spot_img
18.7 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Profesorul-fotograf de ocazie pozeazã nevinovat, elevii care au scos la ivealã afacerea, apostrofati!

- Advertisement -

SCUMP…Scandalul în care este implicat un profesor de la Liceul Tehnologic „Ion Mincu” Vaslui, Marius Baciu, fotograful de ocazie care le-a solicitat pãrintilor de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” 4000 de lei pentru fotografiile de la cursul festiv al elevilor de clasa a VIII-a, nu s-a încheiat. Mai multe plângeri au ajuns la sediul redactiei, potrivit cãrora, acelasi cadru didactic a realizat fotografii în grãdinite si scoli, iar sumele de bani solicitate pãrintilor au fost la fel de piperate. Mai mult, nemultumirile reclamantilor de la LMK s-au înmultit. Acestia sunt supãrati cã le-au fost apostrofati copiii de cãtre o parte dintre profesori, iar unii colegi au avut o atitudine ostilã dupã publicarea articolului. Asta desi elevii nu aveau nicio vinã în situatia creatã, iar revolta pãrintilor este întemeiatã, având în vedere cã la clasa XII-a, la aceeasi unitate de învãtãmânt, pentru banchet si cursul festiv, suma strânsã a fost de 205 lei de persoanã, si nu 350 lei, ca la clasa a VIII-a. Suma strânsã la clasã pentru acest eveniment este uriasã, peste 16.000 de lei. Pe lângã onorariul fotografului, copiii mai trebuie sã plãteascã 50 de lei pentru album. Ieri, 9 mai, directorul Cãtãlin Ignat a vorbit cu cadrele didactice de la clasã pentru a afla în ce mãsurã au fost implicate în angajarea fotografului-profesor. De asemenea, Gabriela Plãcintã, inspector general, a spus cã Inspectoratul Scolar Judetean a declansat o anchetã, însã concluziile vor fi trase dupã ce vor fi „audiate” toate persoanele implicate. De la prof. Marius Baciu nu am obtinut nicio declaratie. Dupã ce ne-a invitat la o discutie fatã în fatã la Liceul Tehnologic „Ion Mincu”, ieri, dupã ora 16.00, acesta a refuzat sã ne mai rãspundã la întrebãri, sustinând cã va scrie el câteva rânduri pe care le va trimite ziarului. Noi îi adresãm public, în cadrul acestui articol, câteva întrebãri.

Publicarea informatiilor despre suma exorbitantã care a fost solicitatã de profesorul Marius Baciu pãrintilor de la LMK a condus la semnalarea unor cazuri similare, de data aceasta la grãdinitele din Vaslui. Se pare cã acelasi cadru didactic a fãcut fotografii unor prescolari, iar pentru o singurã fotografie a cerut zeci de lei. Pãrintii, pentru a nu le rãmâne copiii pe dinafarã, au plãtit acesti bani. De asemenea, potrivit unor surse din interiorul LMK, prof. Baciu de la Liceul Tehnologic „Ion Mincu” este abonat la aceastã unitate de învãtãmânt, fiind fotograful absolventilor si în anii anteriori. Având în vedere cã elevii fac ore de informaticã, la care au învãtat si sã editeze fotografii si filmulete, ar fi putut, la fel de bine, ca în mod gratuit, sã se ocupe de aceastã activitate, pentru care fotograful a fost tocmit cu 4.000 de lei. Supãrãtor este si cã elevii de clasa a XII-a, care s-au interesat mai atent care sunt ofertele de pe piatã, au plãtit pentru cursul festiv si banchet doar 205 lei, nu 350, ca elevii mai mici, absolventi de gimnaziu.

Concluziile directorului Cãtãlin Ignat

Douã dintre cadrele didactice cu care a vorbit Cãtãlin Ignat despre situatia creatã sunt dirigintele clasei, prof. Sorin Tiplea, si Florica Ciurescu, pãrintele unuia dintre absolventii clasei a VIII-a si prof. de informaticã la LMK. În urma discutiilor purtate, concluzia la care a ajuns este cã profesorii nu sunt vinovati. „Am avut discutii cu domnul Sorin Tiplea, care a participat la sedinta cu pãrintii, în care s-au discutat aspectele legate de strângerea banilor pentru banchet, poze si asa mai departe. Dumnealui a spus cã nu s-a implicat absolut deloc, adicã nu a influentat în niciun fel pãrintii. A spus cã nu are nicio vinã, pãrintii au hotãrât, îmi poate dovedi, pentru cã are proces-verbal încheiat în care fiecare punct discutat a fost notat, apoi acesta a fost semnat de pãrinti. S-a votat, de exemplu, dacã sunt de acord sã facã banchetul în nu stiu ce loc, dacã sunt de acord cu o sumã, adicã el nu s-a implicat deloc în aceste lucruri. Dupã aceea, am chemat-o si pe doamna Ciurescu. A spus cã dumneaei este pãrinte la clasa aceea, nu a mers în calitate de profesor la acea sedintã. Din ce mi-a relatat dumneaei, nu le-a bãgat pe gât pãrintilor fotograful. Dumneaei le-a spus cã în urmã cu 2 ani a fost un domn Baciu de la <<Ion Mincu>>. Acesta le-a fãcut poze copiilor si copiii au fost multumiti. Atât a spus doamna. Concluzia este cã niciun profesor din LMK nu este implicat.”, a declarat Cãtãlin Ignat. În ceea ce priveste acuzatiile potrivit cãrora unii copii au fost apostrofati, Cãtãlin Ignat a spus cã nu poate sã controleze sau sã rãspundã pentru cuvintele altor cadre didactice.

Ancheta ISJ este la început

Gabriela Plãcintã, inspector scolar general, a declansat miercuri, 9 mai, ancheta în acest caz, dar pentru cã nu a reusit sã ia legãtura cu toate persoanele implicate, nu a tras nicio concluzie. „Am vorbit cu mai multi profesori de la LMK, însã nu am tras o concluzie pentru cã nu am reusit sã vorbesc cu toti si nici cu domnul Baciu. S-ar pãrea cã asa ar fi, domnul Baciu a fost solicitat, a încheiat contract, mâine sper sã mã întâlnesc si cu domnul diriginte ca sã elucidãm problema”, a spus Gabriela Plãcintã.

Întrebãri « deschise » pentru profesorul-fotograf

SCUMP LA VORBÃ…Asa cum am mentionat în articolul precedent, profesorul Marius Baciu ne-a invitat la o discutie fatã în fatã la Liceul Tehnologic „Ion Mincu”, ieri, dupã ora 16.00, dupã ce a refuzat sã rãspundã întrebãrilor jurnalistilor despre activitãtile prestate la LMK înainte de publicarea articolului. L-am contactat telefonic înainte de a ne deplasa la unitatea de învãtãmânt, pentru a ne asigura cã îl gãsim, dar cadrul didactic a refuzat sã mai vorbeascã, sustinând cã va trimite, la redactie, un punct de vedere în scris. Pentru cã am fi vrut sã îi adresãm mai multe întrebãri, dar ne-a refuzat, îi solicitãm public sã rãspundã la urmãtoarele întrebãri:

1. Detineti vreo firmã sau vreo asociatie prin care prestati aceste activitãti artistice? Sunteti înregistrat la Registrul Comertului? Detineti licentã de productie de film sau videoclip? Aveti salariati sau lucrati singur ?

2. Ati încheiat un contract cu pãrintii elevilor care învatã în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui?

2. Care a fost oferta pe care ati fãcut-o si ce include pachetul de servicii?

3. Ati emis facturi/chitante pentru serviciile de fotografiat pe care le-ati prestat unitãtilor de învãtãmânt, de-a lungul timpului? Câte contracte ati avut cu unitãtile scolare din judet?

4.Ce cursuri de fotografie si editare foto ati absolvit?

5.Ce implicare au avut cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” în semnarea contractului cu pãrintii clasei a VIII-a?

6.Este normal, legal si deontologic sã vã faceti reclamã gratuit în unitãtile de învãtãmânt având în vedere cã sunteti cadru didactic si lider de sindicat?

7. Ce sume ati plãtit, ca impozite, anul trecut la Finante pentru serviciile prestate si la cât se ridicã cifra dvs. de afaceri, în anul 2017 ?

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.