spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Primarul Ciupilan, reguli dure pentru concitadinii sãi

- Advertisement -

STRICTETE… 16 pagini au umplut alesii locali ai municipiului Husi, cu norme privind obligatiile si interdictiile pe care, de acum înainte, husenii trebuie sã le respecte pe domeniul public, dacã nu vor sã fie amendati. Sã mentinã curãtenia, iesind sã mãture inclusiv bordurile sau drumul din fata locuintei, sã nu îsi spele masinile pe domeniul public, sã nu cumva sã doarmã pe bancile din parc sau, de fiecare datã când este nevoie, sã îsi curete si sã îsi tencuiascã fatadele locuintelor – acestea sunt doar câteva dintre prevederile noului Regulament privind ordinea si curãtenia în municipiul Husi. Cine nu le va respecta, spun alesii, va primi între 100 de lei si 2000 de lei amendã, iar politistii comunitari vor fi, în principal, cei care vor constata aceste contraveniente.

Executivul local, cel care a produs Regulamentul pentru asigurarea unui climat de ordine si curãtenie în oras, nu s-a “zgârcit” cu obligatiile si responsabilitãtile pe care husenii le vor avea, de acum înainte. De la “întretinerea curãteniei si îmbunãtãtirea aspectului edilitar”, pânã la reguli privind propriile lor curti si locuinte, totul a fost prevãzut. Dincolo de normele de bun-simt civic, mai sunt si altele, care ar putea stârni nedumerire în rândul cetãtenilor. De pildã, la art. nr. 4, punctul 4, cetãtenilor li se spune “sã efectueze renovarea fatadelor ori de câte ori starea acestora o impune”, iar dacã nu o fac, pot primi între 500 si 1000 de lei amendã. La punctul 7, husenii aflã (cu surprindere sau nu!) cã trebuie sã mãture trotuarele din dreptul imobilelor, iar acolo unde nu sunt trotuare, sã mãture pe drum! Sã smulgã buruienile de pe lângã borduri sau de pe lângã stâlpii de telegraf, cel putin o datã pe sãptãmânã, se precizeazã în actul normativ. Cine nu trece la treabã, poate fi sanctionat cu o amendã între 200 si 600 de lei. Tot cetãtenilor le mai revine obligatia de a sesiza autoritãtile, în caz cã vãd vreun pom sau vreun stâlp ori vreun panou publicitar, gata sã cadã. Dacã nu o fac, îi paste o amendã de pânã la 600 de lei.

Care mai taie lemne pe balcon, a încurcat-o!

De asemenea, cine mai spalã covoare în stradã sau va mai tãia lemne la el în balcon ori pe domeniul public, va scoate din buzunar între 100 si 400 de lei, amendã! Asistatii social însã, care stau în locuintele date de stat, scapã doar cu o amendã de pânã în 800 de lei, în caz cã distrug imobilul. De asemenea, si la cimitir s-au fixat reguli. De pildã, dacã vreun copil intrã cu bicicleta sau se joacã în cimitir, pãrintii pot primi o amendã de pânã la 400 de lei, conform articolului 7, punctul 7. Cei care vor fi tentati sã planteze vreun pom la mormânt, fãrã aprobare, riscã si ei o amendã, între 100 si 400 de lei. Nici împrejmuirea mormintelor cu garduri de fier forjat “cu tepi” nu mai este permisã, la fel cum nici construirea de funerarii supraterane. Amenzile pot ajunge pânã la 600 de lei, în cazul gardurilor de fier forjat, si pânã la 2000 de lei, în cazul constructiilor supraterane la morminte. Greu de spus dacã, pe viitor, aceste norme vor fi aplicate întocmai, având în vedere numãrul mic de politisti locali, care nu ar putea actiona în oras! Stiu asta si alesii, care, în momentul aprobãrii Regulamentul, au explicat: “Trebuia votat, totusi, Regulamentul, asa cum este el, pentru cã, pânã acum, nu era o bazã legalã de constatare a anumitor aspecte care, stim cu totii, trebuiau sanctionate”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.