spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Afaceri cu morti, la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui

- Advertisement -

BÃTAIE DE JOC

CONDITIONÃRI… „Cumperi sicriul de la mine, primesti mortul acasã. Nu cumperi, astepti pânã când vreau eu”. Asta i-a dat de înteles un angajat de la morga Spitalului Judetean de Urgentã (SJU) Vaslui unui vasluian care a vrut sã-si scoatã tatãl decedat din unitatea medicalã. Pentru cã a cumpãrat sicriul din altã parte, familia îndoliatã a fost nevoitã sã astepte mai bine de 48 de ore pânã sã ridice trupul neînsufletit de la spital. „Sâmbãtã a murit, iar azi e luni si noi încã asteptãm sã ni-l dea acasã. Au spus cã dureazã atât de mult pentru cã nu este personal suficient la morgã. Nu ni se pare normal sã asteptãm atâtea zile pentru o simplã hârtie”, ne-a declarat vasluianul îndoliat. Conducerea spitalului spune cã nu s-ar fi ajuns în aceastã situatie dacã weekend-ul trecut nu s-ar fi înregistrat aproape de patru ori mai multe decese decât media obisnuitã. „Media, pe weekend, este de trei, patru decedati. De vinerea trecutã pânã azi, inclusiv, au fost înregistrate 14 decese. Asta în conditiile în care, momentan, avem un singur autopsier disponibil, celãlalt este în concediu de odihnã”, ne-a spus Lelia Croitoru, directorul medical al SJU Vaslui.

Cine vrea sã-si ducã mortii la groapã trebuie sã umple buzunarele „bãietilor destepti”. Pãienjenisul acestora, format din medici, asistente, ambulantieri, preoti, autopsieri si chiar paznici de spitale e atât de bine pus la punct cã nicio persoanã îndoliatã nu scapã. La Vaslui, afacerile cu morti sunt atât de profitabile încât aproape fiecare cioclu al acestui sistem si-a deschis propria firmã de pompe funebre. Concurenta acerbã nu a adus însã nimic bun pe piatã. Ba din contra, am putea spune. Foamea de bani i-a fãcut pe patronii de firme funerare sã recurgã la metode care mai de care mai neortodoxe, numai sã cumperi de la ei.

„Dacã vrei mortul acasã, cumperi sicriu de la mine”

Primul care se oferã sã-ti întindã o mâna de ajutor e preotul care dã muribundului ultima împãrtãsanie. Îl refuzi, spunându-i cã ai vorbit cu o altã firmã. Nu trece mult timp si primesti o nouã ofertã, de data asta de la autopsierul de la morgã. Aici, dacã persoana decedatã chiar ti-a fost dragã, nu prea mai merge cu refuzul. Risti o îmbãlsãmare fãcutã în bãtaie de joc sau sã astepti zile întregi pânã sã-ti iei mortul acasã. Este si cazul unui vasluian care sâmbãtã a vrut sã-si scoatã tatãl decedat de la morgã. Greseala lui a fost cã s-a dus la spital cu un sicriu luat din altã parte. „De sâmbãtã dimineatã e decedat. Mi-au zis cã mi-l dau duminicã acasã, dar nu stiu ce s-a întâmplat. Nu e posibil sã astepti atâtea zile sã-ti dea mortul acasã. Asta în conditiile în care nu a trebuit autopsie, nu a fost nevoie de Medicina Legalã. Era o chestie simplã. Omul a stat în spital aproape o lunã de zile, a suferit o interventie chirurgicalã pe care corpul nu a acceptat-o. A intrat în comã. Într-un fel ne asteptam sã moarã. Nu trebuia decât sã facã o hârtie prin care sã se constate decesul si sã ni-l dea acasã. Au trecut mai bine de 48 de ore si noi încã asteptãm. Nu se poate. Drept scuze, ne-au zis cã nu au suficient personal. Sã punã un om de serviciu sã completeze certificatul ãla si gata. Birocratie, birocratie, dar mai rãu e cã nu-si fac treaba. Muncesti, plãtesti taxe si impozite si când te lovesti de astfel de situatii, îti vine sã nu mai faci nimic”, ne-a declarat vasluianul îndoliat.

De patru ori mai multi morti decât de obicei

AGLOMERATIE…Din birourile administrative, directorul medical al unitãtii sanitare ne spune cã nu s-ar fi ajuns în aceastã situatie dacã weekend-ul trecut nu s-ar fi înregistrat 14 decese. „Au fost foarte multe decese în ultimele zile, iar personalul a fost depãsit. De vineri pânã azi (n.r. ieri) inclusiv au fost 14 decese. Trebuie avut în vedere faptul cã media, pe weekend, este de trei, patru decedati. Momentan, la morgã este un singur autopsier iar unul este în concediu de odihnã. De aceea am apelat la autopsierul de la Medicinã Legalã, am chemat oameni din curte sã manipuleze decedatii. Dacã persoana respectivã a murit sâmbãtã, abia dupã 12 ore i se poate face îmbãlsãmarea si poate fi externatã. S-a ajuns în situatia asta pentru cã personalul a fost suprasolicitat. Rar se întâmplã sã avem multe persoane decedate”, a spus dr. Lelia Croitoru. Explicatia acesteia ar sta în picioare dacã astfel de cazuri, cu rude îndoliate nevoite sã astepte cu zilele pânã sã-si ia mortul acasã, nu s-ar înregistra aproape în fiecare sãptãmânã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.