OPORTUNITATE…Sondajele, ofertele de locuri de muncã, analizele – toate acestea aratã cã scoala profesionalã este o formã de învãtãmânt vitalã pentru a pregãti serios viitorii meseriasi, adicã personal bine calificat, de care România are mare nevoie. La nivelul judetului Vaslui cererea pentru învãtãmântul de 3 ani este foarte mare, potrivit informatiilor oferite de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, iar cele mai cãutate calificãri sunt din domeniul Mecanic. Tocmai de aceea, factorii responsabili ar trebui sã punã accent pe înfiintarea unui numãr mai mare de clase în cadrul învãtãmântului profesional. Printre beneficiile de care au parte elevii se numãrã: bursã lunarã de 200 de lei, sustinere financiarã, stimulente si alte forme de sprijin acordate de partenerul de practicã, certificate de calificare profesionalã recunoscute international etc.. Mai mult, elevii trebuie sã stie cã un mecanic bun sau un electrician priceput, de fapt, toti meseriasii care îsi fac treaba bine pot ajunge la venituri lunare serioase, de zeci de mii de lei. Ziarul Vremea Nouã începe o campanie pentru promovarea învãtãmântului profesional, care în judetul Vaslui, pentru anul scolar 2018-2019, are 1148 locuri. Prezentãm astãzi calificãrile disponibile la Liceul “Stefan Procopiu” Vaslui, urmând ca în editiile urmãtoare sã ne îndreptãm atentia asupra altor unitãti scolare.
Pentru anul scolar 2018-2019, unitãtile de învãtãmânt din judet care au prevãzute clase profesionale sunt: Liceul “Stefan Procopiu” – 140 de locuri (domenii: Mecanicã, Electric, Industrie textilã si pielãrie); Liceul Tehnologic “Ion Mincu” – 196 de locuri (domenii: Mecanicã, Constructii, instalatii si lucrãri publice, Industrie alimentarã, Turism si alimentatie, Esteticã si Igiena Corpului); Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” Bârlad – 168 locuri (domenii Mecanicã, Electronicã automatizãri, Constructii, instalatii si lucrãri publice, Industrie textilã si pielãrie, Comert); Liceul Tehnologic “Petru Rares‘’ Bârlad – 168 locuri (domenii Industrie textilã si pielãrie, Comert, Turism si alimentatie, Estetica si igiena corpului omenesc); Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” Husi – 84 de locuri (domenii Agriculturã, Industrie alimentarã); Liceul Tehnologic “Ioan Corivan” Husi – 84 locuri (Mecanicã, Industrie Textilã si pielãrie, Comert); Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” Negresti – 84 locuri (domenii Mecanicã); Liceul Tehnologic “Ghenutã Coman” Murgeni – 28 locuri (domeniu Agriculturã); Liceul “Stefan cel Mare” Codãesti – 28 locuri (Mecanicã), Liceul Tehnologic Vladia – 28 locuri (Agriculturã); Liceul Tehnologic “Dimitrie Cantemir” Fãlciu – 28 locuri (Industrie textilã si pielãrie); Liceul Tehnologic Puiesti – 28 locuri (Mecanicã); Liceul Tehnic “Marcel Guguianu” Zorleni – 84 locuri (domenii Mecanicã, Comert). “Anul scolar trecut nu s-au realizat 3 clase din domeniul agricol, la nivelul judetului. Cererea cea mai mare si pentru anul scolar curent si pentru anul scolar viitor este pentru domeniul mecanic, calificarea mecanic auto. Anul scolar curent se scolarizeazã o clasã de învãtãmânt profesional în sistem dual cu calificarea confectioner produse textile la Colegiul Tehnic <<Al. I Cuza Barlad>>, iar pentru anul scolar viitor este cuprinsã în planul de scolarizare o grupã (0.5 clase) la calificarea mecanic auto tot la Colegiul Tehnic <<Al. I Cuza Bârlad>>“, a declarat Maria Ciulei, inspector pentru disciplinele tehnice.
Oferta de la Liceul ‘’Stefan Procopiu’’ Vaslui
Domeniul Mecanic are urmãtoarele calificãri profesionale: Mecanic Auto (2 clase/56 locuri) si Mecanic utilaje si instalatii în industrie/ Mecanic echipamente hidraulice si penumatice (1clasã/14 locuri/14 locuri). La domeniul Electric existã urmãtoarea variantã: Electrician exploatare joasã tensiune/Electrician aparate si echipamente electrice si energetice (1 clasã/14 locuri/14locuri), iar la Industrie textilã si pielãrie – Confectioner produse textile (1 clasã/28 locuri).
Avantajele învãtãmântului profesional
Motive pentru care elevii ar trebui sã opteze pentru învãtãmântul profesional: au posibilitatea sã se pregãteascã în conditii de muncã reale; beneficiazã de sustinere financiarã prin “Bursã profesionalã” subventionatã de cãtre stat, în cuantum de 200 de lei; elevii pot beneficia si de sustinere financiarã, stimulente si alte forme de sprijin acordate de partenerul de practicã; primesc certificate de calificare profesionalã nivel 3, cu recunoastere internationalã dupã sustinerea si promovarea examenului de absolvire; au posibilitatea de a efectua cursuri în conditii avantajoase pentru obtinerea permisului de conducere, categoria B.
Competentele tehnice dobândite de mecanicii auto
Elevii care aleg aceastã calificare profesionalã vor dobândi la finalul celor 3 ani de studiu urmãtoarele competente tehnice: constructia si functionarea automobilului; asamblarea elementelor mecanice ale mijloacelor de transport; exploatarea instalatiilor electrice ale mijlocului de transport, diagnosticarea functionãrii automobilului, sisteme de mentenantã; întretinerea motoarelor cu ardere internã, întretinerea si repararea automobilului. De asemenea, vor primi un certificat de pregãtire profesionalã si vor putea urma scoala de soferi, categoria B. Elevii vor face stagii de pregãtire practicã la agenti economici recunoscuti pe piata muncii locale (SC A&A INVENT SRL Vaslui).
Competente – Mecanic utilaje si instalatii în industrie/ Mecanic echipamente hidraulice si penumatice
Elevii care vor alege calificãrile Mecanic utilaje si instalatii în industrie/ Mecanic echipamente hidraulice si penumatice vor dobândi urmãtoarele competente tehnice: repararea si punerea în functiune a masinilor, utilajelor si instalatiilor; executarea operatiilor de demontare si montare, revizie, reglare, diagnosticare la masinile, utilajele si instalatiile din industrie; capacitatea de a gestiona utilizarea, întretinerea si repararea echipamentelor cu actiune hidraulicã si pneumaticã; reprezentarea graficã a sistemelor tehnice; transmiterea si transformarea miscãrii în sistemele tehnice; solicitarea mecanicã, electricã si termicã a sistemelor tehnice; tehnologia asamblãrii organelor pentru conducerea si circulatia fluidelor. La final elevii vor primi certificate de pregãtire profesionalã – nivel 3.
Competente la domeniul Electric
Elevii care vor alege domeniul Electric vor gãsi la Liceul “Stefan Procopiu” ateliere de instruire practicã dotate cu calculator, instalatie electricã conform standardelor, bancuri de lucru, truse de scule, aparate de mãsurã si control, dispozitive pentru lipire; laborator tehnologic dotat cu aparaturã de specialitate: microscoape, lupe, videoproiector, machete, aparate si instalatii de mãsurã si control, calculatoare pentru fiecare elev si soft educational specific domeniului de pregãtire. Competentele tehnice dobândite: executã echipamente si instalatii electrice de joasã si medie tensiune; mãsoarã parametrii tehnici ai echipamentelor si instalatiilor electrice de joasã tensiune; asigurã întretinerea si exploatarea echipamentelor si instalatiilor electrice de joasã tensiune; aplicã norme de calitate în executia si exploatarea instalatiilor electrice de joasã si medie tensiune; utilizeazã metode standardizate de asigurare a calitãtii pentru lucrãrile executate; mentine echipamentele utilizate în stare bunã de functionare; detecteazã greseli si neconformitãti la lucrãrile realizate si le remediazã cu promptitudine etc. Elevii vor primi, dupã cei 3 ani, un certificat de pregãtire profesionalã -nivel 3 recunoscut în spatiul UE.
Competente dobândite în domeniul Industrie textilã si pielãrie
Dotãrile materiale ale liceului ar trebui sã îi determine pe elevi sã aleagã sã urmeze aceastã calificare: atelier de instruire practicã dotat cu masini de cusut simple si speciale, manechine, echipamente pentru croire, masini automate de brodat si tricotat; laborator tehnologic dotat cu aparaturã de specialitate, mijloace moderne de învãtare (balante electronice, microscoape, lupe textile, calculator, videoproiector). Instruirea practicã se realizeazã la urmãtorii agenti economici: SC Confectii Vaslui SA, SC “Danina” SRL, SC “Pancarprod” SRL Vaslui. Competentele tehnice dobândite sunt urmãtoarele: pregãtirea tesãturilor si tricoturilor pentru confectionere; construirea tiparelor reperelor produselor textile; asamblarea produselor din tesãturi si tricoturi; finisarea finalã si ambalarea produselor confectionate.