Ziua Z
CÃUTÃRI…Procurorii de la Parchetul General investigheazã modul în care Vizitiu l-a împuscat pe nepotul fostului sef de la Rutierã
ANCHETÃ…Procurorii Parchetului General au descins la Vaslui pentru a face luminã în cazul politistului pistolar. Acestia verificã dacã Adrian Munteanu a fost « executat » sau nu de Mihai Vizitiu, politistul turnãtor de la Rutierã. Deja politistii din cadrul Inspectoratul General al Politiei Române (IGPR) au luat la puricat zona unde tânãrul a fost împuscat acum 40 de zile si au vorbit cu locatarii cerându-le detalii despre incident. Acestia verificã si dacã politistii de la Vaslui au fãcut o astfel de anchetã. Existã suspiciuni cã unii martori care au vrut sã dea detalii despre cum a fost împuscat tânãrul sofer au fost sfãtuiti de colegii lui Vizitiu sã-si vadã de treabã. De asemea, vor fi audiati si criminalistii care au ridicat probele de la fata locului, fiind indicii cã acestia nu au cercetat cum trebuie scena tragicului eveniment. Deja la audieri sunt programati astãzi patru martori, sotia celui împuscat, dar si colega de patrulã a lui Vizitiu. Surpriza acestor audieri o reprezintã citarea a doi martori care practic nu au legãturã cu acest caz. Este vorba despre profesorul D.V. Marin care s-a plâns cã în trecut a fost amenintat cu arma de acelasi Vizitiu, dar si un localnic din Iana, comunã unde în trecut acesta a fost sef de post. O altã piesã grea din acest dosar, seful de post de la Puscasi, va fi si el audiat. Acesta este cel care i-a dat pontul lui Vizitiu, cã Munteanu conduce fãrã permis si cã este bãut. Din ultimele informatii, procurorii vor verifica si aparatul radar de pe masina cu care Vizitiu a pornit în urmãrirea victimei pentru a vedea dacã au fost sterse imagini. Existã informatii cum aparatul radar a înregistrat scena când Munteanu a fost împuscat, dar acestea au dispãrut în mod misterios. Vremea Nouã face un apel la cei care detin informatii, fotografii sau filmulete de la incident sã aibã curaj sã le punã la dispozitia procurorilor de la Parchetul General. Acestia sunt hotãrâti sã facã luminã în acest dosar, destul de încurcat.
Dupã aproape o lunã de asteptare, cererea formulatã de avocata Oana Iovu, cea care reprezintã interesele familiei tânãrului de 27 de ani împuscat de politistul Vizitiu în cap, a fost aprobatã. Astfel, cercetarea penalã în acest caz a fost preluatã de procurorii Parchetului General si astãzi un procuror vine la Vaslui. Timp de douã zile, anchetatorul va face audieri în acest caz, în timp ce o echipã de politisti, tot de la Bucuresti a început sã vorbeascã încã de ieri cu locatarii din zona unde a fost incidentul. Pe lângã politistul a cãrui armã s-a descãrcat în capul lui Adrian Munteanu, vor da declaratii sotia victimei, patru martori, colega cu care Vizitiu era, în acea zi, de serviciu si seful de post din comuna Puscasi. De asemenea, chemati în fata procurorilor sunt si criminalistii vasluieni care au fãcut cercetarea la fata locului dar si profesorul Dumitru V. Marin. Acesta a reclamat faptul cã si el a fost amenintat cu pistolul de cãtre Vizitiu si anchetatorii au decis sã facã luminã si în acest caz. Toatã povestea a pornit dupã ce atât anchetatorii, cât si politistii au dat dovadã de lipsã totalã de transparentã. Avocatul victimei a cerut în trei rânduri informatii privind mersul anchetei si nu a obtinut nici mãcar un numãr de dosar, dar altminteri alte informatii vitale anchetei. Se pare cã familia victimei s-a constituit si parte civilã, cerând despãgubiri de la politisti. La aceastã datã nu se stie clar calitatea în care este cercetat Vizitiu în acest dosar, înstrumentat pânã acum de Parchetul de pe lângã Tribunalul Vaslui.
Este Fãnica Blaj complicele lui Vizitiu?
Modul în care a actionat Mihai Vizitiu în urmãrirea lui Munteanu a aratãt cã acesta a încãlcat regulile de conduitã internã, dar mai ales colega acestuia de echipaj, Fãnica Blaj. Aceasta a fost acuzatã de cãtre avocata Oana Iovu de complicitate si va trebui sã rãspundã în fata anchetatorilor Parchetului General. Mai exact, masina de politie cu care a dat nas în nas Adrian Munteanu era condusã de cãtre Vizitiu, iar colega lui, Fãnica Blaj, era politist pasager. Conform regulamentului, cel care ar fi trebuit sã pãrãseascã primul masina si sã plece în urmãrirea infractorului era tocmai acest politist. Vizitiu ar fi trebuit sã pãrãseascã masina în cazul în care colega sa era depãsitã de situatie si avea nevoie de ajutorul colegului sãu. Numai cã nu s-a întâmplat asa. Cel care a pãrãsit masina a fost chiar Vizitiu. Acesta a coborât din masinã si a fugit dupã Adrian Munteanu. Ar fi trebuit sã-l someze pe cel pe care-l urmãrea. Prima datã sã strige „stai!”, apoi „stai cã trag”. Dupã aceste douã somatii verbale, Vizitiu putea executa un foc de armã în plan vertical si abia apoi sã tragã asupra infractorului. În schimb, s-a spus cã Vizitiu ar fi urmãrit infractorul cu arma în mânã si, în momentul în care l-a prins din spate, pistolul s-a descãrcat accidental. Cea care ar fi putut face luminã în acest caz, colega lui Vizitiu, deocamdatã tace. În fata anchetatorilor, Fãnica Blaj a spus cã, de fapt, ea nu a vãzut nimic din cele întâmplate si cã, de teamã, s-a blocat.
A murit pe loc sau nu Adrian Munteanu?
Un alt semn de întrebare este ridicat si de ora la care Adrian Munteanu a decedat si dacã acesta a murit pe loc sau în ambulanta care-l transporta cãtre elicopterul SMURD solicitat de medicii sositi la fata locului. Gurile rele vorbesc despre faptul cã acesta a murit în stradã, dupã ce a fost împuscat în cap si povestea cu ambulanta si elicopterul SMURD a fost doar praf în ochi pentru ca trupul celui împuscat sã fie ridicat de acolo. Astfel o parte din dovezi au fost alterate, iar criminalistii nu au mai putut stabili cu exactitate modul în care s-a produs împuscarea. Martorii oculari povestesc cã Munteanu avea creierii împrãstiati pe caldarâm si nu înteleg cum de medicii l-au mai gãsit cu puls. Ceea ce este cert este faptul cã nimeni nu poate spune, cu exactitate ora la care a decedat Adrian Munteanu si nici certificatul medical constatator al decesului nu spune acest lucru. Pe actul respectiv, la rubrica „ora” este trasã linie. Ceea ce se stie sigur este cauza decesului: „suprimarea functiilor vitale”, „fracturi de craniu, dilacerãri cerebrale” (leziuni traumatice cu caracter distructiv si lipsa uneia sau mai multe bucãti din craniu – n.r.) si plagã cranio-cerebralã prin împuscare. Se spune cã Adrian Munteanu a fost luat de la fata locului deja decedat si transportat cãtre pista de aterizare a elicoperului SMURD. Acolo a existat un schimb de replici destul de tensionat între un echipaj de politie venit la fata locului si medicii din aparatul de zbor, care nu au vrut sã-l ducã pe cel împuscat la spitalul din Iasi, pe motiv cã este decedat de mult timp. Politistii ar mai fi vrut sã recoltaze probe biologice dar cadrele medicale au refuzat si acest lucru, pe motiv cã au tot timpul la dispozitie, deoarece nu-i vor ridica ridica ei cadavrul.