100 DE ANI 100 DE FILME 100 DE ORASE: în deschidere va fi proiectat Documentarul AGERPRES „România la 100 de ani”
PREMIERÃ DE ZILELE CULTURALE… Pe 13 mai, Caravana Centenarului Filmului Românesc ajunge la Bârlad, acolo unde, începând cu ora 18.00, la Cinema Victoria, va fi proiectat filmul „Restul e tãcere”, în regia lui Nae Caranfil. Invitatul special al evenimentului este actorul Ovidiu Niculescu. „Este foarte important când autoritãtile locale înteleg semnificatia acestui proiect prin care sãrbãtorim cinematografia româneascã. Ajungem la Bârlad cu o capodoperã semnatã de Nae Caranfil. „Restul e tãcere” spune povestea regizãrii primului lungmetraj românesc din istorie – Rãzboiul de Independentã din 1912”, spune Andrei Giurgia, Managerul Centenarului Filmului Românesc. Manifestarea are loc în cadrul „Zilelor Culturale ale Bârladului”.
Filmul „Restul e tãcere” este o reconstituire artisticã a istoriei realizãrii primului film de lungmetraj românesc – „Independenta României”. Tânãrul Grig, fiu al unei vedete de teatru din Bucurestiul anilor ‘20, este obsedat de propriile frustãri, provocate de aspectul fizic si de timiditatea excesivã în raport cu femeile. Totusi, dincolo de aceste complexe, tânãrul vede un proiect cinematografic pe care, dupã multã trudã si dezamãgiri, reuseste sã-l împlineascã. Filmul „Restul e tãcere” evidentiazã greutãtile ce au stat la baza aparitiei primelor filme românesti, în conditiile unei lipse de interes a societãtii de atunci pentru filmele autohtone, în favoarea filmelor strãine. Aceastã peliculã este o paginã din istoria cinematografiei românesti, care ar trebui sã ne facã sã vedem cu alti ochi eforturile cineastilor autohtoni. Comedia dramaticã îi are în echipa de distributie pe Ovidiu Niculescu, Marius Florea Vizante, Mihai Bendeac, Mirela Zeta, Nae Caramfil, Andrei Aradits, Constantin Dita, Ioana Bulcã, Diana Cavallioti si a fost premiatã cu 9 premii Gopo, inclusiv premiul pentru Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu si Cea mai bunã imagine, 2009.
Despre Ovidiu Niculescu, invitatul de onoare
În 1988, pe când avea doar 14 ani, Ovidiu Niculescu s-a întâlnit cu doi prieteni care frecventau un cerc de teatru. Fãcut curios, a mers si el sã recite o poezie pe scenã si în acel moment si-a jurat cã va deveni actor. A urmat cursuri la Universitatea Nationalã de Artã Teatralã si Cinematograficã „I.L.Caragiale”, Sectia Arta Actorului, clasa prof. Florin Zamfirescu, promotia 1996. Expresiv, cu farmec si aplomb, Ovidiu Niculescu a reusit sã se remarce în „Visul unei nopti de varã” la Teatrul Mic, apoi în „Ruleta ruseascã” la Teatrul de Artã Bucuresti, trudind cu folos, uitând uneori cã are si dreptul la odihnã. Are nenumãrate reclame la activ, a fost si moderator de emisiuni de televiziune, dar a demonstrat cã este un actor complet si s-a fãcut remarcat în filme ca „Filantropica”, „Restul e tãcere”. Destinul i-a scos în cale cîtiva prieteni cu idei si astfel s-a nãscut trupa sa, „White Mahala”, cu care deja sustine concerte, fiind deosebit de apreciatã. Scrie si poezie si este autorul unui volum de versuri care poartã titlul „Solo”.
Documentarul AGERPRES „România la 100 de ani” ajunge la Cinema Victoria, în Bârlad
Co-organizator al evenimentului – AGERPRES – va prezenta în deschiderea evenimentului, Documentarul dedicat Centenarului României: „România la 100 de ani”. AGERPRESS si redactorii ei, prezintã în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacã de la contextul istoric international, ajungând la trãirile oamenilor de rând, care si-au dorit un singur lucru: o tarã în care existã acelasi grai, acelasi port, aceeasi simtire, fãrã granite. Filmãrile au fost realizate pe teritoriul României, dar si în Bucovina de Nord si în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este pãstrat în documentar prin interventiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramaticã, emotionalã, este pusã în scenã prin intermediul oamenilor care, prin mãrturiile lor, evocã momentele trãite de strãbunii lor sau chiar de ei. Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihut Nãstãsache, Marilena Stãnescu si Sergiu Olteanu. Imaginea este semnatã de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu si Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stãnescu, Mihut Nãstãsache si Camelia Moise. Grafica, sunetul si montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu. Intrarea la proiectie este gratuitã, în limita locurilor disponibile.