spot_img
18.7 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Porumboiu, rãzboi total cu balaurii si fantomele lui Plahotniuc!

- Advertisement -

MAESTRI ÎN MANIPULARE… Este greu de spus ce a urmãrit grupul moldovenesc Trans Oil, ieri, atunci când a decis sã organizeze o conferintã de presã la Bucuresti, invitând doar presa centralã. Probabil, ne gândim, au încercat sã spele din imaginea mizerabilã pe care o au în fata miilor de proprietari de terenuri de la Vaslui, cãrora nu le-au plãtit arenda de trei ani, pozând drept sfinti în Capitalã, sau au vrut sã facã presiuni asupra conducerii APIA si a sefilor din Ministerul Agriculturii sau… Cine stie? Cert este cã, ieri, în fata jurnalistilor din Bucuresti a apãrut reprezentantul unei firme-fantomã, cu un administrator care s-ar pãrea cã lucreazã pe un taxi în Abu Dhabi. Valeriu Cojocaru este un director-fantomã, câtã vreme firma sa si administratorul care controla Comcereal Vaslui este de negãsit, nici mãcar de cãtre autoritãtile din Emiratele Arabe Unite! Cu ce tupeu sã vii, acum, în fata ziaristilor din Bucuresti, sã spui cã ai restructurat cele mai mari plantatii agricole private din România, când stii cã în spatele tãu este o firmã-fantomã? Si mai ales, dupã ce faci încã trei firme: Conmcereal Global, R Agro Total si Agrocomplex Global. Ceea ce este important de stiut, pentru miile de proprietari de terenuri de la Comcereal, este cã pentru firma Comcereal s-a aprobat procedura concordatului preventiv, adicã va exista un administrator special, avocatul Ouatu, din Vaslui, care va trebui sã facã lucrurile sã meargã, în urmãtoarele luni. Restul, adicã minciunile si vrãjelile moldoveanului Cojocaru, sperãm sã ajungã subiecte de dosare penale pentru autoritãtile române.

Tupeul lui Cojocaru si al moldovenilor care l-au trimis în fata presei centrale nu are limite. De ce? Dupã ani de zile în care au vrãfuit, la propriu banii de subventii de la APIA, fãrã a face lucrãri cum scrie la carte, dupã ce au raportat ani de zile productii jenant de mici, fãrã a da arenda cãtre miile de proprietari, se erijeazã acum în salvatorii Comcereal. Pentru cei care nu stiu, trebuie sã spunem cã actionarul majoritar al Comcereal, care exploateazã doar 15.000 de hectare de teren în judetul Vaslui, este compania Babylon Overseas (FZE), cu sediul social în Emiratele Arabe Unite, P.O. BOX513980. „Urmare a adresei Ambasadei nr. 1119/17.10.2017, atasat la actele judiciare, pentru citarea domnului, Babylon Overseas, Ministerul de Externe si Cooperare Internationalã vã aduce la cunostintã cã autoritãtile judiciare din EAU au retrimis înapoi actele judiciare ale sus-numitului, fãrã a putea face demersurile necesare, deoarece adresa indicatã nu a fost clarã“, este o adresã a Ministerului de Externe din Emiratele Arabe, pe 29 octombrie 2017. Ce înseamnã asta? Cã firmele Comcereal, Agrocomplex sau R-Agro au în spate o firmã-fantomã, pe care autoritãtile din Emiratele Arabe Unite nu o gãsesc. Nu întelegem cum de nu s-au sesizat pânã acum serviciile de informatii românesti, despre cazul de la Vaslui, având în vedere cã prin Comcereal si celelalte firme s-au derulat zeci de milioane de euro, în timp ce firmele s-au îndreptat spre faliment. Dar, ce spune Cojocaru, mintind presa de la Bucuresti? Acesta sustine cã, de la preluarea operatiunilor în urmã cu doi ani si jumãtate, „managementul actual a efectuat mai multe actiuni în sensul redresãrii companiilor si aducerii lor în zona de profitabilitate. Printre altele, echipa actualã de management a redus semnificativ pierderile istorice înregistrate de companii, a achitat datorii de zeci de milioane de euro fatã de cei mai importanti creditori ai grupului, a eficientizat activitatea de afaceri, prin reorientarea activitãtii spre domenii cu profitabilitate crescutã si a realizat investitii în retehnologizarea companiilor“.

Incredibil: unde au dispãrut 15.000 de hectare din „zestrea“ Comcereal?

Cojocaru continuã: „Astfel, raportat la anul 2015, indicatorii economico-financiari ai grupului Racova aratã cã afacerea este pe calea cea bunã, situatia criticã în care se aflau companiile în momentul vânzãrii lor fiind depãsitã. Au fost stinse datorii de peste 50 de milioane de euro, din cele peste 200 de milioane de euro cât a reprezentat datoria preluatã în urma transferului de actiuni de la fostul patron. Au fost achitate peste 80% din datoriile la institutiile bancare, cei mai importanti creditori ai firmelor, dar si la alti creditori inclusiv datorii la bugetul de stat. În acest moment, activitatea grupului Racova este una solidã, fiind curãtatã de elementele toxice pe care le-am mostenit, si mã refer aici la noianul de datorii, contracte pãguboase, creante neîncasate, detehnologizare, ca sã nu mai amintesc de active si pasive raportate eronat“. Ca exemplu, directorul-fantomã Cojocaru a mentionat cã, la societatea Comcereal Vaslui, scãderea pierderilor a fost de circa 1 milion de lei, raportatã la 2016. La celelalte companii ale grupului, cum sunt Agrocomplex Bârlad si SC R- AGRO SA Falciu, piederile cumulate au fost ajustate cu peste 12 milioane lei. În prezent, a mai spus acesta, „avem în exploatare 35 000 de ha teren agricol, plãtim salariile a peste 400 de angajati, contribuim la bugetul national si cel local prin plata de impozite si taxe de peste 6 milioane de euro (28.047.500 lei). Am preluat un business îngropat în datorii, evitat de orice investitor si, în mai putin de 2 ani, am fãcut ca el sã fie unul cu viitor. În ciuda multor piedici pe care unii încearcã sã ni le punã, suntem gata sã începem campania agricolã de primãvarã si mizãm pe recolte foarte bune, astfel încât sã ne consolidãm operatiunile“.

Oare, cât mai pot sã mintã moldovenii de la Trans Oil?

Cojocaru a vorbit si despre situatia în care se aflã acum, raportat la fostul proprietar, Adrian Porumboiu. Acesta a sustinut cã acuzatiile lansate de Porumboiu împotriva conducerii actuale par sã aibã ca scop abaterea atentiei de la posibilele ilegalitãti comise de fostul patron al Racova Grup, inclusiv cele legate de acordarea de subventii APIA, dar si legate de alte nereguli financiare care au dus la prejudicierea gravã a companiilor detinute. “Dupã semnarea actelor de vânzare-cumpãrare cu fostul patron, am avut parte numai de suprize neplãcute. Din actiunile sale ulterioare, dar si din declararea de date false la momentul semnãrii contractului, nu pot decât sã înteleg cã semnarea contractului si a actelor aditionale s-a fãcut cu rea credintã. Nu doresc sã lansez acuzatii cãtre fosta conducere, dar atât eu cât si cei 423 de angajati vrem sã fim lãsati sã ne facem treaba, fãrã tentative de sabotare sau denigrare din partea domnului Porumboiu. Nu mã intereseazã dacã au fost sau nu spãlati bani prin finantarea clubului sportiv de fotbal. Nu e treaba mea sã investighez posibilele ilegalitãti si nereguli care s-au petrecut la grupul Racova pânã la momentul vânzãrii de actiuni operate în 2014. Aste e treaba autoritãtilor abilitate ale statului român“, a spus reprezentantul Trans Oil.

Reacţia lui Adrian Porumboiu: „Acest Cojocaru este un raket“

REPLICÃ … De fapt eu am semnat contractul cu Vaja Jhasi si Musinschi, de la Trans Oil. Declaratia prezentatãjurna;istilor de la Bucuresti este fãcutã de avocatul Procop, adevîratul organizator al grupului infractional. Acest Cojocaru este un raket folosit de cãtre Plahotniuc si cei de la Trans Oil, sefii sãi. Stai si te întrebi: cât tupeu au asemenea indivizi, care au nu au calitate legalã, juridicã, care conduc, scot bani din societãti si, culmea, au un proprietar care nu este altceva decât… o fantomã? Institutiile abilitate din EAU, respectiv Ministerul de Externe din tara respectivã, cât si Ambasada României din aceastã tarã, spun fãrã echivoc cã proprietarul acestei companii este de negãsit. Minciunile debitate de Cojocaru nu mã surprind. Ceea ce este clar este cã, în decembrie 2014, s-a încheiat un SPA, iar în 8.08.2015 s-a încheiat un memorandum, MOU, dupã 8 luni de audit, fãcut de KPMG si Delloite. Toti au fost în cunostintã de cauzã, iar la vânzarea care a avut loc pe 8.08.2015 nu li s-a ascuns nici mãcar un capãt de atã. Totul a fost mai mult decât la obiect. Grav este cã nu au respectat nici mãcar 5% din contract. Voi clarifica toate aceste probleme în Justitie. Despre cele 50 de milioane euro pe care Cojocaru sustine cã Trans Oil i-a adus la Comcereal este ca în acel banc de la Radio Erevan, cã nu era bicicletã, ci mitralierã… Ei nu au adus 50 de milioane de euro, ci au furat 50 de milioane de euro (sunt documente suficiente). Acuzatiile la adresa mea le tratez ca pe niste glume spuse de oameni bolnavi. Uau, de fapt cel mai gravisim lucru spus de cãtre acest Cojocaru este ce vor face cei 423 de angajati? Problema lui Cojocaru este cã, în perioada în care la grupul de firme lucrau aproape 6.500 de oameni, el avea o vinãrie la Cãinari, în R. Moldova, pe care a bãgat-o în faliment. Deosebirea dintre mine si ei este cã eu nu am luat bani de la societãti, pe când ei au luat bani la greu, si existã probe pentru aceasta. De fapt, miza uriasã si mizeriile aruncate sunt clare, e vorba de subventiile de la APIA. Pânã ce SC Racova SA va intra ca actionar deplin, mã refer aici la schimbarea directorului si a persoanelor din Consiliul de Administratie, Cojocaru crede cã poate lua cei 3,8 milioane de euro si sã-i dirijeze – cum a fãcut-o pânã acum! – cãtre firmele si prietenii sãi. Nu se va întâmpla asa ceva, iar dacã se întâmplã cei care dau banii vor rãspunde penal. Cojocaru se dã de ceasul mortii sã punã mâna pe acesti bani. Important este ca proprietarii de terenuri sã primeascã arenda, iar terenurile sã fie lucrate. Cât priveste clubul de fotbal, mã întreb: ce stie el de perioada 2012-2013, când am terminat-o eu cu clubul? Ce treabã are el cu acea perioadã? Prin aceste mizerii, ei cautã sã nu se mai stie faptul cã nu au respectat nici mãcar 5% din contract. Ei sunt niste snapani, care au spus numai prostii. Ei vorbesc de faptul cã nu au fost date reale? Pãi, sã spunã cã la preluare s-au fãcut toate documentele, s-a fãcut un audit. Sã spui cã erau datorii de de 200 de milioane de euro, atunci, trebuie sã fii nebun la cap. Când am vândut eu firmele, acestea nu erau în insolventã. Au venit ei cu managementul, iar Zambilicã ãsta de Cojocaru a ajuns director peste cinci-sase societãti, pentru cã restul au fugit de aici. Au mutat firmele în zone în care nu au niciun fel de treabã. Dacã vorbim de spãlare de bani, o sã avem mult de vorbit. Eu nu am nici cea mai micã problemã. O sã le demonstrez eu câti bani au spãlat la Vaslui. Ca sã faci o conferintã de presã si sã sustii cã vii cu mãsuri de redresare si retehnologizare si tu deschizi în nume personal alte trei firme cu aceeasi activitate, ce ar fi de spus? Cei care sunt la Vaslui, nu la Bucuresti, îsi dau seama cã oamenii acestia îsi bat joc de tot ce s-a construit aici.“, a spus omul de afaceri vasluian.

Comcereal va avea administrator special, moldovenii puşi cu botul pe labe

DECIZIE… Asearã, dupã conferinta de presã a lui Cojocaru, a apãrut si bomba. Magistratii Curtii de Apel Iasi au decis sã bage firma Comcereal în concordat preventiv. „Admite apelul declarat de cãtre SC Comcereal SA Vaslui împotriva încheierii nr. 7/F/19.03.2018 pronuntatã de Tribunalul Vaslui, încheiere pe care o schimbã în tot. Admite cererea formulatã de cãtre debitoarea SC Comcereal SA Vaslui si în temeiul art. 23 din Legea nr. 85/2014 deschide procedura de concordat preventiv a debitoarei. Numeste administrator concordator provizoriu pe CII Ouatu Adrian stefan. Definitivã. Pronuntatã în sedinta publicã din 19 aprilie 2018“, este sentinta Curtii de Apel Iasi. Conform legii, concordatul preventiv este „Un contract încheiat intre debitor, pe de o parte, si creditorii care detin cel putin douã treimi din valoarea creantelor acceptate si necontestate, pe de altã parte, prin care debitorul propune un plan de redresare a întreprinderii sale si de acoperire a creantelor acestor creditori împotriva sa, iar creditorii acceptã sã sprijine eforturile debitorului de depãsire a dificultãtii în care se aflã întreprinderea debitorului“.

Scandal înaintea conferintei de presa de la Rin Hotel Bucuresti

DOVEZI…Chiar înaintea conferintei de presã sustinute de Cojocaru, avocatul lui Adrian Porumboiu, Emil Ioani, a dat presei mai multe documente care dovedesc cã, foarte probabil, este vorba de o firmã fantomã care controleazã agricultura româneascã. În corespondenta purtatã de ambasada României la Abu Dhabi cu Ministerul de Externe si Cooperare Internationalã din Emirate, acesta din urmã spune clar cã Babylon este de negãsit. Demersurile au fost fãcute pentru a-i înmâna reprezentantului actionarului majoritar al grupului Racova actele judiciare în calitate de pârãtã a firmei Babylon. Adrian Porumboiu a deschis proces pentru a redobândi controlul asupra Racova, dupã ce cei cãrora le-a vândut actiunile nu au respectat termenii contractului. „Adrian Porumboiu a vândut actiunile în baza unui contract care nu a fost respectat. Acest contract prevedea ca domnul Porumboiu sã fie eliberat de obligatiile pe care le avea fatã de bãnci, de executãrile silite si sã-i fie vândute anumite bunuri, neesentiale pentru activitatea agricolã, la un pret stabilit. Adrian Porumboiu a semnat un contract, a predat niste bunuri, iar pentru cã nu i s-au îndeplinit conditiile impuse cumpãrãtorului, vrea sã desfiinteze acest contract. Ca sã ne dobândim actiunile, trebuie sã ne judecãm cu ei. Ca sã ne judecãm cu ei, trebuie sã-i citãm în Emiratele Arabe Unite, dar nu-i gãsesc nici mãcar autoritãtile lor“, a declarat avocatul Emil Ioani.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.