VICTIME…Peste 30 de vasluieni au ajuns la spital, în aceastã perioadã, dupã ce au fost muscati de cãpuse. Îngrijorãtor este faptul cã numãrul celor care au avut de-a face cu aceste insecte este aproape dublu fatã de anul trecut. Pentru a preîntâmpina înmultirea acestor cazuri, specialistii îi sfãtuiesc pe iubitorii de naturã sã-si ia mãsuri de precautie înainte de a iesi din casã.
În ultimele zile, odatã cu înverzirea naturii si cresterea temperaturilor, medicii de la spitalele de boli infectiose din tarã se confruntã cu numeroase cazuri de întepãturi de capusã. Cadrele medicale din spitalele vasluiene n-au fãcut exceptie, peste 30 de cazuri de persoane muscate de cãpusã fiind înregistrate în ultima perioadã. Toti cei care au ajuns la spital au fost monitorizati de medici, pentru a se preveni aparitia unor boli mai grave.
Boli transmise de cãpusã
Babesioza este o boalã provocatã de un parazit ce infecteazã si distruge eritrocitele (celulele rosii ale sângelui). Se transmite prin intermediul cãpuselor, care se infecteazã la rândul lor cu parazitul ce produce boala. Ca si simptome, cel mai des se întâlnesc cele tipice unei rãceli (febrã, dureri musculare, senzatie de obosealã). Nu existã vaccin împotriva acestei boli, dar se trateazã cu antibiotice. Boala Lyme este cauzatã de o bacterie si este transmisã prin muscãtura de cãpusã. Cãpusele se infecteazã hrãnindu-se cu insecte ce au sângele infectat de bacterie. Boala Lyme se întâlneste cel mai des în Europa, în America de Nord si Asia. Simptomele includ febrã, dureri de cap, obosealã si o eruptie la nivelul pielii. Aceastã eruptie apare în decurs de 3-30 de zile de la muscãturã. Nu existã vaccin nici pentru aceastã boalã, dar se poate trata, ca si babesioza, cu ajutorul antibioticelor, tratamentul fiind administrat pe parcursul a câteva sãptãmâni. Encefalita transmisã de cãpusã este o infectie viralã. Boala se manifestã la nivelul sistemului nervos central si se întâlneste în multe zone din Europa, dar si din Asia. Aceastã boalã are douã faze. Se asociazã cu simptome precum febrã, dureri de cap, ameteli, dureri ale articulatiilor.
Mãsuri de precautie
Pentru a nu avea probleme cu cãpusele, specialistii îi sfãtuiesc pe iubitorii de naturã sã îsi ia mãsuri de precautie. „Ca mãsuri ce pot fi luate înainte de a merge la iarbã verde, aplicarea unui spray cu substante care tin cãpusele la depãrtare. Astfel de spray-uri se gãsesc în aproape toate farmaciile. O altã mãsurã o reprezintã purtarea de îmbrãcãminte de culoare cât mai deschisã, preferabil care sã acopere toatã suprafata corporalã” ne-a declarat o farmacistã.