spot_img
19.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Porumboiu strigã: „Banii trebuie sã ajungã la arendatori!”

- Advertisement -

Adrian Porumboiu, punct de vedere oficial

COMUNICAT…Omul de afaceri, Adrian Porumboiu a reactionat destul de dur fatã de declaratiile fãcute în ultima perioadã de Valeriu Cojaru, trimisul moldovenilor de la Trans Oil, la Vaslui, firmã care a gestionat activitatea în ultimii trei ani la Comcereal si la celelalte firme din grup. Acesta a trimis redactiilor ziarelor centrale un comunicat de presã care prezintã pe larg situatia dramaticã în care se aflã atât firma Comecereal, cât si proprietarii de terenuri care au arendat firmei, zeci de mii de hectare de pãmânt.

„Nu înteleg cum media poate prelua comunicate de presã ale unui individ care pretinde cã reprezintã grupul Racova, când el, de fapt, uzurpã aceste functii. În mod normal ar trebui întrebat cine l-a pus director. Vã rãspund eu: trei dintre fostii mei salariati, Surdu, Bãesu si Gânceanu au fost propusi de el în Consiliul de Administratie de la Comcereal, iar acestia, la rândul lor, l-au numit director general. Acelasi lucru s-a petrecut si la alte patru societãti. Problema esentialã este sã prezinte împuternicirile date de actionar (sau, mai exact, de Muhammad Imran Abassi). Dupã ce primiti datele respective, puteti sã-i publicati orice comunicat. Aceste împuterniciri existã, dar sunt false, de vreme ce, conform adresei Ministerului Afacerilor Externe al Emiratelor Arabe Unite si a ambasadei României de la Abu Dhabi, aceastã firmã, Babylon Overseas, cu Muhammad Imran Abassi actionar, nu existã. Tot ce se întâmplã acum este o ultimã “sfortare” a grupului infractional condus de la Bucuresti si Chisinãu, de a pune mâna pe subventia APIA 2017 Comcereal.

Cum a început totul

Concret, la data de 08.08.2015, s-a semnat MoU (n.r. memorandum de întelegere) si actele aditionale la contractele de vânzare-cumpãrare actiuni, care cuprindeau drepturi si obligatii clare ale vânzãtorilor (Porumboiu Adrian, Chiriac Ghiorghe, Cain Eugen) si Delta Commodity, din Geneva, ca vehicul al lui Transoil din Chisinãu, în calitate de cumpãrãtor, documente semnate din partea Transoil de Vaja Jhashi si Rodion Musinschi. Obiectul esential al acestor contracte si acte aditionale era transferul de business cu sumele alocate de cãtre KPMG ( n.r. firmã de consultantã prestigioasã din Europa, care a intermediat afacerea) si, mai ales, obligatia lui Transoil, prin Delta Commodity, ca pânã la 30 noiembrie 2015, sã achite în totalitate datoriile fostului grup Racova. Din obligatiile ce reveneau lui Transoil nu s-au respectat nici mãcar 5%. Tranzactia a fost fãcutã de avocati de renume, dupã ce, în prealabil, s-a efectuat mai bine de 8 luni un audit ca la carte de cãtre KPMG si Deloitte. Precizez cã nu eu i-am adus la Vaslui, ei fiindu-mi prezentati de KPMG, iar la momentul semnãrii închiderii tranzactiei au avut cunostintã de absolut toate datele societãtilor, lucru confirmat în scris de cãtre acestia. Stiu cã am gresit acceptând o asemenea colaborare, dar am fost indus în eroare si de faptul cã Transoil avea ca si creditori BERD si ASF (sectiune a Bãncii Mondiale).

Moldovenii nu s-au tinut de cuvânt

Problemele au început din momentul în care s-a depãsit data de 30 noiembrie 2015 si nu apãreau semne cã se va întâmplã ceva cu ceea ce s-a stabilit si în scris. Dupã numeroase notificãri de respectare a contractului, au intervenit primii “germeni” ai neseriozitãtii atunci când, în 2016, actiunile grupului Racova, cumpãrate de Transoil prin Delta Commodity din Geneva, au fost cesionate cãtre Babylon Overseas din Abu Dhabi, prin proprietar Ghenadie Ostrovetchi. Când l-am cãutat si gãsit, acesta nu era din Abu Dhabi, ci din … Bãlti (Republica Moldova). Atunci s-au “repliat” si, printr-un avocat din Bucuresti (dirijorul grupului infractional), au cesionat actiunile de la Ghenadie Ostrovetchi la Muhammad Imran Abassi. Din pãcate, acesta nu poate fi identificat de autoritãtile din Emiratele Arabe Unite. Trebuie remarcat cã, de la începutul anului 2016, cei care au semnat, Vaja Jhashi si Rodion Musinschi, au dispãrut si nu au mai venit niciodatã la Vaslui, dându-i “puteri depline”, dar nelegitime, lui Cojocaru Valeriu.

„Fantomele” care opereazã la Comcereal

Acestea au fost un sumar de informatii. Ceea ce urmeazã acum depãseste orice imaginatie, prin comunicatul de presã al celui autointitulat director general la toate firmele din grupul Racova (Cojocaru Valeriu). Mai întâi prezintã cât de interesat este el sã dezvolte grupul Racova, cîti bani a adus sã achite datoriile firmelor si, mai ales, perspectivele “luminoase” ale acestora. Într-adevãr, este foarte preocupat sã salveze firmele, de vreme ce, la Comcereal, a mai înfiintat o firmã cãpusã, denumitã Comcereal Global, unde proprietari sunt el si un fost angajat, Romeo Chiscã; la Agrocomplex Bârlad, de asemenea, s-a înfiintat o altã firmã numitã Agrocomplex Global, cu aceiasi proprietari, acelasi lucru petrecându-se si la R-Agro Falciu, unde tot cei doi sunt proprietarii firmei nou înfiintate Ragro Total. Cele trei firme nou înfiintate au acelasi obiect de activitate (productie vegetalã), functionând la aceleasi sedii sociale. Cifrele prezentate în cele douã comunicate sunt mincinoase, ridicole, exact ca si personajul respectiv. Printre altele, afirmã cã de la preluarea de cãtre Babylon Overseas, prin Muhammad Imran Abassi, datoria în 2016 era de 200 milioane de euro. E normal, de vreme ce nu au venit cu niciun leu si au scos din firme sume uriase (existã documente) iar circuitul banilor este unul care va fi usor de depistat de cei în drept, neluând în calcul si stornãrile excesive (ca numãr si valoare) care conduc clar la evaziune fiscalã de proportii. Afirmã cã a plãtit 50 milioane euro datorii. Mai întâi, conform contractului, toate datoriile trebuiau plãtite pânã pe 30 noiemebrie 2015, iar suma de 50 milioane euro pe care o sustine provine din vânzarea, prin executare silitã, a activelor societãtilor din fostul grup Racova (fie terenuri agriocole de peste 28 milioane euro, alte active si în unele situatii, si din subventia APIA si o parte din vânzarea productiei de cereale). Sumele cele mai importante, atât din subventii, cât si din productia vegetalã, au intrat în “circuitul evazionist”. Sã fie limpede, nu au adus nici mãcar 1 leu!

Porumboiu vrea ca firma Comcereal sã plãteascã arenda la oameni

Afirmatia cã vreau sã iau terenurile înapoi este absurdã. Eu am spus doar atât: sã plãteascã arendã la oameni, care sunt proprietarii terenurilor agricole aflate în folosintã si beneficiul lui Transoil. Sub nicio formã nu as fi de acord cã terenurile sã fie dezmembrate si sã se lucreze pe parcele de 10 – 15 hectare, când eu stiu cât de greu mi-a fost sã adun laolaltã aproape 50.000 de hectare. În toti anii (mai bine de 18), eu mi-am plãtit cu sfintenie obligatiile fatã de proprietarii de terenuri, relatia mea cu ei fiind una excelentã. Faptul cã ei nu plãtesc, amenintã, intrã în sediile primãriilor, spunându-le cã vor da foc acestora dacã nu li se semneazã documentele înaintate, e un lucru mai mult decât grav si nu are nicio legãturã cu mine. Sã le fie foarte clar: plãtesc arenda la oameni, oamenii nu au niciun interes sã denunte contractele. Tinând cont de faptul cã SC Racova SA este actionar majoritar la Comcereal (cu 84,35%) este normal ca banii din subventia APIA sã nu mai plece prin toate colturile întunecate, atât din tarã, cât si din strãinãtate, si sã ajungã la proprietarii de terenuri. Cât priveste schimbarea actionariatului de la Racova SA, aceasta a fost perfect legalã, decurgând din MoU din 08.08.2015” se aratã în comunicatul publicat de ziarul Adevãrul si semnat de omul de afaceri vasluian Adrian Porumboiu.

Situatia la zi a firmelor din grupul Racova

BILANT…În finalul comunicatului, Porumboiu face radiografia fostelor sale firme: „Referitor la circuitul banilor, sunt multe de spus, dar acestea nu fac deocamdatã obiectul presei. Situatia la zi a firmelor este urmãtoarea (dezastruoasã, în contrast cu preocupãrile “marete” ale lui Cojocaru): Agrocomplex Bârlad-insolventã (pe data de 25 aprilie a.c., administratorul judiciar l-a demis din functie pe Cojocaru), R-Agro-insolventã, Ulerom-insolventã, Mopan Vaslui-insolventã, Comcereal – concordat, cu sanse reale de insolventã. Acesta este “grupul” condus de Cojocaru, care se dã de ceasul mortii sã mai dea o ultima loviturã de 3,8 milioane euro – subventia APIA Comcereal. Sunt sigur cã nu va reusi, iar dacã va încasa acesti bani vina cea mai mare o vor avea cei care vor aproba plata.

Mesajul final a lui Porumboiu

FINAL… Sfârsitul comunicatului este unul apoteotic. Iatã ce spune omul de afaceri: „Repet, banii trebuie sã ajungã la proprietarii de terenuri pentru ca firma Comcereal sã nu-si piardã capitalul cel mai de pret – terenurile în arendã. Vã multumesc.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.