semnificatia lor este o constanta a limbajului. Limba este un fenomen social complex în care nevoia de claritate este o datã constantã implicatã în comunicarea interumanã. Aplecarea cãtre cercetarea lingvisticã la vârsta adolescentei poate aduce efectul unei limpeziri, asa cum, la fel de bine, se poate transforma într-un început de drum. Lingvistica cerceteazã limbajul natural uman în toatã varietatea manifestãrilor lui, în relatie cu gândirea si psihicul uman, cu societatea si cu alti factori precum istoria; întelegerea limbajelor naturale este o conditie de existentã, iar cunoasterea cât mai multor limbaje, îi oferã omului libertate în gândire, în comunicare, în relationare. Într-o lume în care granitele geografice se deschid, limbajul nu ar trebui sã ridice bariere. De la Aristotel, limbajul nu mai este vãzut doar ca instrument de denumre (<<logos semantikos>>), ci si ca <<logos apophantikos>> – instrument logic prin care omul comunicã o viziune asupra lumii. Dacã prin limbaj fiecare om <<comunicã si se comunicã>> (Tudor Vianu), nu este deloc întâmplãtor cum ordonãm semnele limbii într-un cosmos logic, ordonat, coerent, comprehensibil. Prin urmare, atâta vreme cât ne nastem, si trãim într-o limbã, limbajul fiecãruia devine cartea lui de vizitã, oglinda în care se reflectã microcosmosul trãirilor personale si lumea lui interioarã.”, a fost mesajul Cristianei Botan.

Membrii lotului national

În cadrul festivitãtii de premiere au fost anuntati si membrii lotului national, care vor reprezenta România la Olimpiada Internationalã de Lingvisticã, olimpiadã gãzduitã de Praga, Cehia. Cei patru elevi sunt: Theodor Cucu, elev în clasa a XII-a la Colegiul National “Mihai Viteazul” Ploiesti; Mihai Cristian Tomoiagã, elev în clasa a X-a la Colegiul National “Gheorghe Sincai” Baia Mare;Matei Costin Banu, elev în clasa a XI-a la Colegiul National “Mihai Viteazul” Ploiesti; Bianca-Mihaela Gãnescu, elevã în clasa a XI-a la Colegiul National “Ion C. Brãtianu” Pitesti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.