CONCERT EXTRAORDINAR… Pianistul Horia Mihail a sustinut pe 18 aprilie, un nou recital în cadrul turneului national „Pianul Cãlãtor”, de aceastã datã la Bârlad. Evenimentul a avut loc loc la pavilionul „Marcel Guguianu”, unde peste 150 de bârlãdeni l-au aplaudat îndelung pe cel mai bun pianist al României. Turneul din acest an este dedicat Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia, iar pianistul Horia Mihail a pregãtit pentru public piese celebre compuse de Mozart, Beethoven, Schumann si Enescu.
„Pianul cãlãtor” ediția a opta, marcheazã 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregãtit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann si George Enescu. Cu acest prilej, anul Centenarului României, a venit momentul unui binemeritat „Best of” în care Horia Mihail si prietenul sãu, „Pianul cãlãtor”, ne-a invitat sã ascultãm sau sã reascultãm celebra Sonata „Alla turca” de Mozart, inclusã în turneul 100% Mozart din 2014, sau la fel de celebra „Sonata lunii” de Beethoven, din turneul anului 2013 – dar si o lucrare pe care nu a mai prezentat-o în acest context, „Kinderszenen” de Schumann. În final, a venit surpriza cu Rapsodia Românã nr. 1, în transcriptia pentru pian a lui George Enescu însusi. Concertul lui Horia Mihail a fost urmãrit de peste 150 de bârlãdeni, care au rãmas extrem de încântati de prestatia lui Horia Mihail, considerat pe bunã dreptate cel mai bun pianist al tãrii.
„A fost ceva extraordinar, deosebit. Un Beethoven extraordinar, nu mai zic de George Enescu. A fost ceva la care nu asisti des, ceva care vezi si asculti doar pe marile scene de concerte ale lumii, iar noi l-am ascultat pe acest mare pianist la Bârlad, în orasul unde revine mereu cu plãcere”, a spus primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boros. „A fost înãltãtor! Un profesionist care a reusit într-o lume cenusie sã aducã bârlãdenilor lumina pe fetele lor. Omul Horia Mihail, nu artistul, a fãcut o precizare care ar trebui sã ne intre bine în cap: a spus cã este foarte important sã sãrbãtorim Centenarul dar este si mai important sã ne pregãtim viitorul, iar pentru asta nu trebuie sã asteptãm de la altii ci trebuie sã-l facem singuri”, a spus prof. Mariana Mamalaucã. Horia Mihail a apreciat publicul bârlãdean si cãldura cu care îl primeste de fiecare datã, el fiind pentru a opta oarã cu acest proiect „Pianul Cãlãtor” la Bârlad. Miercuri searã, el a ridicat publicul în picioare cu interpretarea Rapsodiei întâi de George Enescu. „Am cântat cu plãcere la Bârlad, unde revin de fiecare datã, pentru a oferi unui public cunoscãtor, muzica pe care o interpretez si mã bucur cã am avut si acum un public care s-a ridicat la sfârsit în picioare. Mã bucurã de fiecare datã acest lucru, nu faptul cã se ridicã, faptul cã se bucurã. Am simtit asta. A fost evident faptul cã s-a bucurat, mai ales la ultima piesã, la Rapsodia Românã de Enescu. Este o lucrare foarte, foarte proaspãtã în repertoriul meu, la care voi lucra de acum înainte, pentru cã este o piesã pe care îmi face din ce în ce mai multã plãcere sã o cânt. A, si este foarte greu de interpretat, ceea ce este o adevãratã provocare pentru mine”