CURSURI… Vasluiul ocupã primul loc pe tarã la somaj, fapt ce nu mai este o noutate pentru nimeni. Însã modul în care autoritãtile au de gând sã rezolve aceastã problemã seamãnã cu o apã de ploaie, menitã sã acopere gunoiul sub pres, nicidecum sã rezolve problema. Mai exact, Agentia Nationalã pentru Ocuparea Fortei de Muncã si Ministerul Educatiei Nationale deruleazã un proiect prin intermediul cãruia elevii din anii terminali învatã metode si tehnici de cãutare a unui loc de muncã.
Programul a început anul trecut, în septembrie, si tine pânã luna viitoare. Potrivit unui comunicat de presã emis de AJOFM, în cadrul întâlnirilor cu elevi, se urmãreste urmãtoarea tematicã: Informarea referitoare la legislatia specificã, Legea 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru somaj si stimularea ocupãrii fortei de muncã, cu modificãrile si completãrile ulterioare; Facilitãti someri/angajatori, drepturi si obligatii; Prezentarea serviciilor oferite de AJOFM Vaslui; Programe gratuite de formare profesionalã organizate în anul 2018; Sondarea optiunilor profesionale ale elevilor; Informare privind piata muncii localã si prin reteaua EURES; Metode si tehnici de cãutarea unui loc de muncã; Distribuirea de materiale informative. De asemenea, tinerii sunt informati cu privire la faptul cã AJOFM Vaslui acordã consultantã si asistentã pentru începerea unei activitãti independente sau pentru initierea unei afaceri.
Vasluiul are o ratã de somaj de douã ori mai mare decât media nationalã
Impactul acestui program asupra ratei somajului îl vom vedea peste jumãtate de an, dar cu sigurantã nu va schimba realitatea economicã a judetului Vaslui. Statisticile sunt îngrijorãtoare. Conform acestora, în luna noiembrie a anului trecut, în judetul Vaslui, rata somajului era 11,47 %, dupã judetul Teleorman, cu o ratã de somaj de 10,8%. La nivel national, în anul 2016, rata somajului a fost de 4,75%, asta însemnând cã judetul nostru are o ratã de somaj de douã ori mai mare decât media nationalã. Cei mai multi someri sunt din mediul rural si nu au studii sau au studii primare, gimnaziale si profesionale.