spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Zilele Culturale ale Bârladului cu expozitii, simpozioane, lansãri de carte si concerte!

- Advertisement -

MATERIAL PUBLICITAR

„AVEM DI TÃTI” În intervalul 11-20 mai, la Bârlad se deruleazã Zilele  Culturale ale orasului, care au ajuns la cea de a XXXIII-a editie. Vor fi zece zile în care oameni de culturã, cercetãtori din tarã si din strãinãtate, dar si artisti renumiti, participã la manifestãri. Nu vor lipsi expozitiile, simpozioanele si lansãrile de carte, precum si multe momente artistice exceptionale. În cele trei zile în care au fost programate recitaluri, în intervalul 18-20 mai, pe scenã vor urca artisti de muzicã popularã, pop dance, pop rock, printre care Nicolae Furdui Iancu, Elena Merisoreanu, Andreea Antonescu, Alex Velea, Radu Ille, Compact B & Leo Iorga.

Muzeul „Vasile Pârvan” deschide sãrbãtoarea, asteptatã si îndrãgitã de bârlãdeni, prin organizarea celei de a XIV-a editii a Sesiunii Nationale de Comunicãri stiintifice. Timp de douã zile (11-12 mai), specialistii din tarã si din Republica Moldova prezintã si dezbat problematici legate de preocupãrile si realizãrile din domeniile lor de cercetare. Astfel, la „Sectia de arheologie-istorie” organizatorii propun douã teme: pentru sectiunea preistorie, tema Noi contributii în cercetarea preistoriei; pentru perioada primului mileniu crestin, tema Arheologia mileniului I d.Cr. la est si vest de Prut. „Departamentul astronomie” propune tema Astronomia resursã inepuizabilã pentru educatie, culturã si cerc. „Sectia memorialisticã” ne invitã la dezbaterea cu tema Contributii românesti la înfãptuirea României Mari. Dupã o absentã de cîtiva ani revine, în programul sesiunii, si „Sectia de stiintele naturii”, care propune tema Studii si cercetãri din domeniul stiintelor Pãmântului.

În aceastã searã, ora 20.30, la Pavilionul Expozitional „Marcel Guguianu”, oaspetii si publicul meloman sunt invitati la un recital instrumental extraordinar sustinut de violonistul Antal Zalai (Ungaria) si pianista Jenni Lappalainen (Finlanda); În concert, lucrãri de Camille Saint-Saȅns, Eugène Ysaÿe; Ernest Chausson, Pablo de Sarasate.   La toate evenimentele anuntate, intrarea va fi liberã.

Programul zilelor de 12-13 mai

Sâmbãtã, 12 mai, la Biblioteca Municipalã „Stroe Belloescu” va avea loc la orele 11.00, lansarea volumului de poezii „Valea poete”, a cunoscutului scriitor bârlãdean Simion Bogdãnescu. Seara la orele 18.00, la Teatrul „V.I.Popa” Bârlad are loc concertul sustinut de Distinto si Ianna Novac.

Nãscutã în Republica Moldova, Chisinãu, în 1983, Ianna a urmat Liceul de Muzicã din Chisinãu, unde a studiat 11 ani pian principal, dupã care, la obtinerea bursei de studiu din partea Presedintiei României, în anul 2000, s-a stabilit în România, unde a absolvit Liceul de Muzicã “Dinu Lipatti” sectia Canto Clasic, în anul 2001, la clasa profesorului Octavian Dobrotã si mai târziu Universitatea de Muzicã Bucuresti , în anul 2005, la sectia Canto Clasic la clasa profesor universitar Olimpia Urs.
Trebuie precizat ca aproape toate realizãrile Iannei erau legate de cântul pop. A venit ziua în care a trebuit sã aleagã cu ce stil de muzicã va continua si nu a putut renunta la vechea dragoste, muzica pop, si nici la actuala muzicã clasicã si astfel a luat nastere proiectul pop-opera, pe care ni-l dãruieste nouã cu multã pasiune, pe 12 mai, la Teatrul V.I.Popa, unde va concerta alãturi de trupa Distinto, din care face parte si sotul ei, care este chiar profesorul de canto, Octavian Dobrotã. Ianna Novac are o colaborare extraordinarã cu trupa Distinto, alãturi de care realizeazã o serie de concerte remarcabile sustinute cu casa închisã si cu care a reusit sã castige Premiul I la televotingul din cadrul Concursului Eurovision România 2011, cu piesa “Open your eyes”.

Pe 13 mai are loc, la orele 9.00, la Centrul de Informare Turisticã, o Sesiune anualã de comunicãri ale Societãtii de Geografie, urmatã apoi, la Primãria Bârlad, în sala de sedinte de un simpozion national al Societãtii de Istorie, despre Unire si Centenar. La orele 12.00, în Grãdina Publicã, are loc Crossul Unirii, prevãzut cu premii, în colaborare cu CARP Bârlad, iar la orele 16.00, la Cinematograful Victoria are loc prezentarea filmului documentar „Unirea Românilor la 100 de ani”, vernisarea unei expozitii fotografice dedicatã Unirii. Începând cu ora 18:00, la Cinema Victoria, va fi proiectat filmul „Restul e tãcere”, în regia lui Nae Caranfil. Invitatul special al evenimentului este actorul Ovidiu Niculescu. „Este foarte important când autoritãtile locale înteleg semnificatia acestui proiect prin care sãrbãtorim cinematografia româneascã. Ajungem la Bârlad cu o capodoperã semnatã de Nae Caranfil. <<Restul e tãcere>> spune povestea regizãrii primului lungmetraj românesc din istorie – Rãzboiul de Independentã din 1912”, spune Andrei Giurgia, Managerul Centenarului Filmului Românesc.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.