DEZMAT… Astăzi este una dintre rarele sâmbete din ultimii ani, în care toți angajații de la stat au fost chemați la muncă! Sigur că angajații din mediul privat nu sunt atât de norocoși, căci, în mare parte, aceștia muncesc sâmbăta în mod constant. Noi ne-am propus să vedem cum se simt bugetarii astăzi, dezvățați de ani buni de “proastele” obiceiuri ale comuniștilor. Iată ce-a ieșit!
Primul pas, cum era și firesc, a fost făcut la unitățile de învățământ. De pildă, la grădinițele din Vaslui, orașul cu cei mai mulți bugetari din județ, dimineață sălile erau goale! Educatoarele, conștiincioase, veniseră la program, însă părinții nu și-au adus copiii. Oare de ce? Nu lucrează și au timp să stea cu cei mici acasă?! S-ar crede că în orașul Vaslui toată lumea lucrează la privat și au alt program, decât cel dispus de doamna Viorica Dăncilă. Da’ de unde?! În orașul reședință de județ, 70% dintre salariați lucrează la “buget”. Și atunci ne-am pus întrebarea firească: de ce nu au fost aduși copiii la grădiniță?! Răspunsul nu poate fi decât unul: degeaba prim-ministra Dăncilă a spus clar și apăsat că pe 5 mai 20.18 (aluzie nevinovată la celebra sa exprimare… 20.20!) se recuperează ziua de luni, 30 aprilie, căci pe bugetarii vasluieni i-a cam durut fix în cot de ceea ce le-a spus prim-ministra lor cea darnică!
Bătea vântul prin CJ și Prefectură, doar “proștii” de la Permise și Pașapoarte erau la muncă!
Pentru început, am mers la cea mai reprezentativă instituție a județului, la Consiliul Județean, unde lucrează câteva sute de bugetari. Birourile goale, lacăt pe ușă! Alături, la Prefectură, la fel. Încă subprefectul Mircea Gologan a avut o lămurire: “proștii” de la Permise și Pașapoarte lucrează la foc continuu, dar colegii lor de la birourile din centru, au liber. Gologan explică: ‘Doamna ministru, Carmen Dan, a dat dispoziție ca doar Permisele și Pașapoartele să lucreze, iar noi vom recupera sâmbăta viitoare”. Ei, na! Probabil, sâmbăta de la… Paștele cailor! De fapt, ei o să adopte următoarea strategie: vor spune că recuperează vinerea, câte două ore, adică nu vor mai avea program scurt, până la 14,00, ci vor sta până la ora 16,00. Acest lucru să nu credeți că se va întâmpla! E doar la nivel declarativ, pentru că, după bugetari, îți poți pune ceasul: vineri, la ora 14,00, punct fix, rup ușile! Să nu uităm să spunem, totuși, că un angajat de la Consiliul Județean a explicat, între timp, de ce erau ușile închise la ei: “Consiliul Județean a recuperat câte o oră în fiecare zi. De exemplu, vineri am stat până la 15, 30, urmând ca orele rămase să fie recuperate săptămâna urmatoare”.
Primarul Pavăl, fără ifose capitaliste, și-a chemat angajații la muncă. Aceștia au venit, gătiți de weekend!
Periplul nostru a continua la ISU Vaslui, dar nu la departamentul de intervenție, unde se lucrează la foc continuu, ci la birourile unde stau “ștabii”, adică în centru, la Palatul Administrativ. Și acolo bătea vântul prin birouri! La “Finanțe” totul era, de asemenea, închis, nu de alta, dar Trezoreria județului trebuie să fie în siguranță. Nelu Sava, directorul instituției, a explicat: “Noi am optat să recuperă zilnic câte o oră. Programul a fost în fiecare zi, până la 17, 30, iar ce a mai rămas vom recupera săptamâna viitoare”. Dar singurii “proști” aerau doar cei din Primăria Vaslui. Aici, toți cei 500 de angajați erau la treabă. Primarul Pavăl, mai de modă veche, nu prea suportă ifosele capitaliste, așa că și-a chemat dispozitivul la lucru, birourile fiind ticsite de personal. Ce-i drept, funcționarii erau un pic mai relaxați, aerul de weekend se potrivea perfect cu ținutele mai… casual adoptate de prosperii salariați ai Primăriei Vaslui, care, de când li s-au mărit salariile, își permit să fie în ton cu ultimele noutăți din modă. Același lucru nu se poate spune și despre primăriile din județ. La Huși, de exemplu, la Primărie era închis. “E normal să fie închis azi, pentru că noi recuperăm săptămâna viitoare”, a spus primarul Ioan Ciupilan. La Bârlad, în schimb, s-a lucrat, dar în stilul liberalilor.
Primarul Boroș, convins că are toți bugetarii la treabă, chiar dacă unii erau… după covrigi!
Astăzi, salariații primăriei Bârlad și cei de la Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, cu sediul în Bârlad, au fost chemați la serviciu. Unii au venit, alții… nu prea! La Primăria Bârlad, de pildă, conducerea – primarul Dumitru Boroș, viceprimarul Roxana Miron, șefii de birou, șefii de servicii, erau toți în păr! Dar în celelalte birouri moțăia câte un funcționar mai conștiincios. La taxe și impozite erau doi casieri, lipsind, în schimb șefimea. Scuza?! E în concediu! Mai departe, la Direcția de Servicii Sociale era un singur funcționar, care servea un covrig. Unde sunt ceilalți? am întrebat. „La un caz social, pe teren”, a venit și răspunsul. Ca să vezi! Un caz social care necesita prezența tuturor funcționarilor de la D.A.S. Bârlad?! Măi să fie! La Gospodărie Locativă și Spații Verzi era doar șefa de Serviciu. Despre o altă funcționară a spus că „e dusă să-și cumpere un covrig”. Secretarul municipiului Bârlad, Cătălin Haret, care era la muncă, s-a mirat când am întrebat unde sunt majoritatea salariaților! „Dar ce, a venit vreun contribuabil cu probleme și nu i s-a rezolvat?”, a întrebat acesta, cu țâfnă. La Serviciul Finanțe-Contabilitate, la fel, un singur funcționar în birou! Directorul economic, Mariana Niță, a găsit repede și o scuză, pe care i-a spus-o primarului Boroș: „Domnule primar, eu am două fete în concediu, să știți!”, a ținut aceasta să explice absența de la muncă a funcționarilor atât de bine plătiți din bani publici. Primarul Dumitru Boroș însă era convins că nu lipsește nimeni din Primărie. Poate doar cei care sunt în concediu și alții vreo câțiva care sunt… după covrigi!
Lacătul pe poarta DSVSA Vaslui
La DSVSA Vaslui lucrurile erau mult mai simple: peste tot, o liniște absolută, cu excepția unor căței de prin vecini care se mai auzeau în surdină. Pe poarta sediului era un lacăt mare! Oare ce s-a întâmplat? Directorul executiv Mitiu Ciupilan a explicat pentru presă și pentru contribuabilul de rând, care asigură lor „veterinarilor” din județ salariul mult marit de Dragnea. „Am lucrat câte o oră în plus în zilele de lucru!”. Nu prea iese socoteală, însă! Pentru că, dacă au recuperat în zilele de mirecuri, joi și vineri, înseamnă că au recuperat trei ore, nu opt! Logic, nu, domnul Mitiu?!