SÃRBÃTOARE CRESTINÃ Sute de credinciosi sunt asteptati astãzi la Biserica „Sf.Gheorghe” din Bârlad, aflatã în zona Pietei Centrale, când acest lãcas de cult sãrbãtoreste 200 de ani de existentã precum si hramul bisericii. Pentru aceastã mare sãrbatoare, preotul paroh Adrian Tapu a reusit sã aducã pentru prima datã în Bârlad, moastele Sf. Gheorghe, de la Parohia Federeni – Hârlãu. Ieri, la Biserica Sf. Gheorghe a avut loc, începând cu orele 18.00 si o searã duhovniceascã, unde preotul Constantin Sturzu de la Biserica Talapari din Iasi, a tinut o conferintã pe tema „De ce a fãcut Dumnzeu pe om ca bãrbat si femeie”.
Construitã între 1816 -1818, refãcutã în 1857 si în 1925.
Sf. Gheorghe” din Bârlad (construitã din lemn la sfârsitul secolului al XVIII undeva între anii 1775 – 1780, va fi mai apoi construitã din zid între anii 1816 si 1818, de cãtre breasla „abãgerilor”. Asa si este cunoscutã, drept biserica breslei abãgerilor, fiind construitã la sfârsitul sec. al XVIII-lea. A fost reclãditã la începutul sec. al XIX-lea. La 1818 biserica a fost reziditã. În 1986 au fost realizate lucrãri de restaurare. În perioada 2013- 2014 s-au realizat lucrãri de înlocuire a acoperisului.
La cei 200 de ani de existentã sunt aduse moastele Sfântului Gheorghe, de la Biserica Feredeni – Hârlãu
Cea mai de pret comoarã a Bisericii din Feredeni este un fragment din Moastele Sf. M. Mc. Gheorghe‚ „Purtãtorul de Biruintã”, care ocroteste locasul, asezarea si pe toti locuitorii ei, odihnindu-se la Biserica din Feredeni de douã veacuri. Aceste moaste s-au dãruit, în 1748, de cãtre Patriarhul Alexandriei Matei Psaltul, lui Andrei Ruset, vel logofãt. Matei Psaltul fusese staret la Mãnãstirea Zlãtari din Bucuresti, iar Andrei Ruset era capuchihaie al Moldovei la Constantinopol în vremea lui Constantin Mavrocordat. Andrei Ruset l-a ajutat pe Matei sã dobândeascã scaunul patriarhal, iar acesta, în semn de recunostintã i-a dãruit aceste Sfinte Moaste. Pânã a ajunge Sfintele Moaste la Feredeni, ele s-au pãstrat în sânul familiei lor si s-au mostenit de la o generatie la alta. Andrei Ruset a avut o fiicã pe nume Safta. Safta s-a cãsãtorit cu Enake Milu. Acestia doi au avut la rândul lor o fiicã pe nume Mãriuta, care s-a cãsãtorit cu Iordache Krupenski, cel care a ctitorit biserica din Feredeni. Având propria lor ctitorie, Mãriuta si Iordache au mutat moastele Sf. M. Mc. Gheorghe din sânul familiei în biserica din Feredeni, unde se aflã pânã în zilele noastre. În Biserica de la Feredeni au stat într-o nisã din peretele proscomidiarului, iar din anul 2005 s-a confectionat un baldachin din lemn masiv amplasat în pronaosul bisericii. Din anul 2000 s-au organizat anual, cu binecuvântarea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, plerinaje în toatã tara. În decursul timpului Sfintele Moaste au fost asezate în diferite racle de argint, de lemn, de metal, iar în anul 2006 s-a confectionat o nouã raclã din argint masiv. Acum aceste moaste sunt expuse la Biserica Sf. Gheorghe din Bârlad, unde enoriasi se închinã începând de sâmbãtã, 21 aprilie, în cadrul slujbelor care s-au tinut la aceastã Bisericã, care a organizat „Zilele Sfântului Gfheorghe” cu ocazia aniversãrii a celor 200 de ani de existentã ai Bisericii.