START….Vineri, 11 mai, va avea loc deschiderea oficialã a Olimpiadei Nationale de Lingvisticã “Solomon Marcus”, gãzduitã anul acesta de municipiul Vaslui, si care se va încheia pe 13 mai. Aproximativ 200 de elevi, 44 de profesori însotitori si 25 de membri ai Comisiei Centrale, printre care mai multi profesori universitari de la Institutul de Lingvisticã “Iorgu Iordan -Al. Rosetti”, Academia Românã Bucuresti, vor participa la aceastã competitie. Organizatorii au fãcut eforturi pentru ca lucrurile sã se desfãsoare perfect. Elevii si profesorii însotitori vor fi cazati în cãminele Liceului ”Stefan Procopiu” si Liceului Tehnologic “Ion Mincu”, iar membrii comisiei nationale vor fi cazati la o pensiune. Masa va fi luatã la cantinã si la minirestaurantul Liceului “Ion Mincu”, iar meniul va fi unul diversificat si bogat. Proba scrisã se va desfãsura la Colegiul Economic ”Anghel Ruginã”. Pentru cei care nu stiu prea multe despre aceastã olimpiadã, în rândurile care urmeazã, Mihaela Dumitrita Bahman, inspector de limba si literatura românã, a oferit mai multe explicatii.
Asa cum am mentionat, elevii vor fi cazati la Liceul Tehnologic “Ion Mincu” si la Liceul “Stefan Procopiu”. “Ca de fiecare datã, Liceul Tehnologic <<Ion Mincu>> din Vaslui este o gazdã primitoare pentru participantii la evenimente de acest fel, deschizându-si larg portile institutiei de învãtãmânt. Liceul a mai gãzduit în anii trecuti Olimpiada Nationalã de Fizicã în 2015, Olimpiada Nationalã de Limba Rusã în 2017, astfel încât se poate afirma cã este unul dintre liceele cu experientã ale judetului Vaslui”, a transmis purtãtorul de cuvânt al unitãtii de învãtãmânt. La acest liceu vor fi gãzduiti 97 de elevi si profesori, restul elevilor si profesorilor fiind cazati la Liceul “Stefan Procopiu” Vaslui. Masa va fi servitã pentru 220 de elevi si cadre didactice. Pentru ca invitatii sã se simtã ca acasã, gazdele au renovat clãdirea internatului (mobilier si parchet nou, zugrãvit, igienizat etc.), iar meniul propus pentru cele trei zile este bogat si diversificat, servindu-se toate tipurile de carne (pui, vitã, porc), mezeluri, dulciuri (înghetatã, napolitane etc.), fructe. Invitatii vor lua masa atât în cantina liceului, cât si în minirestaurantul amenajat pentru elevii de la profilul alimentatie publicã.
Ce este lingvistica si ce elevi exceleazã la aceastã disciplinã
Olimpiada de Lingvisticã “Solomon Marcus” se adreseazã atât elevilor de gimnaziu, cât si celor de liceu. Acestia sunt grupati pe trei sectiuni: sectiunea de antrenament pentru elevii claselor a V-a si a VI-a; sectiunea de exercitiu pentru elevii claselor a VII-a si a VIII-a si sectiunea de performantã pentru elevii claselor a IX-a XII-a. “Rolul olimpiadei este de a dezvolta competenta-cheie si anume, aceea de a învãta sã înveti, iar obiectivul este de a descoperi si întelege un algoritm lingvistic în baza cãruia se dezvoltã o competentã de comunicare lingvisticã. Abordarea este una transdisciplinarã, elevii fiind antrenati într-o competitie bazatã pe logicã, conexiuni culturale, analogii. De aceea, poate, multi dintre elevii participanti sunt elevi ai claselor de matematicã-informaticã. Este genul de competitie la care este stimulatã abilitatea elevilor pentru gândirea logicã, se creeazã, de asemenea, abilitãti de a rezolva probleme de lingvisticã. Ceea ce atrage elevii la aceastã olimpiadã este faptul cã nu au de parcurs programe scolare, ci, pregãtirea se se bazeazã pe nivelul de culturã generalã, fãrã a presupune cunostinte speciale, ci doar o bazã teoreticã fundamentalã (concepte esentiale din lingvisticã si din matematicã, însusite prin parcurgerea programelor scolare si întelese în raport de complementaritate)”, a declarat Mihaela-Dumitrita Bahman, inspector de limba si literatura românã. Putini sunt vasluienii care stiu ce este lingvistica si ce subiecte se dau la o astfel de competitie. Un rol esential îl are logica. “La aceastã olimpiadã se aplicã modelul olimpiadelor internationale de lingvisticã: astfel cã subiectele sunt propuse de mediul academic si se urmãreste aplicarea, prin analogii, a logicii semantice în raport cu logica gramaticalã si cu aspectul morfosintactic al enuntului, contribuind la ordonarea structurilor lingvistice, a formulelor de constructie a comunicãrii. Un aspect interesant al olimpiadei este acela cã nu are etapã de contestatii. Mai mult decât atât, rezultatele vor fi afisate dupã ce va avea loc premierea, iar înainte de premiere vor fi discutate cu elevii solutiile.”, a mai declarat Mihaela-Dumitrita Bahman.
Sponsori si organizatori
Organizatorii si sponsorii acestei competitii, cei care vor avea grijã ca totul sã se desfãsoare ca la carte si oaspetii sã plece cu o impresie bunã despre Vaslui, sunt urmãtorii: Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, Primãria Municipiului Vaslui, Consiliul Judetean Vaslui, Colegiul Economic ”Anghel Ruginã”, Liceul Tehnologic ”Ion Mincu”, Liceul ”Stefan Procopiu”, Safir Vaslui, Librãria Nirvana, Muzeul Judetean ”Stefan cel Mare”, Pensiunea ”La Conac” Vaslui si Austria Juice România.
Iatã cine sunt membrii Comisiei Centrale
Membrii Comisiei Centrale sunt urmãtorii: presedinte de onoare – prof. univ. dr. Liviu P. Dinu, Universitatea Bucuresti, HUMAN LANGUAGE TECHNOLOGIES RESEARCH CENTER; presedinte – conf. univ. dr. Adina Dragomirescu, director Institutul de Lingvisticã ”Iorgu Iordan-Alexandru Rosetti”, Academia Românã, Bucuresti; presedinte executiv – conf. univ. dr. Mina-Maria RUSU, Inspector General M.E.N.; vicepresedinti – prof. drd. Luminita Preda – Bucuresti, prof. Dumitrita Mihaela Bahman, ISJ Vaslui; secretariat – prof. gr. I Cezar Zaharia – ISJ Iasi, prof. gr. I, dr. Anamaria Pantu – ISJ Constanta.
Programul olimpiadei
Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui a publicat programul pe care îl vor avea cei 200 de elevi, 44 de profesori însotitori si 25 de membri ai Comisiei Centrale, dintre care 13 profesori universitari de la Institutul de Lingvisticã “Iorgu Iordan -Al. Roisetti” al Academiei Române, la Olimpiada Nationalã de Lingvisticã ,,Solomon Marcus”. Programul competitiei, care va avea loc în perioada 11-13 mai, este prezentat în rândurile urmãtoare.
Vineri, 11 mai
Dupã ora 10.00 – Sosirea si cazarea elevilor participanti si a membrilor Comisiei Centrale
15.00 – 17.00 – Sedintã de lucru a Comisiei Centrale
17.00 – Deschiderea festivã – Casa de Culturã “Constantin Tãnase” Vaslui
19.00 – Conferinta prof. univ. Dr. Liviu P. Dinu, Universitatea Bucuresti, Human Language Technologies Research Center (în sala “Constantin Tãnase” a Casei de Culturã din Vaslui) – activitate deschisã, cu participarea elevilor olimpici si a profesorilor din Vaslui
20.30 – 21.30 – Masa de searã
Sâmbãtã, 12 mai
7.00 – 8.00 – Micul dejun
9.00 -12.00 – Proba scrisã – Colegiul Economic “Anghel Ruginã” Vaslui
12.30 – 14.00 – Elevii vor avea program liber
12.30 – 13.00 – Masa de prânz pentru Comisia Centralã
13.00 – 20.00 – Evaluarea lucrãrilor
14.00 – 15.00 – Masa de prânz pentru elevi
15.30 – 19.00 – Vizitarea de cãtre elevi a obiectivelor turistice din oras însotiti de profesori din Vaslui
20.00 -22.00 – Masa de searã
Duminicã, 13 mai
7.00 – 8.30 – Micul dejun
8.00 – 9.00 – Afisarea rezultatelor
10.00 – 12.00 – Explicarea de cãtre profesorii universitari a solutiilor
FESTIVITATEA DE PREMIERE
12.30 – 13.30 – Masa de prânz pentru Comisia Centralã
12.30 – 13.30 – Masa de prânz pentru elevi
Dupã ora 14.00 – plecarea participantilor.