spot_img
21.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Somajul în continuã scãdere la Vaslui, pe hârtie!

- Advertisement -

ÎMBUNÃTÃTIRE…Se pare cã problema numãrului ridicat de someri din judetul nostru se apropie, încet dar sigur, de rezolvare. Potrivit ultimelor informatii prezentate de cãtre Agentia Judeteanã pentru Ocuparea Locurilor de Muncã Vaslui, numãrul de someri înregistrati a scãzut cu 1,76 % fatã de aceasi perioadã a anului trecut. Mai exact, 3.200 de vasluieni au reusit sã îsi gãseascã un loc de muncã în ultimele 12 luni de zile. Per total, în momentul de fatã sunt înregistrati aproape 13.000 de someri, iar numãrul lor se preconizeazã a fi în continuã scãdere. Cu toate astea, multi agenti comerciali din judet spun cã în continuare se luptã cu lipsa de personal calificat, iar aceste scãderi se datoreazã faptului cã multi pleacã în strãinãtate.

Problema somerilor din judetul Vaslui pare cã este la un pas de a fi rezolvatã, potrivit informatiilor prezentate de AJOFM Vaslui. Într-un comunicat de presã prezentat de institutia vasluianã se prezintã faptul cã, fatã de luna martie a anului trecut numãrul somerilor din judetul Vaslui a scãzut cu 3.206 persoane, care reprezintã o scãdere de 1,76%. În momentul de fatã, în judetul Vaslui, sunt înregistrati 12.777 de someri, dintre care 1.310 primesc indemnizatie de somaj iar 11.476 sunt neindemnizati. „La nivelul Judetului Vaslui rata somajului la 31 martie 2018 este de 9.13 %, mai micã cu 1.76 pp fatã de luna martie 2017 (10.89%) si în scãdere cu 0.31 pp fatã de cea din luna anterioarã când se înregistra valoarea de 09.44%. Numãrul de someri aflati în evidentã la sfârsitul lunii martie 2018 (12.777 persoane) este mai mic cu 3.206 persoane fatã de luna martie 2017 (15.983 someri) si în scãdere cu 423 persoane fatã de luna februarie 2018 (13.200 persoane), urmare a fluxului de intrãri si iesiri înregistrate. Din totalul somerilor înregistrati la nivelul Judetului Vaslui, 1.310 au fost someri indemnizati si 11.467 neindemnizati. În ceea ce priveste repartizarea somerilor în mediul rural/urban: Numãr someri înregistrati în mediul urban – 1.496; Numãr someri înregistrati în mediul rural – 11.281. Derularea Programului de Ocupare a Fortei de Muncã în luna martie 2018 a condus la crearea si ocuparea a 659 de locuri de muncã” au declarat reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncã.

Agentii comerciali se plâng în continuare de lipsa personalului calificat!

Vestea cã rata somajului este în scãdere este mai mult decât bunã având în vedere cã de foarte multe ori, pe baza acestei statistici, judetul nostru era plasat ca polul sãrãciei din tara noastrã. Cu toate astea, agentii comerciali din judet se aratã în continuare nemultumiti de faptul cã nu gãsesc personal calificat sau nu reusesc sã motiveze oamenii sã se angajeze la ei. Motivul invocat de unii afaceristi: majoritatea aleg sã plece în strãinãtate. „Sunt vesti bune cã avem mai putini someri în judet, dar nu sunt vesti bune pentru noi care din pãcate cãutãm sã angajãm dar nu vine mai nimeni la interviuri. Astept si eu sã vãd câti oameni o sã vinã la Bursa Locurilor de Muncã de anul asta. Am vãzut în presã cã în anii trecuti majoritatea care veneau erau asistatii sociali, care veneau de fricã sã nu îsi piardã ajutoarele. E o bãtaie de joc pentru toti cei care au afaceri în judetul asta, ceea ce fac acei oameni. Cei buni pleacã în strãinãtate si noi rãmânem cu astia care nu stiu nici mãcar sã îsi scrie numele, darãmite sã opereze un aparat sau sa învete o meserie” ne-a povestit un agent comercial din Vaslui. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.