spot_img
19.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Bolnavii de cancer, condamnati la moarte de statul român

- Advertisement -

LIPSÃ…Dupã criza imunoglobulinelor, care nu e nici pe departe de a se fi terminat, alte medicamente ar putea dispãrea din spitale. De data aceasta este vorba despre tratamentele vitale pentru bolnavii de cancer. Potrivit presedintelui Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, 6-7 medicamente necesare pentru tratarea cancerului lipsesc “de obicei” de pe piata din România.

“Cisplatinul lipseste de luni de zile din România. Este un medicament important în majoritatea formelor de cancer. A început sã disparã si Bleomicina – un medicament foarte important, dar pe lângã acestea douã, care deja treneazã de luni de zile lipsa lor pe piatã, sunt multe alte medicamente. De obicei cam 6-7 medicamente lipsesc în mod constant de pe piata româneascã. Unele au dispãrut cu totul, altele pleacã la exportul paralel. Aceste medicamente pe care le-am mentionat sunt folosite atât în tratamentul adultilor cât si al copiilor în mai multe tipuri de cancer. Cam 85% din formele de cancer folosesc aceste platine”, a afirmat Cezar Irimia, ieri, într-o conferintã de presã. Potrivit presedintelui Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, aceste medicamente nu pot fi înlocuite. “Sunt medicamente care nu se pot înlocui, asa cum declara un decident din sãnãtate, pentru cã medicul stie cel mai bine ce medicament trebuie atribuit pacientului respectiv”, a mai precizat Irimia.

“Birocratia ucide, în continuare, pacienti”

În privinta moleculelor noi introduse pe lista de medicamente compensate si gratuite, Cezar Irimia a spus cã acestea au trecut de opt luni de evaluãrile comisiei de la nivelul Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale. “De opt luni au trecut de comisia de evaluare (n.r. – molecule noi pe lista medicamentelor compensate si gratuite) de la nivelul ANMDM si a trebuit sã iesim noi cu o scrisoare, deoarece au trecut opt luni si ele nu au fost puse la dispozitia pacientilor printr-o hotãrâre de guvern. Noi am arãtat cã birocratia ucide în continuare pacientii. Într-o orã si jumãtate a apãrut, în sfârsit, transparentã pe site-ul MS. Toate aceste medicamente, dacã au fost trecute astãzi – mâine vor fi printr-o HG atribuite pacientilor. În fiecare zi se pot da HG-uri. Nu trebuie sã asteptãm sã se adune un numãr de molecule asa cum au motivat de cele mai multe ori pentru a elabora un HG, pentru ca pacientii sã aibã o sansã la viatã”, a mai declarat presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.