GHINION… Primarul Costel Moraru, din comuna Puiesti, a avut un esec total la Înalta Curte de Casatie si Jutitie (ICCJ), unde a fãcut contestatie împotriva plângerii depusã de Agentia Nationalã de Integritate (ANI). Judecãtorii de la ICCJ i-au respins apelul împotriva sentintei nr.144 din 28 septembrie 2015 a Curtii de Apel Iasi – Sectia contencios administrativ si fiscal, dând câstig de cauzã plângerii fãcutã de ANI. Sentinta este definitivã, primarul Costel Moraru solicitând sã-i fie admisã sesizarea Curtii Constitutionale, care sã se pronunte dacã articolul din Legea nr. 161 privind reglementarea coruptiei pe care ANI îl acuzã pe primarul din Puiesti cã l-a încãlcat, este constitutional. Agentia Nationalã de Integritate îl acuzã pe primarul Costel Moraru de incompatibilitate, deoarece a îndeplinit concomitent functia de primar cu cea de administrator al unei firme pe numele sãu.
Pe 2 mai, Ia ICCJ a avut loc ultimul termen în dosarul primarului din Puiesti Costel Moraru. Judecãtorii au respins apelul formulat de Costel Morau împotriva sentintei nr.144 din 28 septembrie 2015 a Curtii de Apel Iasi – Sectia contencios administrativ si fiscal, ca nefondat. Sentinta este definitivã. Primarul Costel Moraru a solicitat ICCJ sã accepte sesizarea Curtii Constitutionale privind exceptia de neconstitutionalitate a art. 87, al.1, lit.g, din Legea 161/2003, ce se referã la incompatibilitatea alesilor locali, care nu ar avea voie sã fie concomitent primari si administratori ai unor firme pe numele lor. Aceastã solicitare i-a fost admisã de cãtre judecãtorii ICCJ. “Pentru cererea de sesizare a Curtii Constitutionale a României s-au dispus urmãtoarele: Admite cererea de sesizare a Curtii Constitutionale formulatã de recurentul-reclamant Moraru Costel. Dispune sesizarea Curtii Constitutionale cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.87 alin.(1) lit.g) din Legea nr.161/2003”, se precizeazã în încheierea ICCJ din 2 mai, referitor la dosarul primarului Costel Moraru.
Secretar da, administrator de firmã ba! Asa spune legea!
Vã reamintim cã în 2015, ANI l-a acuzat pe primarul Costel Moraru cã s-a numit pe sine, prin propria dispozitie, secretar al comunei Puiesti.
„În exercitarea functiei de primar, a emis si semnat propria dispozitie de numire în functia publicã de conducere de Secretar al Comunei Puiesti. Mai mult decât atât, în calitate de primar, a semnat adresa transmisã la data de 11 ianuarie 2012 Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, solicitând avizarea pentru demararea procedurilor de organizare a concursului pentru ocuparea functiei de secretar al comunei, premeditând, astfel, participarea sa la concurs. Persoana evaluatã a încãlcat, astfel, dispozitiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003. Având în vedere cele de mai sus, Agentia Nationalã de Integritate a sesizat si Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad în vederea verificãrii indiciilor privind sãvârsirea de cãtre Moraru Costel a infractiunii de conflict de interese, prevãzutã de art. 301 din Codul Penal al României”, a precizat ANI în 2015. Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Iasi l-a scos însã de sub urmãrire penalã în aceastã cauzã, clasând dosarul.
Numai cã, de acuzatia de incompatibilitate n-a mai reusit sã scape. ANI a precizat în 2015 cã primarul comunei Puiesti a fost gãsit incompatibil cu functia de ales local. „Mentionãm cã, la data de 02 martie 2015, Agentia Nationalã de Integritate a constatat si existenta stãrii de incompatibilitate în cazul lui Moraru Costel, Primar al Comunei Puiesti. Se aflã în stare de incompatibilitate începând cu data de 05 iulie 2011, întrucât detine, simultan cu functia de primar, si calitatea de comerciant persoanã fizicã în cadrul <<Moraru C-tin Costel Persoanã Fizicã Autorizatã>>, încãlcând, astfel, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003.” Se mentioneazã în acuzarea ANI. Pânã acum, primarul Costel Moraru din Puiesti, a pierdut la toate instantele la care a fãcut contestatie împotriva raportului ANI privind incompatibilitatea. “Sper ca judecãtorii Curtii Constitutionale sã admitã sesizarea mea de neconstitutionalitate a articolului 87 din Legea 161/2003, art.1, litera g), care spune cã dacã sunt primar nu am voie sã fiu administrator al unei firme”, a precizat primarul Costel Moraru.